Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma (frissítve)

Az alábbi táblázatban látható a különböző energiaforrásokat használó villamoserőművek, 1kWh energiatermelésre kiszámolt karbonlábnyoma.

Ezek az adatok alátámasztják a változások szükségszerűségét a megújuló energiaforrások irányába. Kérem nem összetéveszteni, a nukleáris töltetekkel működő atomerőmű energiaforrása nem megújuló… Az összefoglaló táblázat az erőművek közvetett kibocsátása egy kWh energiatermelésre lebontva gramm szén-dioxid-ekvivalens értékben kifejezve.

Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews

RLA

Szélerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A szélfarmok karbonlábnyoma 11g CO2e/kWh. A szél erőmű nem 100%-ban karbonsemleges, mivel az építkezésnél, a karbantartásnál és a leszerelésnél keletkezik kibocsátás, de ez rendelkezik az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal a skálázható termelő technológiák közül.
 Naperőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A Napenergia karbonlábnyoma 45g CO2e/kWh (IPCC 2014). A napenergia nem tűnik nagyon zöldnek, hogyha ebbe beleértjük a panelek elkészítésének és a szállításának karbon lábnyomát is. Viszont ezt az értéket az alacsony szén-dioxid gyártási technikák segítségével lejjebb lehet vinni a jövőben. Vékonyfilm napelemeknél – 12g CO2e/kWh, kristályos lapnál 24g CO2e/kWh, (Forrás: 2016 EURACTIV)
 Vizierőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A nagy vízi erőművek karbonlábnyoma 24g CO2e/kWh (IPCC 2014). A duzzasztógátaknak jelentős mennyiségű magas szén-dioxid kibocsátást eredményező betonra van szükségük, de a hosszú életük miatt ezek a számok eloszlanak az éveken át tartó majdnem szén-dioxid mentes áramtermelés mellett.
 Árapály erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az árapály-turbina karbonlábnyoma – az üvegházhatású gázok kibocsájtásának átlagos szintje. Ez lefedi az egész életciklusán át tartó kibocsátást, beleértve a gyártást és a karbantartást is – körülbelül 18 gramm szén-dioxid megfelelője minden egyes kilowatt-órányi áramnak, amit generál (g CO2e/kWh). Egyéb tengeri technológiák, mint például a hullámerőművek még a fejlesztés korai szakaszaiban vannak, tehát így nem igazán lehetséges felbecsülni  a lehetséges karbonlábnyomukat jelenleg.
 Atomerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az atomenergia karbonlábnyoma 12g CO2e/kWh (IPCC 2014). Az atomerőmű kibocsátásának nagy része az építésekor és leszerelésekor keletkezik. Ezen kibocsátásokat átlagossá téve a közel szén-dioxid mentes működtetésük hosszú évein keresztül helyezi az atomenergiát az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások közé. A kiszámíthatatlan nukleáris baleset esetén a legnagyobb negatív változásokat okozhatja az adott területen.
 Gáztüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A gáztüzelésű erőművek karbonlábnyoma 490g CO2e/kWh (IPCC 2014). A gáz még sok éven keresztül szerepet játszhat a következő generációknál a csúcsigények kielégítésében. Viszont a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek megfelelése miatt, további ilyen erőművek építésére nem kerülhet sor.
 Széntüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A széntüzelésű erőművek karbonlábnyoma 820g CO2e/kWh (IPCC 2014), de Észtországban pl. 1515 g/kWh, EASAC 2007. A szén az egyik legnagyobb kibocsátók közé tartozik az üzemanyagok között. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek, további széntüzelésű erőművek építésére nem kerülhet sor a meglévőket pedig be kell zárni.
 Olajtüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az olajtüzelésű erőművek karbonlábnyoma 650g CO2e/kWh. A hátralevő olajtüzelésű erőműveket – melyeket jelenleg már csak arra használnak, hogy kielégítsék a csúcsigényt – fokozatosan meg fogják szüntetni 2015 után.

Geotermikus erőművek 34 g/kWh,( IPCC 2014), és Biomassza erőművek 230 g/kWh, (IPCC 2014).

Forrás: edfenergy.com

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.