Faültetéssel hazudják, hogy karbonsemleges

Tragikomikus Magyarországon, hogy felelős szervezetek többszöri figyelmeztetése ellenére faültetéssel kompenzálnak évről évre egyre több szervezetet és magánszemélyt, hogy különböző tevékenységeikre vonatkozóan meghatározott szén-dioxid-kibocsátásukat részben vagy egészében kompenzálják faültetéssel.

Faültetéssel hazudják, hogy karbonsemleges | ClimeNews - Hírportál

Ez csalás, a jó szándékú piaci szereplők becsapását jelenti, ugyanis ez a fajta ügylet több sebből vérzik. Mert nem történik kompenzáció. Akik pedig ebben részt vesznek, vagy nem tudják, vagy nem akarják tudomásul venni ezt az egyszerű tényt. Amellett, hogy – egyfelől jó dolog a faültetés – ugyanakkor, akármennyi most elültetett fával nem lehet karbonsemlegesíteni. Még gyümölcsfával sem, ami miután letermett, biztosan tűzre kerül, a szén-dioxid pedig vissza légkörbe.

Nagyon egyszerű a matekja. Ha most valaminek keletkezett karbonlábnyoma az egy pozitív szám, ugyanis a tevékenység révén szén-dioxid és egyéb üvegházhatású-gázok kerültek a légkörbe. Szennyezve azt, aminek nagyban köszönhetjük a mostani és a jövőbeni járványokat is! Ezzel szembe kell állítani a faültetést, aminek a logisztikája miatt szintén pozitív karbonlábnyoma van (a facsemeték előállításának kertészeti munkája, szállítás, közlekedése az ültetőknek, gépek használata stb.). Az előbbi hozzáadódik (nem levonódik) és keletkezett egy még nagyobb karbonlábnyom! Tehát nem történt, és nem került el vagy előzött meg semmiféle szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gáz kibocsátást a faültetési program sőt, ellenkezőleg.

Faültetéssel hazudják, hogy karbonsemleges | ClimeNews - HírportálNevetséges, és semmilyen tudományos alapja nincs annak, ha valaki mégis azzal jönne, hogy majd a következő évtizedek alatt a gyümölcsfák vagy bármilyen fa által megkötött szén-dioxidot a légkörből (pl. 30 év múlva már mérhető mennyiséget jelent) most, fel lehet használni kompenzációra.

Ezzel kapcsolatban is több probléma van. Az egyik, hogy egy jövőben megvalósuló (feltételezett) eseménnyel sem lehet a már meglévő karbonlábnyomot kompenzálni. Olyan ez, mintha előre innánk a medve bőrére. A másik, hogy a faültetés esetén a meg nem eredésen és kivágáson kívül kidőlés, kiszáradás, tűz, kártevők, korhadás, vadkár stb. esetén is a megkötött CO2 visszakerül a légkörbe, azaz a korábban kompenzációra kikiáltott fák megsemmisülhetnek, a szén-dioxid-kompenzáció még utólag is érvénytelenné válhat. Ha valaki most szeretné valaminek a karbonlábnyomát kiegyenlíteni (kompenzálni) azt már megtörtént, és igazolt szén-dioxid megkötéssel vagy elkerüléssel lehet. Feltételezett, jövőbeni ígéretekkel nem.

A felháborító az egészben az, hogy közben megy az idő és a légkör szennyezése nem csökken, miközben emberek lelke nyugszik meg attól, hogy kvázi jót tettek a faültetéssel, ami igaz, csak attól nem lettek fenntarthatóak és a környezetvédelmi felelősségvállalásuk egyenlegéhez egy hatalmas nullát írhatnak ezzel, ha éppen nem okoztak ökológiai kárt.

A kemény szavak azért, mert elfogyott a türelem és szeretném, ha az érintett embereknek felnyílna a szemük, és abbahagynák a zöldrefestést (greenwashing) és a jópofázásokat. Az erdősítés számos technikai részletet és a különböző részek egyensúlyát foglalja magában, és nem képes megoldani az összes éghajlati problémánkat. Világszinten is az eddigi kötelezettségvállalások közel 80% -a monokultúrás ültetvények telepítését vagy korlátozott számú olyan fát tartalmaz, amelyek meghatározott termékeket, például gyümölcsöt vagy gumit termelnek. Tulajdonképpen az őshonos erdőket helyettesítik jövedelmezőbb új faültetvényekkel. Az ilyen, és ráadásul félrevezető kommunikációval becsomagolt rendszerek – némi támogatásért – kiterjesztik ugyan a fákkal borított területet, de csökkentik az őshonos erdők területét. Ez utóbbi fajta erdők gazdagok a biológiai sokféleségben és ezek képesek nagy mennyiségű szén-dioxid tárolásra, viszont a monokultúrás erdők karbonsemlegesítési álcája nem tudja növelni a szénkészleteket és felgyorsíthatja a biodiverzitás csökkenését. Közben a jó szándékú, főleg őshonos fákat ültető önkéntes csoportok hitelét is ronthatják ezzel.

Egy olyan helyzetben, ahol alaposan górcső alá kell venni az összes emberi tevékenységet ökológiai fenntarthatóság szempontból, csak a hosszútávon ennek megfelelni képes tevékenységeket szabad újraindítani, és a valóban karbonsemleges vállalkozásokat szabad működtetni. A jövőben nincs helye a környezetszennyező tevékenységekkel kapcsolatos csalásokban részt venni és elhitetni a konkurenciával, a vásárlókkal, hogy pozitív szereplőkkel van dolguk, közben nem.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.