Újabb tömegeket indíthat el az afrikai koronavírus-járvány Európa felé

Az Európai Uniónak segítenie kell Afrikát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hogy ne induljanak meg újabb tömegek Európa felé – ezt a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter magyarázta egy sajtónyilatkozatában megelőlegezve a szakági uniós miniszterek tanácskozását.

Újabb tömegeket indíthat el az afrikai koronavírus-járvány Európa feléPiac Nairobiban   –   Szerzői jogok  Khalil Senosi/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gerd Müller arra figyelmeztet a Rheinische Postban, hogy Brüsszelnek nem szabad megvárnia, amíg zavargások lesznek, és egész államok omlanak össze ebben a nehéz helyzetben. A politikus hosszan kifejtette, hogy a járvány csak ráadás arra a gazdasági, illetve a nyomában járó élelmezési válságra, amely a kontinens nagy részét sújtja. Afrikában az új típusú koronavírus megjelenése előtt is tömeges volt a munkanélküliség, és egész országok küzdenek folyamatosan éhínséggel. Hiánycikk a vetőmag, most meg még sáskajárás is pusztítja a termést a kontinens keleti részén. Az ottani egészségügyi rendszer is súlyos aggodalomra ad okot, hiszen általánosságban elmondható, hogy az alapvető ellátást sem tudja biztosítani a lakosságnak.

Míg Németországban a 83,1 millió lakosra több mint 30 ezer intenzív ellátási ágy és ugyanennyi lélegeztetőgép jut, az 50 milliós Kenyában mindössze 80 kórházi ágy alkalmas intenzív ellátásra, és az egész országban 120 lélegeztetőgép van.

– Gerd Müller – német szövetségi miniszter

A miniszter szerint éppen ezért segélyeken kívül kedvező feltételű hitelekkel is támogatni kell a rászoruló afrikai országokat abban, hogy leküzdjék a járványt, ugyanakkor talpra álljanak abból a válságból, amely elől már korábban is tömegek indultak útnak Európa felé.

Újabb tömegeket indíthat el az afrikai koronavírus-járvány Európa feléTeherautósofőrök várakoznak koronavírus-tesztre a kenyai-tanzániai határon – Brian Inganga/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Az új típusú koronavírus afrikai terjedésére megbízható adatok nincsenek, mert nagyon kevés a teszt. Így lehet, hogy a kontinens egészéről mindössze körülbelül hétezer új regisztrált fertőzöttet jelentenek naponta, minden másodikat a Dél-Afrikai Köztársaságból.

Szijjártó Péter szerint is ez a megoldás

A nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős uniós miniszterek egyeztetésén az a megállapodás volt a téma, amelyet Brüsszel 79 fejlődő afrikai, csendes-óceáni és karibi országgal kötött 20 évvel ezelőtt, és most lejár.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szintén azt hangsúlyozta a videókonferencián, hogy “ha segíteni akarunk az afrikai, csendes-óceáni, karibi országoknak, akkor ott kell gazdaságfejlesztési programokat megvalósítani, nem onnan idehozni az embereket.” Emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok 35 millió eurós programmal támogatják Líbiát, ezzel együtt a szomszédos országok és térségek segítése mindig is előbbre való lesz, hiszen közvetlenebb kitettséget jelentenek Magyarország számára.

Újabb tömegeket indíthat el az afrikai koronavírus-járvány Európa feléHétköznapok egy ruandai családban – AP/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Szijjártó Péter szemléletváltást kért azoktól a tagállamoktól, amelyek korábban szorgalmazták a legális migrációt Európa demográfiai kilátásai miatt. Szerinte a járvány alapvetően megváltoztatta a helyzetet, hiszen százezrek veszítették el állásukat az elmúlt két-három hónapban.

A magyar miniszter az illegális migrációra is kitért.

Egyenesen és világosan kell beszélni: az illegális migrációt továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, ugyanígy az illegális migráció legalizációjára tett kísérleteket is, ezért világossá tettük az Európai Bizottságnak, hogy a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal kötendő újabb megállapodás semmiképpen sem lehet az illegális migráció legalizálásának eszköze, az új megállapodás nem tartalmazhat semmilyen utalást az ENSZ globális migrációs paktumjára.

– Szijjártó Péter – magyar külügyminiszter

A WHO szerint sincs ok a megkönnyebbülésre

A nemzetközi fejlesztési miniszterek konferenciáján részt vett az Egészségügyi Világszervezet vezetője is. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint Európában biztató a helyzet, de világviszonylatban továbbra is komoly fenyegetettséget jelent az új típusú koronavírus. Napról napra több mint százezer új fertőzöttet jelentettek az elmúlt másfél hétben, és miután nyájimmunitás nem alakulhatott ki, Európára is bármikor rászakadhat a járvány újabb hulláma.

Forrás: Euronews | Írta: Anna Flori

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.