A Föld környezeti gondjaira közös megoldásokat kell találni

A Föld környezeti gondjaira közös megoldásokat kell találni – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a visegrádi négyek (V4) és az Amerikai Egyesült Államok környezetügyi minisztereinek találkozóján Tátralomnicon csütörtökön, Szlovákiában.

Nagy István FM - A Föld környezeti gondjaira közös megoldásokat kell találni | ClimeNews

Az FM tájékoztatása szerint Nagy István fenntarthatatlannak nevezte, hogy az ember a környezetétől folyamatosan elvesz, és csak hulladékkal, szennyezett vízzel, valamint mérgezett levegővel terheli azt.
Az államtitkár arról is beszélt, hogy az FM 2010 őszén kezdte meg az első Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiát kidolgozását. Ennek célja: az ökoinnováció és azon belül is a környezettechnológiai fejlesztés egyértelmű súlyponti területté tétele.
Hangsúlyozta: a jövőben minden államnak több figyelmet kell fordítania a környezettudatosság növelésére, a fenntartható termelési és fogyasztási szokások elterjesztésére.
A környezettudatosság és a környezeti érzékenység megfelelő szintjének hiánya azonban továbbra is problémát jelent Magyarországon – jelentette ki. Nagy István rámutatott,  hogy bár már az általános iskolában komoly elmozdulás tapasztalható a környezeti érzékenység felé, de a legtöbb magyar ember még előbbre sorolja az anyagi érdekeket a környezeti szempontoknál.
Hozzátette: a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra vonatkozó operatív programok ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a kormány számára a környezeti szemléletformálás további finanszírozására. Arról is beszélt, hogy a szóban forgó operatív programok az újabb magyar zöld munkahelyek megteremtését segítik.
Szavai szerint az emberiség jövője szempontjából alapvető fontosságú, hogy a Post 2015 fejlesztési tervet milyen tartalommal és milyen egyetértéssel fogadják majd el. Jelezte: Magyarország számos vezetője, például Áder János köztársasági elnök is kapcsolódott a klímavédelem érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtéshez – áll a közleményben.

Forrás: MTI