Civilizáció

Tovább nőnek a gazdasági egyenlőtlenségek

Tovább nőnek a gazdasági egyenlőtlenségek a klímaváltozás miatt. A klímaváltozás 2050-re 7,9 billió dollár kárt okozhat világszerte, a fejlődő országok a legfenyegetettebbek.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) klímaváltozás-ellenálló mutatója a világ 82 legnagyobb gazdaságának felkészültségét méri – írja az AFP. Az adatok alapján a klímaváltozással járó extrém időjárási jelenségek már 2050-re komoly hatással lesznek a világra, a folyamat leginkább Afrikát és a fejlődő országokat érinti.

John Ferguson, az EIU szakértője szerint a gazdagabb országok jobban fel tudnak készülni az ilyen eseményekre. Ez azt jelenti, hogy a térségek közötti egyenlőtlenségek a jövőben tovább nőnek majd.

A kutatók nemcsak azt vizsgálták, hogy az extrém időjárási jelenségek (például az áradások és szárazságok) mennyire sújtják majd az országokat, hanem azt is, hogy jelenleg milyen az infrastruktúra az egyes régiókban. Az éghajlatváltozás a legkomolyabb károkat Angolának fogja okozni, a legvédettebb ország pedig az Egyesült Államok. Oroszország a GDP-je 5 százalékát vesztheti el, az országban a legnagyobb problémát a permafroszt olvadása jelenti.

A szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi csökkentésére van szükség, hogy enyhítsék a jövőbeli károkat. A fejlődő országoknak nincs elég forrása ahhoz, hogy jelentős eredményeket érjenek el, ezért nemzetközi összefogásra lesz szükség.

Forrás: National Geographic – Magyarország

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago