Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert?

Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert, és hogy ez mit jelent mind az új piaci szereplők, mind a szén-dioxid-kibocsátási egységek nagyméretű, hosszú távú vásárlói számára?

Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert?Önkéntes szén-dioxid-piac. Kereslet + előrejelzés.

Mivel minden eddiginél több vállalat vásárol szén-dioxid-kibocsátási egységeket, az önkéntes széndioxidpiacon nagy az aktivitás, és az árak gyorsan emelkednek.

Milyen trendek alakítják az önkéntes kibocsátáskereskedelmi rendszert?Carbon Price

Az önkéntes széndioxidpiac egyre kifinomultabbá és dinamikusabbá válik, miközben a szén-dioxid-kibocsátási egységek ára az előrejelzések szerint tovább emelkedik. A COP26 megerősítette, hogy a széndioxidpiacok jelentős szerepet játszhatnak a globális nettó nullára való átállásban. És az önkéntes széndioxidpiac 2021-ben először majdnem elérte az 1 milliárd USD-s csúcsot.

Sok vállalat a meglévő széndioxidárakra alapozta éghajlatváltozási stratégiáját, ezért a piac mai és jövőbeli alakulásának megértése soha nem volt még ilyen fontos – mind a vállalatok céljainak elérése, mind a globális éghajlatváltozási fellépés szempontjából.

Michael Weber, a South Pole karbonportfólió igazgatója

A világjárvány hatásaival kapcsolatos félelmek ellenére a VCM jelentősen nőtt 2020-ban, és tovább növekedett 2021-bewn. A Trove Research szerint az elsődleges az önkéntes karbonpiac értéke 190%-kal ugrott meg az elmúlt évben, és csaknem elérte az 1 milliárd USD-t.

A két terület, ahol a legnagyobb emelkedést tapasztalták az elmúlt évben, a természetalapú projektekből származó kreditek (pl. erdőmentési (ProForestation) projektek), valamint a széndioxid-kiegyenlítési és széndioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló kibocsátáscsökkentési rendszereknek (CORSIA) való megfelelések.

Dr. William Moomaw – Az emberiség halálos “ereje”

Az elmúlt 10 évben 836 millió tonna CO2eq-t csökkentettünk, távolítottunk el az önkéntes karbonpiacnak (VCM-nek) köszönhetően.

Egyfelől a fenti ábra a South Pole előrejelzését mutatja a széndioxidpiac lehetséges fejlődéséről. Másfelől, a Trove piackutató cég előrejelzése szerint az önkéntes széndioxidpiac 2022-ben 50-80%-kal fog növekedni, 1,5 és 1,7 milliárd USD közötti összegre. Továbbá a kereslet jelentős megugrását jósolják: 5-10 szeres a következő tíz évben; 8-20 szoros 2040-ig, 2050-ig pedig 10-30 szorosára fog növekedni.

Az emelkedő széndioxidár belső csökkentésre ösztönzi a vállalatokat és egyre ambiciózusabb széndioxid-csökkentési projektek fejlesztését teszi lehetővé.

A széndioxid-kibocsátási egységek vásárlása árat szab a vállalat karbonlábnyomához; és ez döntési szemponttá, döntési eszközzé válik. Ugyaiis, ahogy a széndioxid-kibocsátási egységek ára emelkedik, a döntéshozók kénytelenek mérlegelni, hogy költséghatékonyabb-e a széndioxid-kibocsátás csökkentéssel visszanyesni a karbonlábnyomukat, vagy kompenzálják karbonkreditek megvásárlásával.

Minél magasabb a szén-dioxid ára, annál nagyobb az üzleti haszon a vállalatok számára, hogy először a csökkentésre összpontosítsanak, így csak az igazán elkerülhetetlen kibocsátásokat kompenzálják tanúsítvánnyal, éghajlatvédelmi projektek utófinanszírozásával.

A növekvő széndioxidárak segítenek abban, hogy a globális felmelegedést gyorsabban és jobban 1,5 °C alá szorítsuk, tisztességesebben.

A magasabb árak lehetővé teszik a projektek tulajdonosai és a fejlesztők számára, hogy új, ambiciózusabb éghajlatvédelmi projektekbe fektessenek be. Olyan projektekbe, amelyek túlmutatnak a jogszabályi előírásokon a követelményeket meghaladó mértékben.

A széndioxid-kibocsátási egységek árait összekapcsolhatjuk a a projekt fenntartható fejlődéssel kapcsolatos járulékos előnyeivel, mint például a biológiai sokféleség védelme, a közegészségügy javítása és új foglalkoztatási lehetőségek. Tekintettel a hatalmas potenciálra a fejlődő országok éghajlatváltozási projektjeiben, a széndioxid-kibocsátás finanszírozása segíthet a fenntartható fejlődés finanszírozásában ott, ahol ez a legfontosabb a legnagyobb szükség van rá. Minél magasabb az ár, annál nagyobb a pozitív hatás.

2022 nagyon alkalmas év arra, hogy belépjen valaki az önkéntes piacra. Még van karbonkredit, nem kell rá várni, de már nem sokáig. Viszonylag gyorsan lehet karbonsemleges aki megcsinálja, vagy megcsináltatja a karbonlábnyom számítást és miután szembesült vele, hamar döntést hoz a kiegyenlítésről. Ezt követően programot készít annak csökkentéséhez.

A klímaváltozás itt van, és itt is fog maradni még egy jó darabig. A cikk írása közben kaptam a hírt, hogy Pécsett a Mártírok útján térdig járnak az emberek az esővízben.

Rampasek, László A.

Források: Trove Research – Voluntary carbon market 1Q22 in review webinar
South Pole – The voluntary carbon market: eight things to know for the year ahead


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.