Moha támadás a gyümölcsösben!

Az utóbbi időben sokan felteszik a kérdést, különösen azok a termelők, akik gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, hogy mi történt a gyümölcsfákkal az utóbbi években, hogy erősen megfertőződtek mohákkal.

Moha támadás a gyümölcsösben! | ClimeNews - Hírportál

Különösen a diófákat támadta meg a moha, a gyümölcsfák közül a legjobban az alma-, a körte-, a meggy-, a kajszi és a cseresznyefa sínyli ezt a támadást. Sajnos a kérdés igen aktuális, mert különösen az utóbbi években a gyümölcsfákon szinte járványszerűen elszaporodtak a mohák.
.
Ennek egyik oka a klímaváltozás, ami úgy látszik, pozitívan hatott a mohák szaporodására. Moha támadás a gyümölcsösben! 2. - ClimeNewsSokan a termelők közül, pláne az idősebbek, úgy gondolja, hogy ez egy természetes folyamat, de ez nem így van.
.
Tehát felmerül a kérdés: milyen természetes tényezők okozzák ezt? A moha nem kártevő és nem is kórokozó, úgy néz ki, hogy egy új problémával kell megküzdenünk a kö­zeljövőben. Moha támadás a gyümölcsösben! 3. - ClimeNewsA moha egysejtű növényfaj, a fák minden részén megjelenik, évről évre gyorsabban szaporodik, és lényegében az egész fát bevonja egy úgynevezett zöld gyeppel, ami nagyon káros a növényeknek.
.

Milyen védekezési módszereket használjunk a mohák ellen?

A mohák, mint már említettem, növényparaziták, melyek a gyümölcsfák minden részét megtámadják, és egy gyepszőnyeget alakítanak ki az ágakon, ami lassan az ágak elhalásához is vezethet.

Moha támadás a gyümölcsösben! 4. - ClimeNewsAzért kell ellenük védekezni időben és hatékonyan. A legegyszerűbb az idős fák törzsét és vázágait drótkefével lepucolni, de ez sajnos kevés, azért előnybe részesítjük a vegyszeres védekezést. Igaz, nincs nagy választék a vegyszerekből, lényegében csak vas-szulfáttal (vasgálic) tudunk hatékonyan védekezni. Kora tavasszal, még a fák nyugalmi állapotában végezzük el az úgynevezett lemosó permetezést az előbb említett vas-szulfáttal, 7-10%-os töménységű oldattal. Moha támadás a gyümölcsösben! 5. - ClimeNewsEz azt jelenti, hogy 7-10 kg vas-szulfátot feloldunk 100 liter vízben, és alaposan lemossuk a fák minden részét. Különös figyelmet fordítsunk a permetezéskor arra, hogy a permetlé jól átmossa a termőrügyeket is, a moha ugyanis ott okozza a legtöbb kártételt. A gazdaboltok tulajdonosaival minden járásban megbeszéltük, hogy minél hamarabb szerezzék be a vas-szulfátot, hogy a termelők is idejében meg tudják vásárolni azt.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Forrás: Kárpátinfó