Emberi jogok

Német környezetvédők vakmerő akciója Észak-Rajna Vesztfáliában

Illegális blokádokkal a gigantikus markológépek ellen, heti rendszerességű tüntetések a lignitégetés ellen, és aktivista-táborok országszerte.

A Németországban dúló konfliktus, hogy mikor kellene kiszállni a szénhasználatból, egyre durvul. Az Euronews riportere, Hans von der Brelie odautazott, hogy megnézze, mi folyik a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányájában, a Garzweiler II-ben.

A forgatás dátuma nem véletlen. Riporterünk a német klímavédelmi mozgalom egyik forrásától kapta az infót, hogy valamire készülnek.

A Garzweiler a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányája, mintegy 48 négyzetkilométer, a németországi rozsdaövezet szívében. A kitermelés miatt 14 falvat már leromboltak – további pedig még mindig veszélyben van.

Kora reggel 21 aktivista mászott le a tárnába. Elfoglaltak és blokkoltak egy vödrös-kerekes kotrógépet és két hatalmas rakodógépet. Felmásztak a tetejére, és ott maradnak, amíg csak lehet. Arra kényszerítették az óriási exkavátorokat, hogy megálljanak.

“Olyan ez mint egy hullámvasút, örömömben felkiáltottam, amikor végre feljutottam a gép tetejére… nem túl egyszerű dolog beosonni egy külszíni bányába, és blokkolni egy markolót. (…) Elfogadhatatlan, hogy a kitermelést 2038-ig ütemezzük, és addig újabb falvakat pusztítsunk el, például Lützerathot” – nyilatkozta telefonon az egyik aktivista, egyenesen az egyik markoló tetejéről.

Legtöbb lakosa már elhagyta Lützerathot. Eckhardt Heukamp azonban úgy döntött, hogy marad. A felvásárlási ajánlatokat visszautasítva kemény jogi harcba kezdett a kisajátítás ellen.

“Itt akarok maradni. Ez az én hazám. Négy generáció óta itt élünk, és meg vagyok győződve arról, hogy nincs szükség/szükség a szén kitermelésére az energiatermelés érdekében” – mondta.

A Greenpeace petíciót indított: haladéktalanul politikai döntést kell hozni a lignit kitermelésének.

“Lützerath jövője azon áll vagy bukik, hogy Németország képes lesz-e betartani a Párizsban aláírt klímavédelmi kötelezettségei vagy sem. Lützerath és a többi falu alatt több száz és száz millió tonna lignit rejlik. Az RWE még további 900 millió tonna lignitet akar kitermelni. Ennek a szénnek a földben kell maradnia” – magyarázta az egyik aktivista.

A klímaharcosok új világrekord felé tartanak: a valaha volt leghosszabb blokádot akarják létrehozni.

“Nem értjük, hogy a döntéshozók miért támogatják még mindig a nagyvállalatok és a milliomosok érdekeit. Ezért vagyunk ma itt: azért harcolunk az éghajlati igazságosság világáért, mert látjuk, hogy a szövetségi kormány nem tesz lépéseket. Most a saját kezünkbe vesszük az egészet” – nyilatkozta egy környezetvédő.

Ám meglepő módon kétkedők is akadnak a régióban élők között.

“Kiszállás a szénből? Rendben, de mi lesz ezután? Ha csak a szélenergiára hagyatkozunk, hogy otthonaink és autónk áramot kapjon, az nem fog működni. Én azt mondanám, hogy halasszuk ezt el, ameddig csak lehet” – mondta egyikük, Johannes Ermisch.

“A probléma: kapitalista rendszerben élünk, ahol a pénz hatalmat jelent. Vannak nagyon gazdag emberek, akiknek sok pénzük és nagy hatalmuk van. A másik oldalon viszont hiányoznak a lobbizás befolyását érintő korlátozások. Ennek eredményeként a pénzzel rendelkező emberek túl sok döntést befolyásolhatnak” – magyarázta egy aktivista, aki társaival az erdőben él, a fák tetejére épített házak egyikében.

Alig néhány nappal a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 nemzetközi éghajlat-változási konferencia előtt egyre nagyobb a nyomás a német politikusokon, hogy módosítsák az ország szénből való kilépésre vonatkozó menetrendjét.

Forrás: Euronews – Hans von der Brelie

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago