Lényegében a nők szabadságáról és lehetőségeiről

Az IPCC negyedszázadon át gyáva szakbarbárként hallgatott a leghatékonyabb klímavédelemről!

Lényegében a nők szabadságáról és lehetőségeiről | ClimeNews - Hírportál“Miután a családtervezésről több mint 25 éven át nem ejtett egy szót sem, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2014-es jelentésében megemlíti a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a népességnövekedést mint az üvegházhatású gázok koncentrációjának fontos tényezőjét. Egyre több a bizonyíték, hogy a családtervezés további előnye a növekvő ellenálló képesség – segít a közösségeknek és az országoknak abban, hogy alkalmazkodóbbak legyenek a globális felmelegedés okozta elkerülhetetlen változásokkal szemben. A nőkre ez is hatással van, hiszen a meglévő egyenlőtlenségek miatt aránytalanul többet szenvednek, amikor valamilyen katasztrófa – egészségügyi vagy természeti – bekövetkezik. Mégis ez sok országban és intézményben tabutémának számít, mélyen beágyazva abba a (tév)hitbe, hogy a népesség kérdése, vagy a csökkentésével kapcsolatos felvetések eredendően drákóiak, és sértik az emberi lét értékeit. Pedig egy melegedő bolygón éppen az ellenkezője igaz:

az emberi élet tisztelete megkívánja, hogy mindenki számára biztosított legyen az élhető otthon. A családtervezésen keresztül megvalósul a nők és gyermekeik tisztelete, amely nem a kormányok népességszabályozásának központi akaratáról szól, és arról sem, hogy a hatósági szervek és aktivisták a gazdagabb országokban, ahol a legmagasabb az üvegházgáz-kibocsátás, megmondják a máshol élőknek, hogy ne szüljenek több gyereket. Lényegében a nők szabadságáról és lehetőségeiről, valamint az alapvető emberi jogokról szól.

Jelenleg a családtervezési programok a tengerentúli fejlesztési támogatásoknak csupán 1%-át (valójában csak pár ezrelékét) kapják. Ez a szám megduplázódhatna, ha a szegényebb (fogadó) országok is ugyanennyit tennének hozzá – ez egy olyan erkölcsi kérdés, amely éppenséggel jelentene is valamit a bolygó számára.”

Ez a most magyarul megjelent Paul Hawken – drawdown.org tanulmány is kétfelé osztva sorolja be a tabunak számító családtervezést, pedig az adatok szerint ez a leghatékonyabb klímavédelem – mert ha első helyen szerepeltetné, az bizonyára hátráltatná a tanulmány terjedését és idézettségét.
A tanulmány magyar ismertetése diagrammokkal itt: 100 közül a leghatékonyabb klímavédelem, amiről mégsem hallasz

Forrás: BOCS Alapítvány


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.