Szén-dioxid-kibocsátás

A kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán

A globális CO2-kibocsátás az eredetileg vártnál kevésbé emelkedett 2022-ben, mivel a tiszta energiaforrások növekedése ellensúlyozta a nagyobb szén- és olajfelhasználás hatásának nagy részét.

A globális energiaválság közepette a szénre való áttérésből eredő kibocsátásnövekedés veszélye nem valósul meg, mivel a megújuló energiaforrások, az elektromos meghajtású járművek, a hőszivattyúk, a hatékonyság és más tényezők visszafogták a CO2-emelkedést.

Az IEA frissen közzétett új elemzése szerint az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben kevesebb mint 1%-kal emelkedett – kisebb mértékben, mint azt eredetileg feltételezték -, mivel a napenergia, a szélenergia, az elektromos meghajtás, a hőszivattyúk és az energiahatékonyság növekedése segítette a szén és a kőolaj fokozott felhasználásának hatásának korlátozását a globális energiaválság közepette.

Bár a kibocsátások tavalyi növekedése jóval kisebb volt, mint a 2021-re tervezett rendkívüli, több mint 6%-os ugrás, a kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán maradnak, ami erőteljesebb fellépést tesz szükségessé a tiszta energiára való átállás felgyorsítása és a világnak az energetikai és éghajlati célok teljesítése felé vezető útra terelése érdekében – olvasható a CO2-kibocsátás 2022-ben című új elemzésben. A jelentés az első egy új sorozatban, a Global Energy Transitions Stocktake-ben, amely egy helyen gyűjti össze az IEA legfrissebb elemzéseit, szabadon hozzáférhetővé téve azokat a novemberi COP28 éghajlat-változási konferenciát megelőző első globális helyzetfelmérés támogatására.

A jelentés szerint az energiával kapcsolatos globális CO2-kibocsátás 2022-ben 0,9%-kal, azaz 321 millió tonnával nőtt, és új csúcsot ért el, több mint 36,8 milliárd tonnát. A kibocsátás növekedése lényegesen lassabb volt, mint a 3,2%-os globális gazdasági növekedés, ami azt jelzi, hogy visszatérünk egy évtizedes trendhez, amelyet 2021-ben a Covid-válságból való gyors és kibocsátás-intenzív gazdasági fellendülés szakított meg. A kibocsátás növekedéséhez hozzájárultak a szélsőséges időjárási események, köztük az aszályok és a hőhullámok, valamint az atomerőművek szokatlanul nagyszámú leállása. A tiszta energiát hasznosító technológiák fokozott bevezetésével azonban további 550 millió tonna kibocsátást sikerült elkerülni.

“Az energiaválság hatásai nem eredményezték a globális kibocsátások olyan jelentős növekedését, mint amitől kezdetben tartottak – és ez a megújuló energiaforrások, az elektromos járművek, a hőszivattyúk és az energiahatékony technológiák kiemelkedő növekedésének köszönhető. A tiszta energiaforrások nélkül a CO2-kibocsátás növekedése közel háromszor akkora lett volna” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. “Ugyanakkor még mindig azt látjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás növekszik, ami hátráltatja a világ éghajlati céljainak elérésére irányuló erőfeszítéseket. A nemzetközi és nemzeti fosszilis tüzelőanyag-vállalkozások rekordbevételre tesznek szert, és az éghajlati célok elérésére tett nyilvános ígéreteikkel összhangban ki kell venniük részüket a felelősségből. Létfontosságú, hogy felülvizsgálják stratégiáikat, hogy azok összhangban legyenek a kibocsátás érdemi csökkentésével.”

A szénből származó CO2-kibocsátás 1,6%-kal nőtt, mivel a globális energiaválság továbbra is a gázról szénre való átállási hullámot ösztönözte Ázsiában és kisebb mértékben Európában. Bár a szén-dioxid-kibocsátás növekedése a 2021-es növekedésnek csak mintegy negyedét tette ki, még így is jóval meghaladta az elmúlt évtized átlagos növekedési ütemét. A szénből származó kibocsátás növekedése több mint ellensúlyozta a földgázból származó kibocsátás 1,6%-os csökkenését, mivel az ellátás tovább szűkült Oroszország ukrajnai invázióját követően, és mivel az európai vállalkozások és polgárok a gázfelhasználás csökkentésére tett erőfeszítésekkel reagáltak.

Az olajból származó CO2-kibocsátás még a szénnél is nagyobb mértékben, 2,5%-kal nőtt, de még mindig a járvány előtti szint alatt maradt. Az olajkibocsátás éves szintű növekedésének mintegy fele a légi közlekedésből származott, mivel a légi közlekedés tovább emelkedett a világjárvány okozta mélypontról.

Kína kibocsátása 2022-ben nagyjából stagnált, mivel a szigorú Covid-19 intézkedések és a csökkenő építési tevékenység gyengébb gazdasági növekedéshez és az ipari és közlekedési kibocsátások csökkenéséhez vezetett. Az Európai Unió kibocsátása 2,5%-kal csökkent, köszönhetően annak, hogy a megújuló energiaforrások rekordméretű elterjedése segítette biztosítani, hogy a szénfelhasználás nem volt olyan magas, mint amire egyes megfigyelők számítottak. Az európai tél enyhe kezdete és az Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul hozott energiatakarékossági intézkedések szintén hozzájárultak. Az Egyesült Államokban a kibocsátás 0,8%-kal nőtt, mivel az épületek a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt növelték energiafogyasztásukat. Kína nélkül az ázsiai feltörekvő és fejlődő gazdaságok kibocsátása 4,2%-kal nőtt, ami a gyors gazdasági és energiaigény növekedést tükrözi.

A jelentésben szereplő globális CO2-kibocsátási számok az IEA részletes, régiónkénti és tüzelőanyagonkénti elemzésén alapulnak, amely a legfrissebb hivatalos nemzeti adatokra, valamint a nyilvánosan elérhető energia-, gazdasági és időjárási adatokra támaszkodik. A jelentés az összes energiatüzelésből és ipari folyamatból származó CO2-kibocsátásra kiterjed – és tartalmazza a metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó információkat is, így teljes képet ad az energiával kapcsolatos üvegházhatású gázok 2022-es kibocsátásáról.

Olvassa el a jelentést

A CO2-kibocsátás 2022-ben teljes képet nyújt az energiával kapcsolatos üvegházhatású gázok 2022-es kibocsátásáról. Az IEA legfrissebb elemzését foglalja össze (.PDF), egyesítve az ügynökség becsléseit az összes energiaforrásból és ipari folyamatból származó CO2-kibocsátásról, valamint információt nyújt az energiával kapcsolatos metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásról.

Forrás: IEA


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

2 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

6 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

1 hónap ago