Népesedési Világnap margójára 2020-ban!

2020-ban is a világ minden napján lányok százezrei szenvednek fizikai vagy pszichológiai károkat a családjuk, barátaik és közösségeik teljes tudtával és hozzájárulása mellett.

Népesedési Világnap margójára 2020-ban! | ClimeNews

Sürgős intézkedések nélkül a helyzet valószínűleg még rosszabbá válik. Ez az UNFPA 2020. évi, a világ népességének helyzetéről szóló kiemelt jelentése. A jelentés megvizsgálja a káros gyakorlatok eredetét és mértékét a világ minden tájáról és azt, hogy mit kell tenni a megállításuk érdekében.

A nőket és lányokat sértő, és az egyenlőséget aláásó gyakorlatok megsértése, a mai napon is gyakorlat százmilliók körében.

Népesedési Világnap margójára 2020-ban! | ClimeNewsŐ egy lány.

  • NEM kereskedni kívánt áru;
  • NEM a vágy tárgya;
  • NEM teher, amit el lehet dobni.

A bevett gyakorlatok csökkentik és korlátozzák a nők képességét a társadalomban való teljes részvételre és a teljes potenciáljuk kiaknázására. A hatás a társadalom egészében hullámzik, és megerősíti azokat a nemi sztereotípiákat és egyenlőtlenségeket, amelyek elsősorban a károkat okozták.

Három széles körben elterjedt káros gyakorlat a női nemi szervek megcsonkítása, a gyermek házassága, és a fiú preferencia.


Női nemi szerv megcsonkítása (Female genital mutilation -FGM), vágva, kaparva, varrva

A női nemi szerv megcsonkítása (FGM) egy invazív eljárás, amely magában foglalja a női külső nemi szervek részleges vagy teljes eltávolítását, vagy a női nemi szervek egyéb sérülését nem orvosi okokból. Az eljárást elsősorban csecsemőkor és 15 éves kor közötti fiatal lányokon végzik. 200 millió nő és lány él ma az FGM lelki és fizikai sérülésével.

Az egészségügyi szolgáltatók egyre inkább részt vesznek az „orvostudott” női nemi szervcsökkentés végrehajtásában, és az orvostudomány a károsodás csökkentése módszerének tekinti. De még akkor is, ha az eljárást steril környezetben végzi az egészségügyi szolgáltató, az FGM soha nem lehet „biztonságos”. Mindig fennáll az egészségügyi következmények kockázata azonnal és később az életben.

Becslések szerint 52 millió nő és lány esetében orvosok, ápolónők vagy szülésznők végezték az FGM-et.

Az FGM minden körülmények között sérti az emberi jogokat és az orvosi etikát.

A kár

Az FGM sérti a nők és a lányok alapvető jogait – az egészséget, a testi integritást a megkülönböztetéstől, kegyetlen vagy megalázó bánásmódtól mentes életet.

Súlyos fizikai és pszichológiai károkat okozhat, amelyek a nő egész életében folytatódnak.

Csak ebben az évben 4,1 millió lányt fenyegeti a veszély, hogy megcsonkítják a nemi szervét.

Az ellenzék épül

Ahogy egyre több nő, lány, férfi és fiú megismerheti az FGM-et és annak káros hatásait, egyre inkább ellentmond a gyakorlatnak. (A népesség növekedése miatt, a folyamat nagyon lassú! – a szerk.)


Gyermek házasság – ígéret, tartozás megadása, kereskedelem, eladás

Népesedési Világnap margójára 2020-ban! | ClimeNewsAmikor egy lány házas, iskolázása általában véget ér. Megkezdődik a gyermekvállalás. A lehetőségek elpárolognak. A jövő ajtói bezárulnak számukra.
Ezt a káros gyakorlatot általában a családtagok, a közösség tagjai vagy a társadalom legfőképpen a lányokkal szemben használják, függetlenül attól, hogy az áldozat teljes, saját akaratából és tájékozott hozzájárulását adja, vagy képes-e azt megadni.

A gyermekházasságot szinte egyetemesen betiltották, mégis 33 000-szer megtörténik minden nap, az egész világon – országokra, kultúrákra, vallásokra és etnikai hovatartozásokra tekintet nélkül.

A gyermekházasságok gyakran tranzakciós jellegűek, és a lányokat kiházasítják, hogy a velük kapcsolatos terhektől megszabaduljon a családja, vagy gondoskodásuk ígéretét biztosítsák a számukra. A tőzsdei és a menyasszonyi ár esetében ezek az ügyletek egyértelműek és pénzügyi jellegűek.

A menyasszony családja fizet a vőlegénynek névlegesen a feleség gondozásáért.

A menyasszony árát a vőlegény vagy családja fizeti, hogy „megvásárolja” a menyasszonyt.

Az ilyen gyakorlatok gyakoribbak a szegények és a kevésbé képzettek körében, és súlyosbítják őket válság és áttelepítés idején. Megerősítik és hozzájárulnak a gyermek-házasság magasabb prevalenciájához, mivel a fiatalabb lányoknak kisebb hozományra van szükségük, vagy magasabb menyasszonyi árakat adnak értük – egy fiatalabb nőt vagy lányt értékesebbnek tekintenek, mivel több éve van a gyermekszülésekhez és a háztartási szolgálatra.

Ezt a gyakorlatot a legtöbb országban betiltották, de az ilyen tilalmak végrehajtása nehéz.

A kár

A lányok iskolai végzettségének és bevételi lehetőségeinek korlátozása mellett a gyermekházasság aláássa annak képességét, hogy autonóm döntéseket hozzon saját testéről és jövőjéről.

A házas lányok korábban lettek terhesek, többet gyereket hoztak napvilágra, és a szülések közötti idő is rövidebb volt.

Az ellenzék épül

A bizonyítékok egyértelműek: Ha a lányoknak felhatalmazásuk van arra, hogy megalapozott döntést hozzanak a házasságról, akkor később lesznek feleségek. A törvények biztosítása fontos első lépés, de olyan programokra is szükség van, amelyek lehetővé teszik a lányok számára, hogy tájékozódjanak jogaikról, és hogy a szülőket neveljék leányuk iskolában tartásának előnyeiről.


Fiú preferencia – nem kívánt, elhanyagolt, törölt

Népesedési Világnap margójára 2020-ban! | ClimeNewsHa a fiúkat magasabbra értékelik, mint a lányokat, akkor a fiúk szülésének nyomása intenzív. A fiakért a lányokkal szembeni előnyben részesítést annyira meg lehet határozni, hogy a párok a legmesszebbmenőkig elmennek a lányok szülésének elkerüléséig, vagy nem fogják ápolni a már meglévő lányuk egészségét és jólétét, inkább fiú javát szolgálják.

Nemek szerint elfogult válogatás: a terhesség megszakítása, amikor a magzat lánynak bizonyul, vagy beültetés előtti nem meghatározása és szelekció, vagy az „in vitro megtermékenyítés” „sperma rendezése”.

Születés utáni nem választás: a csecsemők és fiatal lányok körében tapasztalt túlzott halálozások alapján, tükrözve a női gyermekek folyamatos megkülönböztetését és elhanyagolását.

A termékenység szorítása

A fiú preferencia nem új, de erősödik a kisebb családok felé mutató tendencia miatt. Manapság a legtöbb nőnek három vagy annál kevesebb gyermeke van. A pár esélye, hogy ne legyen fia, nagyobb, mint valaha.

Ez a „termékenységi szorítás” gyakoribb azokban az országokban, ahol a családtervezési politikák maximálisan egy vagy két gyermek családi méretét célozzák meg.

A két lányt képviselő szülők körülbelül egynegyede igénybe veszi a „nemek szerint elfogult válogatást”, hogy elkerüljék egy harmadik lány születését.

A kár

A fiúpreferencia a beágyazódott nemek közötti egyenlőtlenség egyik tünete, amely az egész társadalmat károsítja.

A fiúpreferencia a férfiak és a nők számának súlyos egyensúlyhiányához vezetett, torzítva az országok lakossága nemi arányának egyensúlyát oly mértékben, hogy a férfiak nagy része esetleg nem talál partnereket és nem lehet gyermekük.

A nemek arányának egyenlőtlenségei súlyosbíthatják a nemi alapú erőszak problémáit, ideértve a nemi erőszakot, a kényszerített szexet, a szexuális kizsákmányolást, az emberkereskedelmet és a gyermekházasságot – ezek mindegyike az emberi jogok megsértése.

Ma 140 millió nőt tekinthetünk eltűntnek.

Az ellenzék épül

Széles körű nemzetközi konszenzus van a változás szükségességéről, bár a leghatékonyabbak – a lányok értékének növelése és a nemek közötti egyenlőség biztosítása – meghatározhatatlan intézkedések.


A gyökér ok

Nemek közti egyenlőtlenség.

A káros gyakorlatok állandósítják a férfiak dominanciáját a nőkkel szemben, a fiúkat a lányok felett. Arról szólnak, hogy kevesebb értéket tulajdonítsanak a nőknek és a lányoknak. De ezek a károk nemcsak a női alárendeltséget erősítik, hanem a nők szexualitásának és termékenységének ellenőrzésére szolgáló eszköz is.

Az FGM téves meggyőződésén alapul, hogy javítja a termékenységet, növeli a férfiak szexuális örömét, elnyomja a nők szexualitását, jobb higiéniához vezet, megakadályozza a hűtlenségeket, megfelel a vallási intézmények követelményeinek vagy eredményezi a közösség elfogadását. Arra szolgál, hogy megőrizze a lány tisztaságát, becsületét és tisztaságát, hogy házasságosabbá tegye és ellenőrizze szexualitását.

A gyermekházasság problémáját gyakran az a vágy motiválja, hogy megőrizze a lány szüzességét férje számára. Sok szülő úgy véli, hogy a korai házasság megvédi leányát a szexuális erőszaktól, és a lányuk biztonságáért feleségnek adják a férjnek és családjának. Azt a tényt, hogy férje szexuális erőszak forrása lehet, ritkán veszik figyelembe.

Fiú preferencia, ahol ez nyilvánvaló nemek szerint elfogult válogatás, a társadalmi és családi preferenciák gyakorlása is egy nő termékenysége felett.

erőfeszítéseket kell tenni a gondolkodás megváltoztatására. A társadalmi normák megváltoztatására szolgáló programok hatékonyan gátolják a káros gyakorlatokat, ám ezeknek nem szabad szigorúan csak a gyakorlatra összpontosítaniuk. Szélesebb körű kérdésekkel kell foglalkozniuk, ideértve a nők és lányok alárendelt helyzetét, emberi jogaikat, valamint hogy javítsák státuszukat és a lehetőségekhez való hozzáférést.

Megvan a hatalom, hogy megfékezzük azokat az erőket, amelyek állandósítják a kárt, és megvalósítsunk egy olyan világot, ahol minden nő és lány szabadon megtervezheti a saját jövőjét. Ez egyben a népességrobbanás megállításának kulcsa, ami a leghatékonyabb klímavédelmi tett.

Rampasek, László A.
Forrás: UNFPA 2020. évi, a világ népességének helyzete jelentés

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.