A Földön ‘egyértelműen’ éghajlati vészhelyzet van

A nemzetközi tudósok jelentése szerint a Földön “egyértelműen” éghajlati vészhelyzet van!

Ez a nemzetközi kutatói koalíció tegnap közzétett jelentésében (.pdf) azt állítja, hogy a Föld életjelei olyan mértékben romlottak, hogy “az emberiség egyértelműen éghajlati vészhelyzettel néz szembe”.

A BioScience című folyóiratban megjelent, “World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2022” című jelentés megállapítja, hogy a szerzők által az éghajlatváltozás nyomon követésére használt 35 bolygó életjel közül 16-ban rekordszintű szélsőértékeket mértek.

 

A Földön 'egyértelműen' éghajlati vészhelyzet van

A jelentés szerzői új adatokat osztanak meg, amelyek a szélsőséges forró események növekvő gyakoriságát, a tüzek miatt növekvő globális fafajpusztulást és a szúnyogok által terjesztett dengue-vírus nagyobb elterjedtségét szemléltetik.

Megjegyzik továbbá, hogy a COVID-19 világjárvány leállítását követően – a fosszilis tüzelőanyagokból való kivonulással kapcsolatos kötelezettségvállalások fellendülése ellenére – jelentősen megnőtt a fosszilis tüzelőanyagok energiafogyasztása, valamint a légkör szén-dioxid szintje 418 ppm-re emelkedett, ami az eddigi legmagasabb érték.

William Ripple, az OSU (Oregoni Állami Egyetem) kiváló professzora és Christopher Wolf posztdoktori kutató a jelentés vezető szerzői, és további 10 amerikai és globális tudós a társszerzője. A jelentés öt évvel követi a “World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice” című közleményt, amelyet Ripple szintén a BioScience című folyóiratban tett közzé, és amelyet 184 ország több mint 15 000 kutatója és tudósa írt alá.

Az emberiségnek szóló második figyelmeztetés (frissítve)

“Amint azt az éghajlati katasztrófák évenkénti megugrása alapján láthatjuk, most egy jelentős éghajlati válság közepén vagyunk, és sokkal rosszabb következik, ha továbbra is úgy csináljuk a dolgokat, ahogy eddig” – mondta Wolf. “Könyörgünk tudóstársainknak, hogy csatlakozzanak hozzánk, és álljanak ki a kutatáson alapuló megközelítések mellett az éghajlati és környezetvédelmi döntéshozatalban.”

A jelentés további társszerzői a UCLA, a Sydney-i Egyetem, a bangladesi Független Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, az Exeteri Egyetem, a Bezos Earth Fund és a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet munkatársai.

“Az éghajlatváltozás nem önálló kérdés” – mondta Saleemul Huq a Független Bangladesi Egyetemről. “Ez egy nagyobb rendszerszintű probléma, az ökológiai túlterheltség része, ahol az emberi igények meghaladják a bioszféra regenerációs kapacitását. A további mérhetetlen emberi szenvedés elkerülése érdekében meg kell védenünk a természetet, meg kell szüntetnünk a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának nagy részét, és támogatnunk kell a társadalmilag igazságos éghajlati alkalmazkodást, különös tekintettel a leginkább veszélyeztetett, alacsony jövedelmű területekre.” – tette hozzá.

A jelentés rámutat, hogy az 1992-es, több mint 1700 tudós által 1992-ben aláírt “A tudósok figyelmeztetése az emberiségnek” című eredeti felhívás (.pdf) óta eltelt három évtizedben az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 40%-kal nőtt.

“Ahogy a Föld hőmérséklete kúszik felfelé, az éghajlati katasztrófák bizonyos típusainak gyakorisága vagy nagyságrendje valójában megugorhat” – mondta Thomas Newsome, a Sydney-i Egyetem munkatársa. “Arra kérjük tudóstársainkat világszerte, hogy szólaljanak fel az éghajlatváltozással kapcsolatban.”

Wolf és Ripple mellett az OSU három másik tudósa is társszerzője a tanulmánynak: Jillian Gregg, Matthew Betts és Beverly Law.

A “World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2022” című írás a BioScience című szaklapban három évvel ezelőtt megjelent tanulmány frissítése. A Világ Tudósainak Szövetsége (Alliance of World Scientists), egy független szervezet, amely azért alakult, hogy a környezeti fenntarthatóság és az emberi jólét kollektív hangja legyen, továbbra is gyűjti a társszerzőket a 2019-es dokumentumhoz. Eddig 158 országból több mint 14 000 tudós írta alá.

A tudósok világszerte folyó, az éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvésre ösztönző munkájáról egy új, 35 perces dokumentumfilm, a “The Scientist’s Warning” (A tudósok figyelmeztetése) számol be. Az Oregon State Productions által készített film az október 14-i, a kaliforniai Newport Beach-i Newport Beach-i filmfesztiválon tartott premierjét követően már ingyenesen megtekinthető online (hamarosan magyar felirattal).

 

A “The Scientist’s Warning” Ripple személyes útját is bemutatja: az 1950-es évekbeli, vidéki, alacsony jövedelmű dél-dakotai gyermekkorától a Yellowstone-i ökológussá váláson át a tudománynak a megalapozott politikai döntések meghozatalához való felhasználása globális szószólójaként vállalt szerepéig.

“Nézze meg ezeket a tüzeket, árvizeket és hatalmas viharokat” – mondta Ripple. “Az éghajlatváltozás kísértete az ajtónál van, és keményen dörömböl.”

Az Oregon State Productions az egyetem küldetésének részeként készít filmeket, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a bolygónkkal szembenéző kritikus kérdésekről, és kiemelje azokat, akik azon dolgoznak, hogy változtassanak a helyzeten. A portfóliójukban szerepel a “Saving Atlantis” című nagyjátékfilm, amely a világ hanyatló korallzátonyairól és a megmentésükért dolgozó emberekről szól.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.