Civilizáció

Rekordmagas a légkör szén-dioxid-szintje

A rekordmagas koncentráció 50%-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet, annak ellenére, hogy a Covid-járvány idején csökkent a kibocsátások szintje.

Füst száll fel egy gyárból, miközben egy autókkal megrakott teherautó áthalad egy hídon Párizsban.
Fényképek: Michel Euler/AP

Az éghajlatot felmelegítő szén-dioxid koncentrációja a légkörben rekordmagasságot ért el, annak ellenére, hogy a Covid-járvány idején visszaesett a kibocsátás – közölték a tudósok.

A hawaii Mauna Loa Obszervatórium régóta működő regisztráló állomásának legfrissebb mérései azt mutatják, hogy a szén-dioxid globális szintje 50%-kal magasabb, mint az ipari forradalom kezdetén, Nagy-Britanniában volt.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által közzétett adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban átlagosan 417,14 ppm volt, ami új rekordot jelent.

A brit Met Office előrejelzése szerint a szén-dioxid – a hőmérséklet emelkedésének és az éghajlati válság fő okozója – havi koncentrációja 2021-ben 419,5 ppm körül tetőzik.

A Mauna Loa-nál a Scripps adatállományában szereplő havi szén-dioxid-koncentráció korábbi rekordja 417,10 ppm volt 2020 májusában.

A tavalyi éves átlag 413,94 ppm volt – a 2021-es szint az előrejelzések szerint 416,3 ppm körül lesz.

A légkör szén-dioxid-szintje az év folyamán kissé ingadozik, mivel tavasszal és nyáron az északi féltekén termő növények elnyelik a szén-dioxid egy részét, majd ősszel és télen ismét emelkedik.

A szén-dioxid-koncentráció hosszú távú emelkedő tendenciáját azonban az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az erdőirtás miatt – közölte a Met Office.

A globális kibocsátás 2020-ban átmenetileg csökkent, mivel a koronavírus-járvány lecsengése miatt visszaesett a közlekedés és a gazdasági tevékenység.

A 2020-as kibocsátáscsökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy érdemben befolyásolja a légkörben felhalmozódó szén-dioxid mennyiségét, amely továbbra is emelkedik.

Sokkal nagyobb, hosszabb távú kibocsátáscsökkentésre lesz szükség ahhoz, hogy a növekedés lassuljon vagy megálljon – figyelmeztetett a Met Office.

Az ENSZ éghajlat-változási tudományos testületének, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek az előrejelzései arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-foknál történő megállításához – amely felett a hőmérséklet-emelkedés legsúlyosabb hatásai várhatóak – a globális kibocsátásoknak 2050 körül vagy korábban el kell érniük a nettó nullát.

A nettó nulla eléréséhez a kibocsátást a lehető legközelebb kell csökkenteni a nullához, és olyan lépéseket kell tenni, mint például fák ültetése a fennmaradó szennyezés elnyelésére.

A legfrissebb adatokat kommentálva Martin Siegert professzor, az Imperial College London Grantham Intézetének munkatársa elmondta, hogy az új rekordszint teljesen várható volt.

“Lehet, hogy csökkent a kibocsátás, de még mindig rengeteg szén-dioxidot bocsátunk ki, így a légköri koncentrációja biztosan emelkedni fog – és ez így is marad mindaddig, amíg a nettó kibocsátás nullához közeli szintre nem jutunk.”

“A nettó nullához vezető út nyilvánvaló, kihívást jelentő és szükséges – és sürgősen haladnunk kell az átállással” – mondta.

Simon Lewis professzor, a University College London munkatársa elmondta: “Könnyű elfelejteni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása milyen gyorsan  és milyen mértékben érinti bolygónkat.”

“Több mint 200 év kellett ahhoz, hogy a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége 25%-kal növekedjen, és mindössze 30 év kellett ahhoz, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 50%-kal emelkedjen. Ez a drámai változás olyan, mintha egy emberi meteorit csapódna a Földbe.”

Hozzátette azonban: “Ha az országok most terveket készítenek arra, hogy a társadalmat a kibocsátás tartós és drámai csökkentésének útjára tereljék mától kezdve, elkerülhetjük a folyamatosan növekvő kibocsátást és az éghajlatváltozás veszélyesen gyorsuló hatásait.”

Forrás: The Guardian

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago