Civilizáció

Last Call: 40 év igazolja az 1972-es A növekedés határai vészjelzést!

40 évvel később az MIT (Massachusetts Institute of Technology – és a világ legnagyobb kutatóintézete /a szerző/) tagjai, akik 1972-ben megjelentették jelentésüket “A Növekedés határai” című könyvben, újra összejöttek és az alábbi idézett gondolat is tőlük származik.

Donella Meadows, A növekedés határai c. könyv szerzője – Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fő szerzőjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú globális trendjeit tanulmányozta. Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Dana-ként ismertek, a “fenntarthatóság mozgalomként” ismertté vált nemzetközi erőfeszítések egyik vezetője volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. Munkáját széles körben elismerik, meghatározó hatással volt tudományos dolgozatok, kormányzati tervek és nemzetközi egyezmények százaira.

“40 évvel ezelőtt, elméletben még volt lehetőség lelassítani a dolgokat egy egyensúlyi állapotig. Ez most már nem lehetséges. Egy olyan szakaszba jutottunk ahol már kontrollálhatatlan a klíma. Most el kell kezdenünk a rugalmasság növelésére koncentrálni. Ha előzetes tudás és felkészülés nélkül megyünk át a hanyatlás szakaszán attól félek, arra kényszerülünk, hogy számos alapvető értékünket levetkőzzük. Sürgős és határozott cselekvésre van szükség, hogy elkerüljük a problémákat, amelyek már itt vannak és egyre rosszabbak lesznek. Az a szörnyű tény, hogy a demokrácia és a kapitalizmus nem fogja megoldani ezeket a problémákat!”

Sajnálattal kell leírnom, hogy amit tapasztalok a nagyvállalatok gondolkodásmódjában az egy túl lassú folyamat a változtatásra. Nem tudják. és önként nem akarják a valódi karbonsemleges (CO2 neutral) működést elérni. Pedig ez az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy embereket és szervezeteket motiváljanak és még több pénzt juttassanak a megújuló tiszta mechanizmusok fejlesztésébe. Cserébe elismerést és hírnevet kapnának, de ez nem kell még… Meg kívánják várni, amíg a bürokrácia által a szörnyű környezetvédelmi rendszabályok, törvények lassan utolérik őket.

Félek az már késő lesz! Most nem fektetnek kényszer nélkül kellő pénzt és energiát a valódi fenntarthatóság elérésére. Sajnos ezzel megpecsételik a saját és rengeteg munkavállaló jövőbeni sorsát… Az emberek kezdik érteni (talán), hogy mi is történik, mi is van a zajló események mögött. Talán kezdi foglalkoztatni is őket ez a rengeteg eső, a menekültek ügye és a gazdasági nehézségek. Pont ez utóbbi az, amelyik leveszi a fókuszt nekik, mert meg kell élni és ez egyre nehezebb, több időbe telik annak, aki fent szeretné tartani az elért életszínvonalát.

A vészjelzés (A növekedés határai, 1972) félszáz nyelven tízmillió példányban óriási vitát váltott ki, s ezzel segített lassítani a várható civilizációs összeomlást és felkészülni rá. Szeretnéd érteni a válságot, hogy sikeresebb legyél és hozzá tudj járulni a megoldáshoz? E 6 perc elindít a globális értés felé!

 

Jó hír, hogy az utóbbi években született Magyarországon is olyan szervezet, amelyik hitelesen készen áll arra, hogy valódi megoldást, programokat adjon a vállalatoknak és közben iskolaprogramokat szervez, oktatja a következő generációt.

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

7 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago