A ‘végítélet gleccser’ gyorsan olvad

A tudósoknak most már van bizonyítékuk arra, hogy mikor kezdődött és miért.

 

A tudósok visszatekintettek az időben, hogy rekonstruálják az Antarktisz “végítélet gleccsere” múltbeli életét. A gleccser azért kapta a becenevét, mert összeomlása katasztrofális tengerszint-emelkedést okozhat.

Egy új tanulmány (.PDF) szerint, amely riasztó betekintést nyújt a jövőbeli olvadásba, a gleccser az 1940-es években kezdett el gyorsan visszahúzódni.

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser a világ legszélesebb gleccsere, és nagyjából akkora, mint Florida. A tudósok tudták, hogy az 1970-es évek óta gyorsuló ütemben veszít jeget, de mivel a műholdas adatok csak néhány évtizedre nyúlnak vissza, nem tudták pontosan, mikor kezdődött a jelentős olvadás.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint most már van válasz erre a kérdésre.

Az óceánfenék alól kinyert tengeri üledékmagok elemzésével a kutatók megállapították, hogy a gleccser az 1940-es években kezdett jelentősen visszahúzódni, amit valószínűleg egy nagyon erős El Niño esemény – egy természetes éghajlati ingadozás, amely általában melegítő hatású – indított el.

A jelentés szerint a gleccser azóta sem tudott helyreállni, ami az ember okozta globális felmelegedés növekvő hatását tükrözheti.

Ami a Thwaites-szel történik, annak globális visszhangja lesz. A gleccser már most is 4%-kal járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mivel évente több milliárd tonna jeget tol az óceánba. Teljes összeomlása több mint fél méterrel emelheti meg a tengerszintet.

Ugyanakkor létfontosságú szerepet játszik a nyugat-antarktiszi jégtakaró stabilitásában is, mivel úgy működik, mint egy parafa, amely visszatartja a mögötte lévő hatalmas jégtakarót. A Thwaites összeomlása aláásná a jégtakaró stabilitását, amely elegendő vizet tart a tengerszint legalább 3 méterrel való megemelkedéséhez, ami katasztrofális globális áradásokat okozna.

A 'végítélet gleccser' gyorsan olvadEgy 2017-es fotó egy új jéghegyet mutat, amely a Pine Island-gleccserből, a Nyugat-Antarktisz jégtakarójának egyik fő kijáratából az óceánba ömlő jégből hasadt le. Joshua Stevens/NASA Földmegfigyelő Intézet/US Geological Survey

A tanulmány eredményei egybevágnak a szomszédos Pine Island-gleccserrel, az Antarktisz egyik legnagyobb jégfolyójával kapcsolatos korábbi kutatásokkal, amelyről a tudósok szintén megállapították, hogy az 1940-es években kezdett gyorsan visszahúzódni.

Ez teszi a kutatást jelentőssé, mondta Julia Wellner, a Houstoni Egyetem geológus docense és a tanulmány egyik szerzője. Ami a Thwaites-szel történik, az nem csak egy gleccserre jellemző, hanem a változó éghajlat nagyobb összefüggéseinek része – mondta a CNN-nek.

“Ha mindkét gleccser egyszerre húzódik vissza, az újabb bizonyíték arra, hogy valami valóban kényszeríti őket” – mondta Wellner.

Egy tudós a Nyugat-Antarktiszról kinyert jégmag egy darabját tartja, amelyen légbuborékok láthatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
A tudósok riasztó változást fedeztek fel az Antarktisz múltjában, amely a jövőben pusztító tengerszint-emelkedést jelenthet a tengerek szintjének emelkedése miatt.

Ahhoz, hogy képet alkothassanak a Thwaites elmúlt közel 12 000 évének életéről, a tudósokat egy jégtörő hajóval a gleccser pereméhez közel vittek, hogy különböző mélységekből óceáni üledékmagokat gyűjtsenek.

Ezek a magok történelmi idővonalat biztosítanak. Minden egyes réteg több ezer évre visszamenőleg szolgáltat információt az óceánról és a jégről. Az üledékek szkennelésével és datálásával a tudósok pontosan meg tudták határozni, hogy mikor kezdődött a jelentős olvadás.

Ezen információk alapján úgy vélik, hogy a Thwaites visszahúzódását egy szélsőséges El Niño indította el, amely akkor következett be, amikor a gleccser valószínűleg már az olvadás fázisában volt, és kibillentette az egyensúlyából. “Olyan ez, mintha akkor rúgnának meg, amikor már beteg vagy, sokkal nagyobb hatása lesz” – mondta Wellner.

Az eredmények azért riasztóak, mert azt sugallják, hogy ha egyszer nagy változások indulnak el, nagyon nehéz megállítani őket – mondta James Smith, a Brit Antarktiszkutató Intézet tengeri geológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

“Ha egyszer elindul egy jégtakaró visszahúzódása, az évtizedekig folytatódhat, még akkor is, ha az, ami elindította, nem lesz rosszabb” – mondta a CNN-nek.

Míg a múltban sokkal távolabb is történtek hasonló visszahúzódások, a jégtakaró helyreállt és újratermelődött, mondta Smith. Ezek a gleccserek azonban “nem mutatják a helyreállás jeleit, ami valószínűleg az ember okozta éghajlatváltozás növekvő befolyását tükrözi”.

Dátum nélküli fotó az antarktiszi Thwaites-gleccserről.Thwaites-gleccser az Antarktiszon. Jeremy Harbeck/OIB/NASA

Ted Scambos, a University of Colorado Boulder gleccserkutatója, aki nem vett részt a kutatásban, elmondta, hogy a tanulmány megerősíti és részletekkel bővíti a Thwaites-gleccser visszahúzódásának kezdetét.

Egy rendszer, amely már közel állt ahhoz, hogy instabillá váljon, “nagy lövést kapott egy többnyire természetes eseménytől” – mondta Scambos, utalva az El Niñóra. “További, inkább a melegedő éghajlati trendből eredő események tovább vitték a dolgokat, és elindították a ma látható széles körű visszahúzódást – mondta a CNN-nek.

A 'végítélet gleccser' gyorsan olvadA Thwaites-gleccser úszó jégpereme, 2019 februárjában fotózva.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
A tudósok szerint a “végítélet gleccser”, amely több méterrel emelheti a tengerszintet, “körömszakadtáig” tartja magát.

Martin Truffer, az Alaszkai Fairbanks Egyetem fizikaprofesszora szerint a kutatás azt mutatja, hogy ha egy gleccser érzékeny állapotban van, “egyetlen esemény olyan visszavonulásba taszíthatja, amelyből nehéz kilábalni”.

“Az ember megváltoztatja az éghajlatot, és ez a tanulmány azt mutatja, hogy az éghajlatban bekövetkező kis folyamatos változások a gleccserek állapotában lépcsőzetes változásokat eredményezhetnek” – mondta Truffer, aki nem vett részt a kutatásban.

Az Antarktiszt néha “alvó óriásnak” nevezik, mert a tudósok még mindig próbálják megérteni, hogy mennyire lehet sebezhető ez a jeges, elszigetelt kontinens, amikor az ember felmelegíti a légkört és az óceánokat.

Wellner geológus – ő a múltra és nem a jövőre összpontosít -, de elmondása szerint ez a tanulmány fontos és riasztó összefüggéseket ad arra vonatkozóan, hogy mi történhet a jéggel az Antarktisz e létfontosságú részén.

Azt mutatja, hogy még ha a gyors olvadás kiváltó oka véget is ért, ez nem jelenti azt, hogy a reakció megszűnik. “Tehát ha a jég már ma is visszahúzódóban van” – mondta – “attól, hogy esetleg megállítjuk a felmelegedést, még nem biztos, hogy megáll a visszahúzódás”.

Forrás:  CNN


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.