Civilizáció

Pakisztán népesedési problémája

Pakisztán a népesség rossz kezelésének és aránytalan növekedésének esettanulmánya.

Az emberi erőforrások minősége meghatározza egy ország sorsát és irányát.

A társadalom népessége kétélű kard, hiszen lehet előny vagy hátrány – vagy mindkettő. A produktív, szorgalmas, elkötelezett és dinamikus munkaerő garantálja a fenntartható nemzeti fejlődést. Bár a fejlett egészségügyi ellátás, az orvosi technológia és a bőséges élelmiszertermelés csökkentette a halálozási arányokat és növelte az átlagos népességnövekedést, az országok világszerte a növekedés kiegyensúlyozásának és kihasználásának pragmatikus stratégiáira összpontosítanak.

A világ legnagyobb népességű országa, Kína például olyannyira kihasználta emberi erőforrásait, hogy pragmatikus hozzájárulása révén szinte minden téren világhatalommá vált. Eközben a rosszul kezelt népesség a társadalmakra nézve tartósan káros következményekkel járó kötelezettségeket jelent.

Pakisztán a népesség rossz kezelésének és aránytalan növekedésének esettanulmánya. A potenciális demográfia ellenére – a fiatal népesség 64%-ával – az ország nem tudta kihasználni humán tőkéjét. Ez főként azért van így, mert az egymást követő kormányok, amelyek krónikus hataloméhes elitből állnak, saját érdekeiket a nemzeti jólét vagy az emberi potenciál elé helyezték. Ha kiaknázták volna a potenciális emberi erőforrásokat, az ország az élet minden területén csodákra lett volna képes. A hagyományos szisztematikus elhanyagolás, a kizárólagosságra törekvő megközelítés, a krónikus elit foglyul ejtése, a társadalmi egyenlőtlenségek, a feudalizmus, a társadalmi szerepvállalás, a minőségi oktatás és az egészségügy hiánya azonban időzített bombává változtatta a lakosságot.

Ennél is aggasztóbb azonban, hogy a hatóságok tartósan bambán állnak az ország egyre növekvő népességének fenyegető veszélye előtt. A közöny az ország aránytalan népességnövekedésében nyilvánul meg. A megalakulásakor Pakisztán 33 millió lakossal a 14. helyen állt a világon. Háromnegyed évszázad alatt azonban a lakossága 224 millióra emelkedett, és ma a világ 5. legnépesebb országa. A jelenlegi közel 2%-os éves növekedési rátával, amely a legmagasabb Dél-Ázsiában, az ország 2050-ben a becslések szerint 56%-kal, 366 millió fővel fog növekedni – ez valóban riasztó helyzet.

Az ország népességrobbanásához számos egymástól független és egymást átfedő tényező járult hozzá. A kormányzati közöny és a hibás népességtervezés; a vallás félreértelmezése és a megalapozatlan szokások; a magas születési és alacsony halálozási arány; a szegénység és az írástudatlanság; a fogamzásgátlás alacsony elterjedtsége és a születésszabályozással kapcsolatos tudatosság; a gyermekházasság szokása és a fiú előnyben részesítése; a nyilvános helyek és szabadidős tevékenységek hiánya; valamint a konfliktusok és a lakóhelyváltoztatások játszottak szerepet.

Az ország növekvő népessége súlyos következményekkel jár: az erőforrások és a tér indokolatlan terhelése; szegénység és munkanélküliség; élelmiszerhiány és vízválság; lakhatási problémák és a nyomornegyedek növekedése; egészségügyi problémák és analfabetizmus; korrupció és rossz gazdálkodás; növekvő bűnözés és konfliktusok; populizmus és etnikai feszültségek; terrorizmus és radikalizálódás; higiéniai problémák és halálos betegségek; gyermekmunka és improvizált életszínvonal; a természeti erőforrások kimerülése; és a környezet pusztulása.

A túlnépesedés súlyosbodó következményei pragmatikus népességszabályozási és -kezelési intézkedéseket tesznek szükségessé minden szinten. E célból a túlnépesedés mint egzisztenciális fenyegetés elismerése lenne az első lépés a kiegyensúlyozott és produktív emberi erőforrások felé. A kormány akarata és pragmatikus népességtervezés; a fogamzásgátlás elterjedtségének növelése; a vallástudósok bevonása és a vallás reális értelmezése; az írástudás és a nők oktatásának növelése; a gyermekházasságok gyakorlatának ellenőrzése és a hagyományos mítoszok leleplezése; a korlátozott gyermekvállalási politika végrehajtásának biztosítása és jutalmazása; a közterületek és a szabadidős tevékenységek növelése; a tudatosság terjesztése a médián keresztül; lehetőségek megteremtése; és a fiatalok bevonása a nemzeti ügyekbe hosszú utat járhatna be az ország kiegyensúlyozott és teljesítőképes népességének kialakításában.

Itt az ideje, hogy a vezetés felismerje, hogy csak egy korlátozott, befogadó és jól irányított népesség képes az országot a fenntartható fejlődés és az egyenlőség útjára terelni.

Szerző: Ali Hassan Bangwar
Forrás: The Express Tribune


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

17 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago