Klímaválság

A világ “kényelmetlenül közel kerül” a 1,5°C-os célértékhez

50:50 az esélye annak, hogy a globális hőmérséklet a következő öt évben átlépi a “biztonságos” 1,5 Celsius-fokos határt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) új frissítése szerint 50:50 az esélye annak, hogy a globális hőmérséklet a következő öt évben átmenetileg eléri az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szint felett.

Egy fiú érméket keres a Yamuna folyóban, ahol a vízszint drasztikusan lecsökkent a hőhullámot követően Indiában. (AP)

A WMO ilyen jellegű előrejelzésekkel foglalkozó vezető központja, a brit Met Office által vezetett tanulmány szerint az 1,5 Celsius-fok átmeneti meghaladásának esélye folyamatosan nőtt 2015 óta, amikor is közel nulla volt.

A 2017 és 2021 közötti időszakban 10 százalékos esély volt a küszöbérték túllépésére, de ez a valószínűség a 2022-2026 közötti időszakra közel 50 százalékra nőtt – olvasható a Global Annual to Decadal Climate Update című globális éves és évtizedes éghajlati jelentésben.

Az iparosodás előtti idők óta a világ már 1,1 Celsius-fokot melegedett, így a 1,5 Celsius-fok elérése már csak 0,4 Celsius-fokos növekedés kérdése. Az “iparosodás előtti szint” az ipari forradalom előtti hőmérsékletet jelenti, pontosabban az ENSZ az 1850-1900 közötti referencia-időszak hőmérsékletét használja az iparosodás előtti hőmérséklet jelölésére.

Már az 1,5°C átmeneti túllépése is jelentős momentum lenne, mivel a 2015-ös párizsi megállapodás célja, hogy az átlaghőmérsékletet legfeljebb 1,5°C-kal magasabb szinten tartsák, mint az iparosodás előtti időkben, hogy megelőzzék az éghajlatváltozásból eredő legsúlyosabb károkat. Az országok megállapodtak abban, hogy ha a 1,5°C nem tartható, akkor a cél a globális felmelegedés “jóval” 2°C alatti értékre való korlátozása.

Ha azonban a következő öt év valamelyikében átmenetileg túllépik a 1,5°C-os hőmérsékleti küszöbértéket, az nem jelenti a párizsi megállapodás megszegését. Steven Sherwood, az Új-Dél-Walesi Egyetem Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának munkatársa szerint ugyanis a cél az évenkénti természetes változékonyságot figyelmen kívül hagyó alaphőmérsékletre vonatkozik.

“Más szóval ahhoz, hogy ténylegesen túllépjük a célt, még egy “normális” évben is 1,5 Celsius-fok fölé kellene emelkednünk, és ez sokkal kevésbé valószínű” – mondta. A jelentés azonban azt mutatja, hogy a világ “kényelmetlenül közel kerül” ehhez a célértékhez – tette hozzá.

Grahame Madge, a Met Office éghajlati szóvivője szerint az 1,5°C túllépése azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb az esélye a rendszeres túllépésnek – ahogyan ez az 1°C túllépése esetén is történt.

“Az 1,5°C cél elérése az évszázad végére még mindig megvalósítható, de a 1,5°C túllépése egyre valószínűbb, mielőtt újra visszaesnénk” – mondta az Independentnek. “Ahhoz, hogy az évszázad végére ismét 1,5°C-ra csökkenjen a hőmérséklet, rendkívül erőteljes mérséklésre lesz szükség a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetése érdekében, és olyan, eddig még nem tesztelt technológiák alkalmazására lesz szükség, amelyekkel az üvegházhatású gázok eltávolíthatók a légkörből.”

Az ENSZ Nemzetközi Éghajlatváltozási Testülete arra figyelmeztetett, hogy egy olyan szélsőséges hőséges esemény, amely az emberi befolyás nélküli éghajlaton évtizedenként egyszer fordulna elő, 1,5°C esetén például évtizedenként 4,1-szer fordulna elő. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának mintegy 14 százaléka ötévente legalább egyszer súlyos hőhullámoknak lenne kitéve.

A Nasa klímatudósa sírva fakad a klímaválság miatti tüntetésen.

A kép innen már csak rosszabb lesz. Ha a világ felmelegedne 2 Celsius-fokosra, akkor egy évtizedben egyszer helyett 5,6 alkalommal fordulna elő szélsőséges hőhullám, és a Föld lakosságának 37 százaléka lenne kitéve súlyos hőhullámoknak ötévente legalább egyszer.

A 1,5°C-os felmelegedés a korallzátonyok legalább 70 százalékát is elpusztítaná, de 2°C esetén például több mint 99 százalékuk elveszne.

“Ezek az előrejelzések azt mutatják, hogy veszélyesen közel vagyunk ahhoz a határhoz, amely felett a legtöbb szakértő és kormány arra a következtetésre jutott, hogy a hatások kockázata elfogadhatatlanul magas lenne” – mondta Bob Ward, a London School of Economics and Political Science Grantham Reserach Institute on Climate Change politikai és kommunikációs igazgatója az Independentnek.

Forrás: Independent


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago