Rekordmagas a légkör szén-dioxid-szintje

A rekordmagas koncentráció 50%-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet, annak ellenére, hogy a Covid-járvány idején csökkent a kibocsátások szintje.

Rekordmagas a légkör szén-dioxid-szintje | ClimeNewsFüst száll fel egy gyárból, miközben egy autókkal megrakott teherautó áthalad egy hídon Párizsban.
Fényképek: Michel Euler/AP

Az éghajlatot felmelegítő szén-dioxid koncentrációja a légkörben rekordmagasságot ért el, annak ellenére, hogy a Covid-járvány idején visszaesett a kibocsátás – közölték a tudósok.

A hawaii Mauna Loa Obszervatórium régóta működő regisztráló állomásának legfrissebb mérései azt mutatják, hogy a szén-dioxid globális szintje 50%-kal magasabb, mint az ipari forradalom kezdetén, Nagy-Britanniában volt.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által közzétett adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban átlagosan 417,14 ppm volt, ami új rekordot jelent.

A brit Met Office előrejelzése szerint a szén-dioxid – a hőmérséklet emelkedésének és az éghajlati válság fő okozója – havi koncentrációja 2021-ben 419,5 ppm körül tetőzik.

A Mauna Loa-nál a Scripps adatállományában szereplő havi szén-dioxid-koncentráció korábbi rekordja 417,10 ppm volt 2020 májusában.

A tavalyi éves átlag 413,94 ppm volt – a 2021-es szint az előrejelzések szerint 416,3 ppm körül lesz.

A légkör szén-dioxid-szintje az év folyamán kissé ingadozik, mivel tavasszal és nyáron az északi féltekén termő növények elnyelik a szén-dioxid egy részét, majd ősszel és télen ismét emelkedik.

A szén-dioxid-koncentráció hosszú távú emelkedő tendenciáját azonban az emberi tevékenység okozza, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az erdőirtás miatt – közölte a Met Office.

A globális kibocsátás 2020-ban átmenetileg csökkent, mivel a koronavírus-járvány lecsengése miatt visszaesett a közlekedés és a gazdasági tevékenység.

A 2020-as kibocsátáscsökkenés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy érdemben befolyásolja a légkörben felhalmozódó szén-dioxid mennyiségét, amely továbbra is emelkedik.

Sokkal nagyobb, hosszabb távú kibocsátáscsökkentésre lesz szükség ahhoz, hogy a növekedés lassuljon vagy megálljon – figyelmeztetett a Met Office.

Az ENSZ éghajlat-változási tudományos testületének, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek az előrejelzései arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-foknál történő megállításához – amely felett a hőmérséklet-emelkedés legsúlyosabb hatásai várhatóak – a globális kibocsátásoknak 2050 körül vagy korábban el kell érniük a nettó nullát.

A nettó nulla eléréséhez a kibocsátást a lehető legközelebb kell csökkenteni a nullához, és olyan lépéseket kell tenni, mint például fák ültetése a fennmaradó szennyezés elnyelésére.

A legfrissebb adatokat kommentálva Martin Siegert professzor, az Imperial College London Grantham Intézetének munkatársa elmondta, hogy az új rekordszint teljesen várható volt.

“Lehet, hogy csökkent a kibocsátás, de még mindig rengeteg szén-dioxidot bocsátunk ki, így a légköri koncentrációja biztosan emelkedni fog – és ez így is marad mindaddig, amíg a nettó kibocsátás nullához közeli szintre nem jutunk.”

“A nettó nullához vezető út nyilvánvaló, kihívást jelentő és szükséges – és sürgősen haladnunk kell az átállással” – mondta.

A növekedés és a COVID-19 határai

Simon Lewis professzor, a University College London munkatársa elmondta: “Könnyű elfelejteni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása milyen gyorsan  és milyen mértékben érinti bolygónkat.”

“Több mint 200 év kellett ahhoz, hogy a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége 25%-kal növekedjen, és mindössze 30 év kellett ahhoz, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 50%-kal emelkedjen. Ez a drámai változás olyan, mintha egy emberi meteorit csapódna a Földbe.”

Hozzátette azonban: “Ha az országok most terveket készítenek arra, hogy a társadalmat a kibocsátás tartós és drámai csökkentésének útjára tereljék mától kezdve, elkerülhetjük a folyamatosan növekvő kibocsátást és az éghajlatváltozás veszélyesen gyorsuló hatásait.”

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.