Sarkvidéki, extrém hideg érkezhet Európába a hét végére

Meteorológusok szerint a tavalyi, Chicagóban és az USA északi részén heteken át tartó extrém hideget hozó polar vortex, vagyis sarkvidéki hideg érkezhet a hét végére Európába.

Sarkvidéki, extrém hideg érkezhet Európába a hét végére | ClimeNews - Hírportál

A legfrissebb meteorológiai modellek legalábbis ezt mutatják. És hogy hogy kerül Európába a normális esetben az Északi-sarkon jelentkező sarkvidéki hideg? A jelenség oka leegyszerűsítve a klímaváltozás, részletesebben kifejtve pedig az a hirtelen sztratoszferikus felmelegedés, amely most az Északi-sarkra érkezve annak hideg levegőjét kiszorítja és Európa felé tolja.

Sarkvidéki, extrém hideg érkezhet Európába a hét végére | ClimeNews - HírportálA Szibéria körüli sztratoszféra hirtelen felmelegedése destabilizálja ugyanis azt a sarkvidéki légáramlatot, ami segít fenntartani a sark körüli hideg levegőt. A tudósok szerint mindez az klímaváltozás miatt alakul így, mivel az gyengíti a légáramlat erejét.

Az óriási hidegre december első hetében számíthatunk az előrejelzések szerint.

A hideghullám előreláthatólag Finnországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban érezteti majd leginkább hatását, de a többi európai országban is a szokásosnál hidegebb idővel számolhatunk majd. A sarkvidéki hideg azonban nem áll meg Európánál, akár Észak-Afrikáig is elérhet, sőt az Egyesült Államokban is hasonlóan hideg időre számíthatnak, ha az előrejelzések beválnak.

Az előrejelzések egyébként viszonylag rövid időszakkal számolnak, az extrém hideget pedig az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet követi majd december második hetében.

Forrás: Euronews | Mrav Noémi


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.