Mit tennél, ha tudnád, hogy közel a vég az emberiség számára?

Ez a kihívás a tavalyi “Ne nézz fel!” című sztárfellépő filmben. Leonardo Di Caprio és Jennifer Lawrence két csillagászt alakít egy kevésbé neves egyetemen az amerikai középnyugaton.

 

Legnagyobb rémületükre egy kilenc kilométer széles üstököst fedeznek fel, amely a Föld felé tart. Elérik az amerikai elnököt (Meryl Streep alakítja) és annak hóbortos kabinetfőnökét (Jonah Hill). De mit is kellene tennie? A veszély nem biztos, 0,01 százalék a valószínűsége, hogy a két kutató téved.

Hogy a közvélemény támogatását megszerezzék az üstökös eltérítésére tett kísérlethez, a két kutató médiaturnéra indul, amely az önelégült tévés műsorvezetőktől (Tyler Perry és Cate Blanchett) a trendteremtő popsztárokig (Ariana Grande és Kid Cudi) vezet. Mi történik, ha az őszinte figyelmeztetések olyan médiával találkoznak, amely inkább a hírességek válásairól szeretne értesülni, mint a világvégéről?

 

A “Ne nézz fel!” egy abszurd vígjáték, amely gúnyt űz a média által vezérelt társadalmunkból, és amelybe keserű valóságot kevernek. Miközben a tudomány kimutatja, hogy az évezredek óta stabil környezeti és éghajlati viszonyok hogyan változnak, mi továbbra is a megszokott módon akarunk élni. A távoli üstököshöz hasonlóan nekünk, akik a megszokott hétköznapjainkban élünk, nehéz észrevenni, hogyan omlanak össze az óceáni áramlatok és a jégtakarók. De ha most nem teszünk semmit, holnap már túl késő lesz.

Novemberben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA európai kollégájával, az ESA-val együttműködve műholdat indított. Közösen egy védelmi vonalat fognak kifejleszteni a fenyegető aszteroida-becsapódások ellen. Ha “felfelé nézünk” és együttműködünk, az emberiség megoldást találhat az életünket fenyegető kockázatokra. De akkor komolyan kell vennünk őket, és most kell cselekednünk.

Vannak további ilyen pozitív példák. 2020-ban támogattuk az ENSZ 75. évfordulóját. A COVID-19 világjárvány közepette az ENSZ tagállamai összefogtak, hogy felismerjék, hogy a kihívásaink összekapcsolódnak, és csak az újjáéledő multilateralizmuson (nemzetközi kapcsolatokra hivatkozva egy országcsoport tevékenysége egy adott kérdésben.) keresztül kezelhetők.

A főtitkár közzétette a “Közös napirendünk” című dokumentumot. A reformmenetrend számos olyan ötletre épül, amelyek a 75. évforduló kapcsán végzett globális meghallgatás során merültek fel, ahol mind a 193 tagállamban több mint 1,5 millió ember adott hangot a nemzetközi együttműködés iránti erőteljes nyilvános támogatásának. Most a Globális Kihívások Alapítvány támogatja a “vészhelyzeti platform”, “a jövő követe” stb. elképzeléseket. Várakozással tekintünk a párbeszéd elé, és annak érdekében, hogy tudományos alapokon nyugodjunk, többek között támogatni fogjuk egy olyan IPCC létrehozását a Föld számára, amely azonosítani tudja a bolygónk határait fenyegető veszélyeket.

Legyen 2022 az az év, amikor felnézünk és cselekszünk!

Jens Orback
Ügyvezető Igazgató – Global Challenges Foundation


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.