Tudástanúsítvány

Regeneráció – PAUL HAWKEN

A Regeneráció bemutatja a klímakatasztrófa elkerülését társadalmunk és élővilágunk megújításával egy generáció alatt.

„A klímaválság visszafordítása csak következmény. Valójában az ember és az élővilág egészségének, biztonságának és jóllétének helyreállítása és az igazságosság a cél.”

A Drawdown projekt vezetője és a Visszafordítható című könyv szerkesztője, Paul Hawken és kutatótársai szerint a globális felmelegedés és a környezetszennyezés elleni küzdelem kizárólag teljes szemléletváltással lehet hatékony. Földünk és társadalmunk széles körű regenerációjával a hátrányos helyzetű csoportok jelenlegi szükségleteinek és problémáinak elemzését és a szociális igazságtalanságok felszámolását kell kitűznünk; ehhez pedig a környezetvédelmi és a társadalmi átalakulást szolgáló tevékenységeinket egymással szoros összhangban kell megterveznünk.

A Regeneráció újszerű módon közelít a klímaválság kérdéséhez: számos jó módszert mutat be. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak bolygónk háborítatlan működéséhez, a biodiverzitás megteremtéséhez és az egészséges, igazságos bánásmódon alapuló, kiegyensúlyozott emberi létezéshez. Egy ilyen tudatos, lépésről lépésre felépített, kiterjedt stratégia alkalmas arra, hogy egy generáció alatt elkerüljük az egyre fenyegetőbb klímakatasztrófát.

Tehát ez a könyv az éghajlatváltozás radikálisan új megértését és gyakorlati megközelítését kínálja Paul Hawken neves környezetvédő, a New York Times bestsellerének, a Drawdownnak a szerzője által.

A Regeneráció az éghajlatváltozás olyan új, látomásos megközelítését kínálja, amely az igazságosságot, az éghajlatot, a biológiai sokféleséget, a méltányosságot és az emberi méltóságot a cselekvés, a politika és az átalakulás olyan zökkenőmentes szövevényébe szövi, amely egy generáció alatt véget vethet az éghajlati válságnak. Ez az első olyan könyv, amely leírja és meghatározza a világszerte gyorsan terjedő, fellendülőben lévő regenerációs mozgalmat.

A Regeneráció leírja, hogy egy befogadó mozgalom hogyan tudja az emberiség többségét bevonni abba, hogy megmentse a világot a globális felmelegedés fenyegetésétől, olyan éghajlati megoldásokkal, amelyek közvetlenül gyermekeinket, a szegényeket és a kirekesztetteket szolgálják. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi emberi szükségletekkel kell foglalkoznunk, nem pedig a jövőbeli egzisztenciális fenyegetésekkel, bár azok valósak, olyan kezdeményezésekkel, amelyek magukban foglalják a napenergiát, az elektromos járműveket és a faültetést, de messze túlmutatnak azokon, és olyan megoldásokat foglalnak magukban, mint a tizenöt perces város, a biorégiók, az azolla páfrány, az élelmiszer-lokalizáció, a tűzökológia, a dekommodifikáció, az erdők mint farmok, és az első számú megoldás a világ számára: mindent villamosítani.

Paul Hawken és a Regeneration Organization nonprofit szervezet a könyvhöz kapcsolódóan egy sor kezdeményezést indít, köztük egy streaming videósorozatot, tananyagot, podcastokat, oktatóvideókat és éghajlati cselekvési szoftvert. A Regeneráció inspiráló és szükséges útmutató a gyorsan terjedő klímamozgalom tájékoztatásához.

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago