Globális problémák makroökonómus kutatói kapják idén a közgazdasági Nobel-díjat

A klímaváltozás globális gazdasági következményeit vizsgáló munkájáért, illetve a technológiai újítások hatásait is figyelő makrogazdasági kutatásáért két amerikai közgazdásznak ítélték oda a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

William D. Nordhaus és Paul M. Romer nobelpreis.org | ClimeNews - Hírportál

William D. Nordhaus, a Yale Egyetem professzora a klímaváltozás gazdasági következményeit kutató, nemzetközileg ismert szakember, Paul M. Romer, a Világbank korábbi vezető közgazdásza, a New York-i Stern School of Business munkatársa.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Paul M. Romer és William D. Nordhaus eredményeikkel jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megérthessük a technológiai innováció és az éghajlatváltozás következményeit. A két tudós megállapításai közelebb hozták az emberiséget annak megválaszolásához is, hogy miként lehetséges a fenntartható gazdasági növekedés elérése.

További részletek a nobelprize.org honlapon.

A közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Központi Bank alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulóján. A kitüntetettek személyéről a Svéd Királyi Tudományos Akadémia dönt, a díj hivatalos elnevezése: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel közgazdaság-tudományi emlékdíja. Az elismerést először 1969-ban ítélték oda.

Forrás: MTA