COP28

Sultan Al Jaber – ‘barlangokba taszítaná vissza a világot’

A COP28 elnöke szerint a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó követelések mögött “nincs tudomány”.

Exkluzív: Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek elnöke szerint a szén, az olaj és a gáz fokozatos kivonása “barlangokba taszítaná vissza a világot”.

Sultan Al Jaber: “Nincs olyan tudományos eredmény, amely azt mondaná, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az, amivel elérhetjük a 1,5 Celsius-fokot.” Fénykép: Anadolu/Getty Images

A COP28 elnöke, Sultan Al Jaber azt állította, hogy “semmilyen tudományos eredmény” nem utal arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére lenne szükség ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódjon – derül ki a Guardian és az Éghajlatjelentési Központ értesüléseiből.

Al Jaber azt is mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása nem tenné lehetővé a fenntartható fejlődést, “hacsak nem akarjuk a világot visszavinni a barlangokba”.

A tudósok szerint a megjegyzések “hihetetlenül aggasztóak” és “az éghajlat tagadásával határosak”, és ellentétesek az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek az álláspontjával.

Al Jaber a megjegyzéseket Mary Robinson, az Idősek Csoportjának elnöke és az ENSZ korábbi éghajlat-változási különmegbízottja által feltett kérdésekre adott rosszindulatú válaszokban tette egy november 21-i élő online esemény során. A dubaji COP28 vezetése mellett Al Jaber az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának, az Adnocnak a vezérigazgatója is, ami sok megfigyelő szerint komoly összeférhetetlenséget jelent.

Cop28 elnöke nem hajlandó elkötelezni magát a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése mellett – videó

Már több mint 100 ország támogatja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását, és a csúcstalálkozó egyik leghevesebben vitatott kérdése, hogy a COP28 végleges megállapodása erre szólít-e fel, vagy gyengébb megfogalmazást használ, mint például a “fokozatos leállítás”, és ez lehet a csúcstalálkozó sikerének kulcsfontosságú tényezője. Mélyreható és gyors csökkentésekre van szükség ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását nullára csökkentsük, és korlátozzuk a gyorsan romló éghajlati hatásokat.

Al Jaber Robinsonnal a She Changes Climate rendezvényen beszélgetett. Robinson elmondta: “Abszolút válságban vagyunk, amely a nőket és a gyermekeket sújtja a legjobban … és ez azért van, mert még nem köteleztük el magunkat a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása mellett. Ez az egyetlen döntés, amit a COP28 meghozhat, és sok szempontból, mivel az Adnoc vezetője, valójában hitelesebbé teheti ezt a döntést.”

Al Jaber: “Elfogadtam, hogy eljöttem erre a találkozóra, hogy józan és érett beszélgetést folytassunk. Semmiképpen nem jelentkezem olyan megbeszélésre, amely riogatásra ad okot. Nincs olyan tudomány, vagy olyan forgatókönyv, amely azt mondaná, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az, ami elérheti a 1,5 Celsius-fokot.”

Robinson tovább kérdezte őt, mondván: “Olvastam, hogy az ön cége a jövőben sokkal több fosszilis tüzelőanyagba fektet be”. Al Jaber válaszolt: “Ön a saját médiáját olvassa, ami elfogult és téves. Én azt mondom, hogy én vagyok az illetékes”.

Al Dzsaber ezután azt mondta: “Kérem, segítsen nekem, mutassa meg a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésének ütemtervét, amely lehetővé teszi a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, hacsak nem akarja a világot visszavezetni a barlangokba”.

“Nem hiszem, hogy [ön] képes lesz segíteni az éghajlati probléma megoldásában azzal, hogy ujjal mutogat, vagy hozzájárul a polarizációhoz és a megosztottsághoz, ami már most is zajlik a világban. Mutassa meg a megoldásokat. Hagyja abba az ujjal mutogatást. Hagyják abba” – mondta Al Jaber.

Guterres pénteken a COP28 küldötteinek nyilatkozott: “A tudomány egyértelmű: a 1,5 Celsius-fokos határérték csak akkor érhető el, ha végleg felhagyunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Nem csökkentjük, nem mérsékeljük. Fokozatosan kivonjuk, világos időkerettel.”

Bill Hare, a Climate Analytics vezérigazgatója elmondta: “Ez egy rendkívüli, leleplező, aggasztó és harcias eszmecsere. A “barlangokba való visszaküldés” a fosszilis tüzelőanyag-ipar legrégebbi trópusa: már-már az éghajlat tagadásával határos.”

“Al Jaber 1,5 Celsius-fokos ütemtervet kér – akit érdekel, az megtalálhatja ezt a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb nettó nulla kibocsátási forgatókönyvében, amely szerint nem lehet új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztés. A tudomány teljesen egyértelmű [és] ez abszolút azt jelenti, hogy az évszázad közepére fokozatosan le kell állni, ami az egész emberiség életét javítani fogja”.

Sir David King professzor, az Éghajlat-válsággal foglalkozó tanácsadó csoport elnöke és az Egyesült Királyság korábbi tudományos főtanácsadója elmondta: “Hihetetlenül aggasztó és meglepő, hogy a COP28 elnöke a fosszilis tüzelőanyagok használatát védi. Tagadhatatlan, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása érdekében mindannyiunknak gyorsan csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást, és legkésőbb 2035-ig fokozatosan fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Az alternatíva egy kezelhetetlen jövő az emberiség számára”.

Dr. Friederike Otto, az Imperial College Londonból (Egyesült Királyság) elmondta: “Az éghajlatváltozás tudománya évtizedek óta egyértelmű: fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Ha a COP28-nál nem sikerül fokozatosan kivonni a fosszilis tüzelőanyagokat, akkor több millió további sebezhető ember kerül a klímaváltozás tűzvonalába. Ez a COP28 szörnyű öröksége lenne.”

Otto visszautasította azt az állítást is, hogy a fosszilis tüzelőanyagok szükségesek a szegényebb országok fejlődéséhez, mondván, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport legutóbbi jelentése “azt mutatja, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljai nem érhetők el a jelenlegi, fosszilis tüzelőanyagokra épülő, magas kibocsátású gazdaságok folytatásával. [A fosszilis energiaforrásoktól mentes világra való áttérés hatalmas járulékos előnyökkel jár]”.

A COP28 szóvivője elmondta: “Az IEA és az IPCC 1,5C forgatókönyvei egyértelműen kijelentik, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak szerepet kell játszaniuk a jövőbeli energiarendszerben, bár kisebb szerepet. A COP elnöke a tudományt és a vezető klímaszakértőket idézte.”

“Egyértelműen kijelentette, hogy az olaj- és gáziparnak meg kell oldania az 1. és 2. hatókörbe tartozó [működésükből származó] kibocsátásokat, be kell fektetnie a tiszta energiába és a tiszta technológiákba, hogy kezelje a 3. hatókörbe tartozó [üzemanyagok elégetéséből származó] kibocsátásokat, és hogy az egész iparágnak össze kell fognia, hogy az 1,5C-os északi csillagot elérhető távolságon belül tartsa.”

“Ez ismét egyértelműen része annak a folyamatos törekvésnek, hogy aláássák a koppenhágai elnökség kézzelfogható eredményeit, és félremagyarázzák az eddigi álláspontunkat és sikereinket.”

A szóvivő elmondta, hogy az elnökség több mint 700 millió dollárral működőképessé tette a veszteség- és kárenyhítési alapot, elindított egy 30 milliárd dolláros magánpiaci éghajlat-változási eszközt, és 51 olajvállalatot rávett arra, hogy megállapodjon a dekarbonizációs célokban, valamint 119 országot arra, hogy aláírja a megújuló energiaforrások megháromszorozására vonatkozó kötelezettségvállalást. “Ez még csak a kezdet” – mondta a szóvivő.

Al Jaber a Masdar, az Egyesült Arab Emírségek megújuló energiával foglalkozó vállalatának vezetője is, de a COP28 elnöki kinevezése ellentmondásos volt. Röviddel a csúcstalálkozó előtt kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségek azt tervezte, hogy a kormányokkal tartott éghajlat-változási találkozókat olaj- és gázüzletek előmozdítására használja fel. Al Jaber tagadta, hogy látta vagy használta volna a dokumentumokban szereplő beszédtémákat. Független elemzések szerint az Adnoc rendelkezik a legnagyobb nettó nullszaldós bővítési tervekkel is az olaj- és gáziparban.

A kibocsátás fokozatos megszüntetésének vagy csökkentésének kérdését bonyolítja, hogy a fogalmaknak nincsenek elfogadott definíciói, valamint a kibocsátás “csökkentésére” szolgáló technológiák – például a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás – rendkívül bizonytalan szerepe. “A párizsi megállapodás céljainak életben tartásához a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetésére van szükség, nem pedig egy homályos, a nem bizonyított technológiákra támaszkodó fokozatos csökkentésre” – mondta Otto.

Több mint 100 afrikai, európai, csendes-óceáni és karibi ország támogatja a fosszilis tüzelőanyagok féktelen kivezetését. Az USA, a világ legnagyobb olaj- és gáztermelője szintén támogatja a fokozatos kivonást. Mások, például Oroszország, Szaúd-Arábia és Kína elutasítják a felhívást. A COP28-on mindkét lehetőség napirenden van (.PDF), valamint olyan javaslatok is, amelyek csak a szenet említik, vagy egyáltalán nem beszélnek a fosszilis tüzelőanyagokról.

A 2021-es glasgow-i COP26 először a szénfelhasználás “fokozatos csökkentéséről” állapodott meg, de ezt az utolsó pillanatban “fokozatos megszüntetés”-ről hígították fel, ami a COP26 elnökét, Alok Sharmát könnyekig megviselte.

A Robinsonnal folytatott beszélgetésben Al Jaber azt is elmondta: “A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos leépítése és kivezetése véleményem szerint elkerülhetetlen. Ez elengedhetetlen. De igazán komolyan és pragmatikusan kell hozzáállnunk”.

“Várjunk csak. Hadd magyarázzam meg” – mondta. “A világnak továbbra is szüksége lesz energiaforrásokra. Mi [az Egyesült Arab Emírségek] vagyunk ma az egyetlenek a világon, akik szén-dioxid-mentesítik az olaj- és gázforrásokat. Nálunk a legalacsonyabb a szén-dioxid-intenzitás”.

Ez a fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséhez felhasznált energiából származó kibocsátásra vonatkozik, nem pedig a tüzelőanyagok elégetéséből származó, jóval nagyobb mértékű kibocsátásra. “Nem létezik olyan, hogy “alacsony szén-dioxid-kibocsátású” vagy “alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású” olaj és gáz” – mondta Otto.

Számos kommentátor szerint az Al Jaberrel és az Adnoc-kal kapcsolatos negatív vagy kínos felfedezések növelik a rá nehezedő nyomást, hogy erős COP28-megállapodást kössön. A Guardian nemrégiben arról számolt be, hogy az állami tulajdonban lévő egyesült arab emírségekbeli olaj- és gázmezőkön szinte folyamatosan fáklyázták a gázt, annak ellenére, hogy 20 évvel ezelőtt elkötelezték magukat a rutinszerű fáklyázás megszüntetésének politikája mellett.

A Guardian korábban arról számolt be, hogy az Adnoc elolvashatta a COP28 irodába érkező és onnan érkező e-maileket, amíg a Guardian júniusban fel nem vetette a kérdést, és hogy az Egyesült Arab Emírségek nem jelentette az olajipar által kibocsátott, nagy hatású üvegházhatású metángázt.

Harjeet Singh, a Climate Action Network munkatársa elmondta: “A COP28-nak igazságos és méltányos módon kell döntést hoznia a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásáról, anélkül, hogy az ipar számára kiskapukat vagy menekülési útvonalakat biztosítanának a további terjeszkedéshez és az éghajlati válság súlyosbításához”.

Forrás: The Guardian | Damian Carrington és Ben Stockton


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago