Öt dolog, amit a Glasgow-i Éghajlatvédelmi Paktumról tudni kell

Véget értek az ENSZ COP26 glasgow-i klímatárgyalásai, és leesett a kalapács a 197 ország által elfogadott Glasgow-i Éghajlat-Paktumra.

Öt dolog, amit a Glasgow-i Éghajlatvédelmi Paktumról tudni kell

Ha a 2015-ös Párizsi Megállapodás adta meg a keretet az országok számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, akkor hat évvel később Glasgow volt a globális diplomácia ezen csúcspontjának első nagy próbája.

Mit tudtunk meg tehát a két hétig tartó vezetői nyilatkozatokból, a hatalmas tiltakozásokból, a szénről, a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának leállításáról és az erdőirtásról szóló mellékmegállapodásokból, valamint a véglegesen aláírt Glasgow-i Éghajlat-Paktumból?

A szén fokozatos kivonásától a szén-dioxid-piaci kiskapukig az alábbiakat kell tudnia:

1. Előrelépés a kibocsátáscsökkentés terén, de közel sem eléggé.

A glasgow-i éghajlat-paktum fokozatos előrelépés, és nem az az áttörő pillanat, amelyre az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak megfékezéséhez szükség van. Az Egyesült Királyság kormánya a COP26 házigazdájaként és így elnökeként “életben akarta tartani az 1,5°C-ot”, a Párizsi Megállapodás erősebb célját. De

a legjobb esetben is azt mondhatjuk, hogy a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozására irányuló cél életben tartásának – van pulzusa, de már majdnem halott.

A Párizsi Megállapodás szerint a hőmérsékletet az iparosodás előtti szinthez képest “jóval 2°C alatt” kell tartani, és az országoknak “erőfeszítéseket kell tenniük” a felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozására. A COP26 előtt a világ a 2,7°C-os felmelegedés felé tartott (Emissions Gap Report 2021), az országok kötelezettségvállalásai és a technológiai változásokra vonatkozó várakozások alapján. A COP26-on tett bejelentések, beleértve néhány kulcsfontosságú ország új kötelezettségvállalását a kibocsátások csökkentésére ebben az évtizedben, ezt a legjobb becslések szerint 2,4°C-ra csökkentették (Climate Action Tracker)

Több ország is bejelentette, hogy hosszú távú nettó nulla kibocsátási célokat tűzött ki. Az egyik legfontosabb India ígérete volt, hogy 2070-re eléri a nettó nulla kibocsátást. Kritikusan fontos, hogy az ország azt mondta, hogy a megújuló energiaforrások tömeges bővítésével gyorsan fog kezdeni a következő tíz évben, hogy a teljes felhasználás 50%-át ez adja, és 2030-ra 1 milliárd tonnával csökkenti a kibocsátását (a jelenlegi mintegy 2,5 milliárd tonnáról).

A gyorsan növekvő Nigéria szintén nettó nulla kibocsátást ígért 2060-ra. A világ GDP-jének 90%-át kitevő országok (NET ZERO TRACKER) mostanra kötelezettséget vállaltak arra, hogy a század közepére nettó nulla kibocsátást érnek el.

Sárga kisbuszok egy forgalmas utcán - ClimeNewsNigéria népessége ebben az évszázadban várhatóan megelőzi Kína népességét.
Santos Akhilele Aburime / shutterstock

A világ 2,4°C-os felmelegedése még mindig egyértelműen nagyon messze van az 1,5°C-tól. Ami megmarad, az a rövid távú kibocsátási szakadék, mivel a globális kibocsátás ebben az évtizedben valószínűleg stagnálni fog, ahelyett, hogy a paktum által előírt 1,5°C-os pályára állításhoz szükséges erőteljes csökkentést mutatna. A hosszú távú nettó nullás célok és az ebben az évtizedben megvalósítandó kibocsátáscsökkentési tervek között szakadék tátong.

2. A közeljövőben további csökkentésekre van lehetőség.

A Glasgow-i Paktum végleges szövege megállapítja, hogy a jelenlegi nemzeti éghajlat-változási tervek, a szakzsargonban nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások (NDC-k) messze elmaradnak az 1,5°C eléréséhez szükséges mértéktől. A szöveg azt is kéri, hogy az országok jövőre (COP27) új, aktualizált tervekkel térjenek vissza.

A Párizsi Megállapodás értelmében ötévente új éghajlat-változási tervekre van szükség, ezért volt ilyen fontos a glasgow-i találkozó, amely öt évvel Párizs után (a COVID miatt késéssel) került megrendezésre. A jövő évi új éghajlat-változási tervek ahelyett, hogy újabb öt évet kellene várni, további 12 hónapig életben tarthatják a 1,5°C-os hőmérsékletet, és a kampányolóknak újabb egy év áll rendelkezésükre, hogy megváltoztassák a kormányok éghajlat-politikáját. Ez megnyitja az utat arra is, hogy 2022-től kezdve további nemzeti fejlesztési célok frissítését kérjék, ami segíthet az ambíció fokozásában ebben az évtizedben.

A Glasgow-i Éghajlatváltozási Paktum azt is kimondja, hogy fokozatosan csökkenteni kell a szén felhasználását, valamint a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. A megfogalmazás gyengébb, mint az eredeti javaslatok, mivel a végleges szöveg csak a szén “fokozatos csökkentését” és nem a “fokozatos megszüntetését” írja elő, India utolsó pillanatban történt beavatkozása miatt, valamint a “nem hatékony” támogatások miatt. De ez az első alkalom, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat megemlítik az ENSZ éghajlat-változási tárgyalásokról szóló nyilatkozatában.

A múltban Szaúd-Arábia és mások kihúzták ezt a kifejezést. Ez fontos változás, mivel végre elismerik, hogy a szén és más fosszilis tüzelőanyagok felhasználását gyorsan csökkenteni kell az éghajlati vészhelyzet megoldásához. Végre megtört a tabu, hogy a fosszilis tüzelőanyagok végéről beszéljünk.

3. A gazdag országok továbbra is figyelmen kívül hagyták történelmi felelősségüket.

A fejlődő országok a “veszteségek és károk”, például a ciklonok hatásainak és a tengerszint emelkedésének költségei finanszírozását követelik. A kis szigetállamok és az éghajlatra érzékeny országok szerint a nagy szennyezők történelmi kibocsátása okozta ezeket a hatásokat, ezért az ő finanszírozásukra van szükség.

A fejlett országok, élükön az Egyesült Államokkal és az EU-val, ellenálltak annak, hogy felelősséget vállaljanak ezekért a veszteségekért és károkért, és megvétózták egy új “Glasgow-i veszteség- és kárenyhítési eszköz” létrehozását, amely a sebezhető országok támogatására szolgálna, annak ellenére, hogy a legtöbb ország ezt szorgalmazta.

A kumulatív történelmi kibocsátások grafikonja. – Az Egyesült Királyság lakossága huszadakkora, mint Indiáé, mégis több szén-dioxidot bocsátott ki fosszilis tüzelőanyagokból. CarbonBrief, CC BY-NC-SA

4. A szén-dioxid-piaci szabályok kiskapui alááshatják az előrelépést.

A szén-dioxid-piacok mentőövet nyújthatnak a fosszilis tüzelőanyag-iparnak, lehetővé téve számukra, hogy “szén-dioxid-kiegyenlítést” igényeljenek, és folytassák a (majdnem) szokásos üzletmenetet. A Párizsi Megállapodás 6. cikkével kapcsolatos, a szén-dioxid-kereskedelem piaci és nem piaci megközelítéseiről szóló tárgyalások gyötrelmes sorozata hat év elteltével végre megállapodásra jutott. A legrosszabb és legnagyobb kiskapukat bezárták, de még mindig van lehetőségük az országoknak és a vállalatoknak arra, hogy kijátsszák a rendszert.

A COP-folyamaton kívül sokkal világosabb és szigorúbb szabályokra lesz szükség a vállalati szén-dioxid-kiegyenlítésekre. Ellenkező esetben a nem kormányzati szervezetek és a média számos leleplező cikkre számíthatunk az új rendszerben történő szén-dioxid-kiegyenlítésről, amikor újabb kísérletek fognak megjelenni a fennmaradó kiskapuk bezárására.

5. Köszönje meg a klímaaktivistáknak az előrelépést – a következő lépéseik döntőek lesznek.

Egyértelmű, hogy a nagyhatalmú országok túl lassan haladnak, és politikai döntést hoztak arról, hogy nem támogatják mind az üvegházhatású gázok kibocsátásában, mind a finanszírozásban bekövetkező lépcsőzetes változást, hogy segítsék a jövedelemmel nem rendelkező országokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a fosszilis tüzelőanyagok korszakának átugrásában.

A lakosságuk és különösen az éghajlatvédelemért küzdő aktivisták azonban keményen nyomást gyakorolnak rájuk. Glasgow-ban hatalmas tüntetéseket láthattunk, mind az ifjúsági Fridays for Future felvonulás, mind a szombati Global Day of Action (Globális Akciónap) a vártnál jóval nagyobb létszámmal zajlott.

Ez azt jelenti, hogy a kampányolók és az éghajlati mozgalom következő lépései számítanak. Az Egyesült Királyságban az lesz a cél, hogy megakadályozzuk, hogy a kormány engedélyt adjon a Skócia északi partjainál lévő új Cambo olajmező kitermelésére.

További fellépésre lehet számítani a fosszilis tüzelőanyag-projektek finanszírozása ellen, mivel az aktivisták úgy próbálják csökkenteni a kibocsátást, hogy megfosztják az iparágat a tőkétől. Ha ezek a mozgalmak nem gyakorolnak nyomást az országokra és a vállalatokra, többek között az egyiptomi COP27 konferencián, nem tudjuk megfékezni az éghajlatváltozást és megvédeni értékes bolygónkat.

Rampasek, László A.
Forrás: The Conversation

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.