Vészhelyzet

Mit tennél, ha tudnád, hogy közel a vég az emberiség számára?

Ez a kihívás a tavalyi “Ne nézz fel!” című sztárfellépő filmben. Leonardo Di Caprio és Jennifer Lawrence két csillagászt alakít egy kevésbé neves egyetemen az amerikai középnyugaton.

 

Legnagyobb rémületükre egy kilenc kilométer széles üstököst fedeznek fel, amely a Föld felé tart. Elérik az amerikai elnököt (Meryl Streep alakítja) és annak hóbortos kabinetfőnökét (Jonah Hill). De mit is kellene tennie? A veszély nem biztos, 0,01 százalék a valószínűsége, hogy a két kutató téved.

Hogy a közvélemény támogatását megszerezzék az üstökös eltérítésére tett kísérlethez, a két kutató médiaturnéra indul, amely az önelégült tévés műsorvezetőktől (Tyler Perry és Cate Blanchett) a trendteremtő popsztárokig (Ariana Grande és Kid Cudi) vezet. Mi történik, ha az őszinte figyelmeztetések olyan médiával találkoznak, amely inkább a hírességek válásairól szeretne értesülni, mint a világvégéről?

 

A “Ne nézz fel!” egy abszurd vígjáték, amely gúnyt űz a média által vezérelt társadalmunkból, és amelybe keserű valóságot kevernek. Miközben a tudomány kimutatja, hogy az évezredek óta stabil környezeti és éghajlati viszonyok hogyan változnak, mi továbbra is a megszokott módon akarunk élni. A távoli üstököshöz hasonlóan nekünk, akik a megszokott hétköznapjainkban élünk, nehéz észrevenni, hogyan omlanak össze az óceáni áramlatok és a jégtakarók. De ha most nem teszünk semmit, holnap már túl késő lesz.

Novemberben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA európai kollégájával, az ESA-val együttműködve műholdat indított. Közösen egy védelmi vonalat fognak kifejleszteni a fenyegető aszteroida-becsapódások ellen. Ha “felfelé nézünk” és együttműködünk, az emberiség megoldást találhat az életünket fenyegető kockázatokra. De akkor komolyan kell vennünk őket, és most kell cselekednünk.

Vannak további ilyen pozitív példák. 2020-ban támogattuk az ENSZ 75. évfordulóját. A COVID-19 világjárvány közepette az ENSZ tagállamai összefogtak, hogy felismerjék, hogy a kihívásaink összekapcsolódnak, és csak az újjáéledő multilateralizmuson (nemzetközi kapcsolatokra hivatkozva egy országcsoport tevékenysége egy adott kérdésben.) keresztül kezelhetők.

A főtitkár közzétette a “Közös napirendünk” című dokumentumot. A reformmenetrend számos olyan ötletre épül, amelyek a 75. évforduló kapcsán végzett globális meghallgatás során merültek fel, ahol mind a 193 tagállamban több mint 1,5 millió ember adott hangot a nemzetközi együttműködés iránti erőteljes nyilvános támogatásának. Most a Globális Kihívások Alapítvány támogatja a “vészhelyzeti platform”, “a jövő követe” stb. elképzeléseket. Várakozással tekintünk a párbeszéd elé, és annak érdekében, hogy tudományos alapokon nyugodjunk, többek között támogatni fogjuk egy olyan IPCC létrehozását a Föld számára, amely azonosítani tudja a bolygónk határait fenyegető veszélyeket.

Legyen 2022 az az év, amikor felnézünk és cselekszünk!

Jens Orback
Ügyvezető Igazgató – Global Challenges Foundation


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

22 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago