Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma

Az alábbi táblázatban látható a különböző energiaforrásokat használó villamoserőművek, 1kWh energiatermelésre kiszámolt karbonlábnyoma. Ezek az adatok alátámasztják a változások szükségszerűségét a megújuló energiaforrások irányába. Kérem nem összetéveszteni, a nukleáris töltetekkel működő atomerőmű energiaforrása nem megújuló… Az összefoglaló táblázat az erőművek közvetett kibocsátása egy kWh energiatermelésre lebontva gramm széndioxid-ekvivalens értékben kifejezve.

Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNewsRL

Szélerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A szélfarmok Karbon lábnyoma 11gCO2e/kWh.  A szél erőmű nem 100%-ban karbon semleges, mivel az építkezésnél, a karbantartásnál és a leszerelésnél keletkezik kibocsátás, de ez rendelkezik az egyik legalacsonyabb karbon lábnyommal a skálázható termelő technológiák közül.
 Naperőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A Napenergia karbon lábnyoma 72gCO2e/kWh. A napenergia nem tűnik nagyon zöldnek, hogyha ebbe beleértjük a panelek elkészítésének és a szállításának karbon lábnyomát is. Viszont ezt az értéket a alacsony-széndioxid gyártási technikák segítségével lejjebb lehet vinni a jövőben.
 Vizierőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A nagy vízierőművek karbon lábnyoma 10-30gCO2e/kWh. A duzzasztógátaknak jelentős mennyiségű magas-széndioxid kibocsátást eredményező betonra van szükségük, de a hosszú életük miatt ezek a számok eloszlanak az éveken át tartó majdnem széndioxid mentes áramtermelés mellett.
 Árapály erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az árapály-turbina karbon lábnyoma – az üvegházhatású gázok kibocsájtásának átlagos szintje. Ez lefedi az egész életciklusán át tartó kibocsátást, beleértve a gyártást és a karbantartást is – körülbelül 18 gramm széndioxid megfelelője minden egyes kilowatt-órányi áramnak, amit generál (gCO2e/kWh). Egyéb tengeri technológiák, mint például a hullámerőművek még a fejlesztés korai szakaszaiban vannak, tehát így nem igazán lehetséges felbecsülni  a lehetséges karbon lábnyomukat jelenleg.
 Atomerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az atomenergia karbon lábnyoma 16gCO2e/kWh. Az atomerőmű kibocsátásának nagy része az építésekor és leszerelésekor keletkezik. Ezen kibocsátásokat átlagossá téve a közel szén-dioxid mentes működtetésük hosszú évein keresztül helyezi az atomenergiát az alacsony-szén-dioxid kibocsátású energiaforrások közé. A kiszámíthatatlan nukleáris baleset esetén a legnagyobb negatív változásokat okozhatja az adott területen.
 Gáztüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A gáztüzelésű erőművek karbon lábnyoma 487gCO2e/kWh. A gáz még sok éven keresztül szerepet játszhat a következő generációknál a szén-dioxid-leválasztás és tárolás technológia segítségével. Ezen technológia által a gáztüzelésű erőművek karbon lábnyomát 170gCO2e/kWh-ra lehetne csökkenteni.
 Széntüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A széntüzelésű erőművek karbon lábnyoma 870gCO2e/kWh. A szén az egyik legnagyobb kibocsátók közé tartozik a népszerű üzemanyagok között. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Kormány éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalás feltételeinek, további széntüzelésű erőművek építésére nem fog sor kerülni a szén-dioxid-leválasztás és tárolás technológia nélkül. Ezen technológia a széntüzelésű erőművek karbon lábnyomát 190gCO2e/kWh-ra tudná csökkenteni.
 Olajtüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az olajtüzelésű erőművek karbon lábnyoma 650gCO2e/kWh. A hátralevő olajtüzelésű erőműveket – melyeket jelenleg már csak arra használnak, hogy kielégítsék a csúcsigényt – fokozatosan meg fogják szüntetni 2015 után.

Forrás: edfenergy.com

________________________________________________________________________


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.
Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.


________________________________________________________________________