Klímaválság

Sarkvidéki, extrém hideg érkezhet Európába a hét végére

Meteorológusok szerint a tavalyi, Chicagóban és az USA északi részén heteken át tartó extrém hideget hozó polar vortex, vagyis sarkvidéki hideg érkezhet a hét végére Európába.

A legfrissebb meteorológiai modellek legalábbis ezt mutatják. És hogy hogy kerül Európába a normális esetben az Északi-sarkon jelentkező sarkvidéki hideg? A jelenség oka leegyszerűsítve a klímaváltozás, részletesebben kifejtve pedig az a hirtelen sztratoszferikus felmelegedés, amely most az Északi-sarkra érkezve annak hideg levegőjét kiszorítja és Európa felé tolja.

A Szibéria körüli sztratoszféra hirtelen felmelegedése destabilizálja ugyanis azt a sarkvidéki légáramlatot, ami segít fenntartani a sark körüli hideg levegőt. A tudósok szerint mindez az klímaváltozás miatt alakul így, mivel az gyengíti a légáramlat erejét.

Az óriási hidegre december első hetében számíthatunk az előrejelzések szerint.

A hideghullám előreláthatólag Finnországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban érezteti majd leginkább hatását, de a többi európai országban is a szokásosnál hidegebb idővel számolhatunk majd. A sarkvidéki hideg azonban nem áll meg Európánál, akár Észak-Afrikáig is elérhet, sőt az Egyesült Államokban is hasonlóan hideg időre számíthatnak, ha az előrejelzések beválnak.

Az előrejelzések egyébként viszonylag rövid időszakkal számolnak, az extrém hideget pedig az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet követi majd december második hetében.

Forrás: Euronews | Mrav Noémi

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago