Klímaválság

Zuzmó és Moha támadás a gyümölcsösben!

Az utóbbi időben sokan felteszik a kérdést, különösen azok a termelők, akik gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, hogy mi történt a gyümölcsfákkal az utóbbi években, hogy erősen megfertőződtek mohákkal.

Különösen a diófákat támadta meg a zuzmó és a moha, a gyümölcsfák közül a legjobban az alma-, a körte-, a meggy-, a kajszi és a cseresznyefa sínyli ezt a támadást. Sajnos a kérdés igen aktuális, mert különösen az utóbbi években a gyümölcsfákon szinte járványszerűen elszaporodtak a mohák.
.
Ennek egyik oka a klímaváltozás, ami úgy látszik, pozitívan hatott a zuzmók és a mohák szaporodására.

Sokan a termelők közül, pláne az idősebbek, úgy gondolja, hogy ez egy természetes folyamat, de ez nem így van.
.
Tehát felmerül a kérdés: milyen természetes tényezők okozzák ezt? A moha és a zuzmó nem kártevő és nem is kórokozó, úgy néz ki, hogy egy új problémával kell megküzdenünk a kö­zeljövőben. A moha egysejtű növényfaj, a fák minden részén megjelenik, évről évre gyorsabban szaporodik, és lényegében az egész fát bevonja egy úgynevezett zöld gyeppel, ami nagyon káros a növényeknek. A zuzmók valóban nem ártanak önmagukban a fáknak, de segítik az egyéb kórokozók és a moha megtelepedését, a rügyekre káros hatással van.

Milyen védekezési módszereket használjunk a mohák ellen?

A mohák, mint már említettem, növényparaziták, melyek a gyümölcsfák minden részét megtámadják, és egy gyepszőnyeget alakítanak ki az ágakon, ami lassan az ágak elhalásához is vezethet.

Azért kell ellenük védekezni időben és hatékonyan. A legegyszerűbb az idős fák törzsét és vázágait drótkefével lepucolni, de ez sajnos kevés, azért előnybe részesítjük a vegyszeres védekezést.

Igaz, nincs nagy választék a vegyszerekből, lényegében csak vas-szulfáttal (vasgálic) tudunk hatékonyan védekezni. Kora tavasszal, még a fák nyugalmi állapotában végezzük el az úgynevezett lemosó permetezést az előbb említett vas-szulfáttal, 7-10%-os töménységű oldattal.

Ez azt jelenti, hogy 7-10 kg vas-szulfátot feloldunk 100 liter vízben, és alaposan lemossuk a fák minden részét. Különös figyelmet fordítsunk a permetezéskor arra, hogy a permetlé jól átmossa a termőrügyeket is, a moha ugyanis ott okozza a legtöbb kártételt. A gazdaboltok tulajdonosaival minden járásban megbeszéltük, hogy minél hamarabb szerezzék be a vas-szulfátot, hogy a termelők is idejében meg tudják vásárolni azt.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Forrás: Kárpátinfó

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 perc ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

4 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago