Sultan Al Jaber – ‘barlangokba taszítaná vissza a világot’

A COP28 elnöke szerint a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó követelések mögött “nincs tudomány”.

Exkluzív: Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek elnöke szerint a szén, az olaj és a gáz fokozatos kivonása “barlangokba taszítaná vissza a világot”.

Sultan Al Jaber - 'barlangokba taszítaná vissza a világot'Sultan Al Jaber: “Nincs olyan tudományos eredmény, amely azt mondaná, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az, amivel elérhetjük a 1,5 Celsius-fokot.” Fénykép: Anadolu/Getty Images

A COP28 elnöke, Sultan Al Jaber azt állította, hogy “semmilyen tudományos eredmény” nem utal arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére lenne szükség ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódjon – derül ki a Guardian és az Éghajlatjelentési Központ értesüléseiből.

Al Jaber azt is mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása nem tenné lehetővé a fenntartható fejlődést, “hacsak nem akarjuk a világot visszavinni a barlangokba”.

A tudósok szerint a megjegyzések “hihetetlenül aggasztóak” és “az éghajlat tagadásával határosak”, és ellentétesek az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek az álláspontjával.

Al Jaber a megjegyzéseket Mary Robinson, az Idősek Csoportjának elnöke és az ENSZ korábbi éghajlat-változási különmegbízottja által feltett kérdésekre adott rosszindulatú válaszokban tette egy november 21-i élő online esemény során. A dubaji COP28 vezetése mellett Al Jaber az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának, az Adnocnak a vezérigazgatója is, ami sok megfigyelő szerint komoly összeférhetetlenséget jelent.

Cop28 elnöke nem hajlandó elkötelezni magát a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése mellett – videó

Már több mint 100 ország támogatja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását, és a csúcstalálkozó egyik leghevesebben vitatott kérdése, hogy a COP28 végleges megállapodása erre szólít-e fel, vagy gyengébb megfogalmazást használ, mint például a “fokozatos leállítás”, és ez lehet a csúcstalálkozó sikerének kulcsfontosságú tényezője. Mélyreható és gyors csökkentésekre van szükség ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását nullára csökkentsük, és korlátozzuk a gyorsan romló éghajlati hatásokat.

Al Jaber Robinsonnal a She Changes Climate rendezvényen beszélgetett. Robinson elmondta: “Abszolút válságban vagyunk, amely a nőket és a gyermekeket sújtja a legjobban … és ez azért van, mert még nem köteleztük el magunkat a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása mellett. Ez az egyetlen döntés, amit a COP28 meghozhat, és sok szempontból, mivel az Adnoc vezetője, valójában hitelesebbé teheti ezt a döntést.”

Al Jaber: “Elfogadtam, hogy eljöttem erre a találkozóra, hogy józan és érett beszélgetést folytassunk. Semmiképpen nem jelentkezem olyan megbeszélésre, amely riogatásra ad okot. Nincs olyan tudomány, vagy olyan forgatókönyv, amely azt mondaná, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az, ami elérheti a 1,5 Celsius-fokot.”

Robinson tovább kérdezte őt, mondván: “Olvastam, hogy az ön cége a jövőben sokkal több fosszilis tüzelőanyagba fektet be”. Al Jaber válaszolt: “Ön a saját médiáját olvassa, ami elfogult és téves. Én azt mondom, hogy én vagyok az illetékes”.

Al Dzsaber ezután azt mondta: “Kérem, segítsen nekem, mutassa meg a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésének ütemtervét, amely lehetővé teszi a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, hacsak nem akarja a világot visszavezetni a barlangokba”.

“Nem hiszem, hogy [ön] képes lesz segíteni az éghajlati probléma megoldásában azzal, hogy ujjal mutogat, vagy hozzájárul a polarizációhoz és a megosztottsághoz, ami már most is zajlik a világban. Mutassa meg a megoldásokat. Hagyja abba az ujjal mutogatást. Hagyják abba” – mondta Al Jaber.

Guterres pénteken a COP28 küldötteinek nyilatkozott: “A tudomány egyértelmű: a 1,5 Celsius-fokos határérték csak akkor érhető el, ha végleg felhagyunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Nem csökkentjük, nem mérsékeljük. Fokozatosan kivonjuk, világos időkerettel.”

A bolygó életjelenségeinek frissített értékelése 2023

Bill Hare, a Climate Analytics vezérigazgatója elmondta: “Ez egy rendkívüli, leleplező, aggasztó és harcias eszmecsere. A “barlangokba való visszaküldés” a fosszilis tüzelőanyag-ipar legrégebbi trópusa: már-már az éghajlat tagadásával határos.”

“Al Jaber 1,5 Celsius-fokos ütemtervet kér – akit érdekel, az megtalálhatja ezt a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb nettó nulla kibocsátási forgatókönyvében, amely szerint nem lehet új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztés. A tudomány teljesen egyértelmű [és] ez abszolút azt jelenti, hogy az évszázad közepére fokozatosan le kell állni, ami az egész emberiség életét javítani fogja”.

Sir David King professzor, az Éghajlat-válsággal foglalkozó tanácsadó csoport elnöke és az Egyesült Királyság korábbi tudományos főtanácsadója elmondta: “Hihetetlenül aggasztó és meglepő, hogy a COP28 elnöke a fosszilis tüzelőanyagok használatát védi. Tagadhatatlan, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása érdekében mindannyiunknak gyorsan csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást, és legkésőbb 2035-ig fokozatosan fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Az alternatíva egy kezelhetetlen jövő az emberiség számára”.

Dr. Friederike Otto, az Imperial College Londonból (Egyesült Királyság) elmondta: “Az éghajlatváltozás tudománya évtizedek óta egyértelmű: fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Ha a COP28-nál nem sikerül fokozatosan kivonni a fosszilis tüzelőanyagokat, akkor több millió további sebezhető ember kerül a klímaváltozás tűzvonalába. Ez a COP28 szörnyű öröksége lenne.”

Otto visszautasította azt az állítást is, hogy a fosszilis tüzelőanyagok szükségesek a szegényebb országok fejlődéséhez, mondván, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport legutóbbi jelentése “azt mutatja, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljai nem érhetők el a jelenlegi, fosszilis tüzelőanyagokra épülő, magas kibocsátású gazdaságok folytatásával. [A fosszilis energiaforrásoktól mentes világra való áttérés hatalmas járulékos előnyökkel jár]”.

A COP28 szóvivője elmondta: “Az IEA és az IPCC 1,5C forgatókönyvei egyértelműen kijelentik, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak szerepet kell játszaniuk a jövőbeli energiarendszerben, bár kisebb szerepet. A COP elnöke a tudományt és a vezető klímaszakértőket idézte.”

“Egyértelműen kijelentette, hogy az olaj- és gáziparnak meg kell oldania az 1. és 2. hatókörbe tartozó [működésükből származó] kibocsátásokat, be kell fektetnie a tiszta energiába és a tiszta technológiákba, hogy kezelje a 3. hatókörbe tartozó [üzemanyagok elégetéséből származó] kibocsátásokat, és hogy az egész iparágnak össze kell fognia, hogy az 1,5C-os északi csillagot elérhető távolságon belül tartsa.”

“Ez ismét egyértelműen része annak a folyamatos törekvésnek, hogy aláássák a koppenhágai elnökség kézzelfogható eredményeit, és félremagyarázzák az eddigi álláspontunkat és sikereinket.”

A szóvivő elmondta, hogy az elnökség több mint 700 millió dollárral működőképessé tette a veszteség- és kárenyhítési alapot, elindított egy 30 milliárd dolláros magánpiaci éghajlat-változási eszközt, és 51 olajvállalatot rávett arra, hogy megállapodjon a dekarbonizációs célokban, valamint 119 országot arra, hogy aláírja a megújuló energiaforrások megháromszorozására vonatkozó kötelezettségvállalást. “Ez még csak a kezdet” – mondta a szóvivő.

Al Jaber a Masdar, az Egyesült Arab Emírségek megújuló energiával foglalkozó vállalatának vezetője is, de a COP28 elnöki kinevezése ellentmondásos volt. Röviddel a csúcstalálkozó előtt kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségek azt tervezte, hogy a kormányokkal tartott éghajlat-változási találkozókat olaj- és gázüzletek előmozdítására használja fel. Al Jaber tagadta, hogy látta vagy használta volna a dokumentumokban szereplő beszédtémákat. Független elemzések szerint az Adnoc rendelkezik a legnagyobb nettó nullszaldós bővítési tervekkel is az olaj- és gáziparban.

A kibocsátás fokozatos megszüntetésének vagy csökkentésének kérdését bonyolítja, hogy a fogalmaknak nincsenek elfogadott definíciói, valamint a kibocsátás “csökkentésére” szolgáló technológiák – például a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás – rendkívül bizonytalan szerepe. “A párizsi megállapodás céljainak életben tartásához a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetésére van szükség, nem pedig egy homályos, a nem bizonyított technológiákra támaszkodó fokozatos csökkentésre” – mondta Otto.

Több mint 100 afrikai, európai, csendes-óceáni és karibi ország támogatja a fosszilis tüzelőanyagok féktelen kivezetését. Az USA, a világ legnagyobb olaj- és gáztermelője szintén támogatja a fokozatos kivonást. Mások, például Oroszország, Szaúd-Arábia és Kína elutasítják a felhívást. A COP28-on mindkét lehetőség napirenden van (.PDF), valamint olyan javaslatok is, amelyek csak a szenet említik, vagy egyáltalán nem beszélnek a fosszilis tüzelőanyagokról.

A 2021-es glasgow-i COP26 először a szénfelhasználás “fokozatos csökkentéséről” állapodott meg, de ezt az utolsó pillanatban “fokozatos megszüntetés”-ről hígították fel, ami a COP26 elnökét, Alok Sharmát könnyekig megviselte.

A Robinsonnal folytatott beszélgetésben Al Jaber azt is elmondta: “A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos leépítése és kivezetése véleményem szerint elkerülhetetlen. Ez elengedhetetlen. De igazán komolyan és pragmatikusan kell hozzáállnunk”.

“Várjunk csak. Hadd magyarázzam meg” – mondta. “A világnak továbbra is szüksége lesz energiaforrásokra. Mi [az Egyesült Arab Emírségek] vagyunk ma az egyetlenek a világon, akik szén-dioxid-mentesítik az olaj- és gázforrásokat. Nálunk a legalacsonyabb a szén-dioxid-intenzitás”.

Ez a fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséhez felhasznált energiából származó kibocsátásra vonatkozik, nem pedig a tüzelőanyagok elégetéséből származó, jóval nagyobb mértékű kibocsátásra. “Nem létezik olyan, hogy “alacsony szén-dioxid-kibocsátású” vagy “alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású” olaj és gáz” – mondta Otto.

Számos kommentátor szerint az Al Jaberrel és az Adnoc-kal kapcsolatos negatív vagy kínos felfedezések növelik a rá nehezedő nyomást, hogy erős COP28-megállapodást kössön. A Guardian nemrégiben arról számolt be, hogy az állami tulajdonban lévő egyesült arab emírségekbeli olaj- és gázmezőkön szinte folyamatosan fáklyázták a gázt, annak ellenére, hogy 20 évvel ezelőtt elkötelezték magukat a rutinszerű fáklyázás megszüntetésének politikája mellett.

A Guardian korábban arról számolt be, hogy az Adnoc elolvashatta a COP28 irodába érkező és onnan érkező e-maileket, amíg a Guardian júniusban fel nem vetette a kérdést, és hogy az Egyesült Arab Emírségek nem jelentette az olajipar által kibocsátott, nagy hatású üvegházhatású metángázt.

Harjeet Singh, a Climate Action Network munkatársa elmondta: “A COP28-nak igazságos és méltányos módon kell döntést hoznia a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásáról, anélkül, hogy az ipar számára kiskapukat vagy menekülési útvonalakat biztosítanának a további terjeszkedéshez és az éghajlati válság súlyosbításához”.

Forrás: The Guardian | Damian Carrington és Ben Stockton


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.