Fel kell függeszteni a belaruszi asztraveci atomerőmű üzembe helyezését

Fel kell függeszteni a belaruszi asztraveci atomerőmű üzembe helyezését, mondják a képviselők.

Fel kell függeszteni a belaruszi asztraveci atomerőmű üzembe helyezését | ClimeNews

  • A korlátozott beindulás alatti gyakori vészleállások és hibák aggodalomra adnak okot
  • A Roszatom által szállított atomerőmű a balti államok közelében található
  • Belarusznak be kell tartania a nukleáris energiára vonatkozó nemzetközi szabályokat

A képviselők komoly aggodalmuknak adtak hangot a belaruszi asztraveci atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és az erőmű kereskedelmi üzembe helyezésének elhalasztását kérik.

A 642 szavazattal, 29 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament bírálja a nemzetközi előírásoknak, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak meg nem felelő atomerőmű elsietett beindítását. A képviselők a reaktor 2020-as üzembehelyezési szakaszában ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról szóló hivatalos tájékoztatást is hiányolják, és bírálják a folyamat általános átláthatatlanságát.

Az erőmű 2020. november 3-án kezdte el a villamosenergia-termelést. A képviselők aggodalmukat fejezik ki az elsietett beindítás miatt, amelyre anélkül került sor, hogy Belarusz eloszlatta volna a biztonságossággal kapcsolatos kétségeket és hogy bizonyítékkal szolgált volna arról, hogy végrehajtotta a 2018. évi uniós szakértői értékelés és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásait. Az erőművet a tervek szerint idén márciusban helyezik teljes körűen kereskedelmi üzembe, amit a képviselők elégedetlenségüket kifejezve szintén elsietettnek tartanak.

A képviselők felkérik a Bizottságot, hogy szorosan működjön együtt a belarusz hatóságokkal annak érdekében, hogy a kereskedelmi indulást mindaddig felfüggesszék, amíg Belarusz az uniós stresszteszt valamennyi ajánlását maradéktalanul végre nem hajtja és a biztonsági szempontból szükséges összes javítást el nem végzi.

A képviselők emellett a nemzetközi nukleáris és környezetvédelmi biztonsági előírások teljes körű betartására és a nemzetközi hatóságokkal való átlátható együttműködésre szólítják fel Belaruszt.

A csütörtöki vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Háttér

A Roszatom által épített, VVER-1200 típusú blokkokat tartalmazó asztraveci nukleáris erőmű 50 km-re található a litván fővárostól, Vilniustól, és Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz is közel van.

Az Unió és Belarusz között november 3-án, az osztroveci erőmű hálózatra csatlakoztatásakor szakadt meg az áramkereskedelem azt követően, hogy a balti államok 2020 augusztusában közös határozatot hoztak arról, hogy az erőmű indulásakor megszakítják az energiakereskedelmet Belarusszal. A képviselők ugyanakkor megjegyzik: az orosz hálózaton keresztül továbbra is jut belaruszi energia az uniós piacra.

Forrás: Európai Parlament

MVSZ – rendkívüli sajtótájékoztató

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.