Pakisztán népesedési problémája

Pakisztán a népesség rossz kezelésének és aránytalan növekedésének esettanulmánya.

Pakisztán népesedési problémája

Az emberi erőforrások minősége meghatározza egy ország sorsát és irányát.

A társadalom népessége kétélű kard, hiszen lehet előny vagy hátrány – vagy mindkettő. A produktív, szorgalmas, elkötelezett és dinamikus munkaerő garantálja a fenntartható nemzeti fejlődést. Bár a fejlett egészségügyi ellátás, az orvosi technológia és a bőséges élelmiszertermelés csökkentette a halálozási arányokat és növelte az átlagos népességnövekedést, az országok világszerte a növekedés kiegyensúlyozásának és kihasználásának pragmatikus stratégiáira összpontosítanak.

A világ legnagyobb népességű országa, Kína például olyannyira kihasználta emberi erőforrásait, hogy pragmatikus hozzájárulása révén szinte minden téren világhatalommá vált. Eközben a rosszul kezelt népesség a társadalmakra nézve tartósan káros következményekkel járó kötelezettségeket jelent.

Pakisztán a népesség rossz kezelésének és aránytalan növekedésének esettanulmánya. A potenciális demográfia ellenére – a fiatal népesség 64%-ával – az ország nem tudta kihasználni humán tőkéjét. Ez főként azért van így, mert az egymást követő kormányok, amelyek krónikus hataloméhes elitből állnak, saját érdekeiket a nemzeti jólét vagy az emberi potenciál elé helyezték. Ha kiaknázták volna a potenciális emberi erőforrásokat, az ország az élet minden területén csodákra lett volna képes. A hagyományos szisztematikus elhanyagolás, a kizárólagosságra törekvő megközelítés, a krónikus elit foglyul ejtése, a társadalmi egyenlőtlenségek, a feudalizmus, a társadalmi szerepvállalás, a minőségi oktatás és az egészségügy hiánya azonban időzített bombává változtatta a lakosságot.

Ennél is aggasztóbb azonban, hogy a hatóságok tartósan bambán állnak az ország egyre növekvő népességének fenyegető veszélye előtt. A közöny az ország aránytalan népességnövekedésében nyilvánul meg. A megalakulásakor Pakisztán 33 millió lakossal a 14. helyen állt a világon. Háromnegyed évszázad alatt azonban a lakossága 224 millióra emelkedett, és ma a világ 5. legnépesebb országa. A jelenlegi közel 2%-os éves növekedési rátával, amely a legmagasabb Dél-Ázsiában, az ország 2050-ben a becslések szerint 56%-kal, 366 millió fővel fog növekedni – ez valóban riasztó helyzet.

Aggaszt a Mars emberhiánya?

Az ország népességrobbanásához számos egymástól független és egymást átfedő tényező járult hozzá. A kormányzati közöny és a hibás népességtervezés; a vallás félreértelmezése és a megalapozatlan szokások; a magas születési és alacsony halálozási arány; a szegénység és az írástudatlanság; a fogamzásgátlás alacsony elterjedtsége és a születésszabályozással kapcsolatos tudatosság; a gyermekházasság szokása és a fiú előnyben részesítése; a nyilvános helyek és szabadidős tevékenységek hiánya; valamint a konfliktusok és a lakóhelyváltoztatások játszottak szerepet.

Az ország növekvő népessége súlyos következményekkel jár: az erőforrások és a tér indokolatlan terhelése; szegénység és munkanélküliség; élelmiszerhiány és vízválság; lakhatási problémák és a nyomornegyedek növekedése; egészségügyi problémák és analfabetizmus; korrupció és rossz gazdálkodás; növekvő bűnözés és konfliktusok; populizmus és etnikai feszültségek; terrorizmus és radikalizálódás; higiéniai problémák és halálos betegségek; gyermekmunka és improvizált életszínvonal; a természeti erőforrások kimerülése; és a környezet pusztulása.

A túlnépesedés súlyosbodó következményei pragmatikus népességszabályozási és -kezelési intézkedéseket tesznek szükségessé minden szinten. E célból a túlnépesedés mint egzisztenciális fenyegetés elismerése lenne az első lépés a kiegyensúlyozott és produktív emberi erőforrások felé. A kormány akarata és pragmatikus népességtervezés; a fogamzásgátlás elterjedtségének növelése; a vallástudósok bevonása és a vallás reális értelmezése; az írástudás és a nők oktatásának növelése; a gyermekházasságok gyakorlatának ellenőrzése és a hagyományos mítoszok leleplezése; a korlátozott gyermekvállalási politika végrehajtásának biztosítása és jutalmazása; a közterületek és a szabadidős tevékenységek növelése; a tudatosság terjesztése a médián keresztül; lehetőségek megteremtése; és a fiatalok bevonása a nemzeti ügyekbe hosszú utat járhatna be az ország kiegyensúlyozott és teljesítőképes népességének kialakításában.

Itt az ideje, hogy a vezetés felismerje, hogy csak egy korlátozott, befogadó és jól irányított népesség képes az országot a fenntartható fejlődés és az egyenlőség útjára terelni.

Szerző: Ali Hassan Bangwar
Forrás: The Express Tribune


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.