Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma

Az alábbi táblázatban látható a különböző energiaforrásokat használó villamoserőművek, 1kWh energiatermelésre kiszámolt karbonlábnyoma.

Ezek az adatok alátámasztják a változások szükségszerűségét a megújuló energiaforrások irányába. Kérem nem összetéveszteni, a nukleáris töltetekkel működő atomerőmű energiaforrása nem megújuló… Az összefoglaló táblázat az erőművek közvetett kibocsátása egy kWh energiatermelésre lebontva gramm szén-dioxid-ekvivalens értékben kifejezve.

Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNewsRL

Szélerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A szélfarmok karbonlábnyoma 11g CO2e/kWh. A szél erőmű nem 100%-ban karbonsemleges, mivel az építkezésnél, a karbantartásnál és a leszerelésnél keletkezik kibocsátás, de ez rendelkezik az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal a skálázható termelő technológiák közül.
 Naperőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A Napenergia karbonlábnyoma 72g CO2e/kWh. A napenergia nem tűnik nagyon zöldnek, hogyha ebbe beleértjük a panelek elkészítésének és a szállításának karbon lábnyomát is. Viszont ezt az értéket az alacsony szén-dioxid gyártási technikák segítségével lejjebb lehet vinni a jövőben.
 Vizierőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A nagy vízi erőművek karbonlábnyoma 10-30g CO2e/kWh. A duzzasztógátaknak jelentős mennyiségű magas szén-dioxid kibocsátást eredményező betonra van szükségük, de a hosszú életük miatt ezek a számok eloszlanak az éveken át tartó majdnem szén-dioxid mentes áramtermelés mellett.
 Árapály erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az árapály-turbina karbonlábnyoma – az üvegházhatású gázok kibocsájtásának átlagos szintje. Ez lefedi az egész életciklusán át tartó kibocsátást, beleértve a gyártást és a karbantartást is – körülbelül 18 gramm szén-dioxid megfelelője minden egyes kilowatt-órányi áramnak, amit generál (g CO2e/kWh). Egyéb tengeri technológiák, mint például a hullámerőművek még a fejlesztés korai szakaszaiban vannak, tehát így nem igazán lehetséges felbecsülni  a lehetséges karbonlábnyomukat jelenleg.
 Atomerőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az atomenergia karbonlábnyoma 16g CO2e/kWh. Az atomerőmű kibocsátásának nagy része az építésekor és leszerelésekor keletkezik. Ezen kibocsátásokat átlagossá téve a közel szén-dioxid mentes működtetésük hosszú évein keresztül helyezi az atomenergiát az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások közé. A kiszámíthatatlan nukleáris baleset esetén a legnagyobb negatív változásokat okozhatja az adott területen.
 Gáztüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A gáztüzelésű erőművek karbonlábnyoma 487g CO2e/kWh. A gáz még sok éven keresztül szerepet játszhat a következő generációknál a csúcsigények kielégítésében. Viszont a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek megfelelése miatt, további ilyen erőművek építésére nem kerülhet sor.
 Széntüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews A széntüzelésű erőművek karbonlábnyoma 870g CO2e/kWh. A szén az egyik legnagyobb kibocsátók közé tartozik az üzemanyagok között. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek, további széntüzelésű erőművek építésére nem kerülhet sor a meglévőket pedig be kell zárni.
 Olajtüzelésű erőmű - Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma - ClimeNews Az olajtüzelésű erőművek karbonlábnyoma 650g CO2e/kWh. A hátralevő olajtüzelésű erőműveket – melyeket jelenleg már csak arra használnak, hogy kielégítsék a csúcsigényt – fokozatosan meg fogják szüntetni 2015 után.

Forrás: edfenergy.com

________________________________________________________________________


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.
Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.


________________________________________________________________________