Viharszezon Magyarországon?

Több hónapon át tartó aszályt követően beindult a csapadéközön (viharszezon) hazánkban, és az előrejelzések szerint ez a fajta labilis időjárási helyzet marad jövő hét keddig. Ez azt is jelentheti, hogy további hasonló viharokra lehet számítani, olyanokra: mint ami tegnap kialakult az ország középső részén, és az Budapestet sem kímélte.

A globális felmelegedéssel együtt jár a szélsőséges időjárási helyzetek és képződmények gyakoriságának, és erősségének növekedése is. Ebből Európa, de Magyarország sem marad ki, ahogy ezt már korábban is megtapasztalhattuk.

Lehet, hogy a nyaraink viharszezont is jelentenek a jövőben?

Jelenleg mért globális felmelegedettségi érték – bár számos helyen a Földön pluszban és mínuszban ennél lényegesen több – 1,2 Celsius-fok már óriási anomáliákat okoz. Egyre több tudós szakít azzal a nézettel, hogy elég a tényeket közölni, nem kell a veszélyekre felhívni az emberek figyelmét.

Sajnos a mai napig egyes tudósok szerint a klímaváltozás folyamata összességében túl lassú ahhoz, hogy egyáltalán tudomást kelljen venni róla, míg ezzel szemben vannak, akik szerint a következmények szinte felfoghatatlanok, ezért azokkal nem is kell foglalkozni.

Sőt olyanok is vannak, akik továbbra is abban a téves elképzelésben ringatják magukat, miszerint bármilyen problémára technológiai értelemben választ lehet találni, ezért felesleges az informálás, avagy a pánikkeltés.

Sőt a mai napig itt vannak a klímaszkeptikusok is (beleértve egyes olajipari szereplők által lefizetett bértollnokokat), merthogy ki kell mondanunk: a klímaváltozás tagadása napjainkban még mindig számos tudóst is érint. Ők azok az (ál)tudósok, akik a tényeket is meghazudtolják, de tudományos nyelvet felhasználva és feláldozva tudományos fokozatukat, szembe mennek a valósággal.

Engem egy dolog motivál, hogy ráébresszem az embereket a valóságra, és nem igazán érdekel, hogy ki mitől ijed meg, kit mi motivál arra, hogy hagyja abba a fenntarthatatlan cselekvését, amit éppen csinál és helyette foglalkozzon az éghajlatvédelem sürgősségi területein, ameddig még lehetősége van rá önként. Mert a Föld hamarabb lesz az emberi élet számára lakhatatlan, mint gondolnánk. Soha nem volt ilyen meleg a tél Európában! Milyen főcím lesz ősszel a nyarunkról? Ahogy mostanában áll a szénánk belegondolni is szörnyű.

Viharszezon Magyarországon? | ClimeNews Hírportál

Idézzünk fel egy részletet az IPCC korábbi előrejelzéséből arra vonatkozóan, hogy mit okoz a globális felmelegedés, minden jel arra utal, hogy a katasztrófa már el is kezdődött, benne vagyunk az utolsó órában.

Az ezidáig mért 5 legmelegebb nyári időszak mind 2002 utánra tehető. Az IPCC arra is figyelmeztetett, hogy hamarosan egészségtelen lesz nyáridőben a szabadban tölteni az időt. – Persze ez csak a jéghegy csúcsa. Íme néhány példa a teljesség igénye nélkül a drasztikus hőmérséklet-emelkedés előre látható következményeire ami a legújabb kutatások szerint csak rosszabbodni fog:

2 Celsius fokos felmelegedést követően a Kárpát-medence klímája teljesen átalakulna: a záporesők helyett özönvízszerű esőzésekre számíthatunk, amiket hosszú aszályos időszakok követnek; a természetes állóvizek idővel eltűnnek; a talaj romlásnak indul, majd a térség idővel elsivatagosodik.

4 Celsius fokos felmelegedés esetén a 2003-as európai hőhullám – ami naponta 2000 ember halálát okozta – lenne az átlagos nyári tendencia.

6 Celsius fokos emelkedésnél a Nemzeti Éghajlati Adatközpont szerint az Egyesült Államokban a Sziklás-hegységtől keletre minden egyes lakost nagyobb hőstressz érne. New York-ban nagyobb hőség lenne, mint most Bahrain városban, mely bolygónk egyik legmelegebb pontja. Bahrain-ban pedig olyan meleg lenne, hogy még az alvó emberek is hőgutát kapnak és meghalnak.

Az ember, mint minden emlős hőt termel, és időközönként le kell hűtenie magát ahhoz, hogy életben maradhasson. Ez 7 Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén szinte lehetetlenné válna bolygónk nagy részén, kiváltképp az egyenlítőhöz közel fekvő területeken.

A hőmérséklet 11-12 Celsius fokos emelkedésével az emberiség és az állatvilág fele rövid időn belül elpusztulna.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az ember nemtörődömsége a politikai rövidlátás és hosszútávú célok mellőzései miatt erre felé haladunk, ha nem csökkentjük drasztikusan a jelenlegi károsanyag-kibocsátásunkat, ha nem találunk ki valamit a permafroszt kiolvadásának megállítására, és a mindent felülíró népességrobbanás megállítására végül ez az utóbbi érték is bekövetkezik.

Az alábbi film (70 tudományos hivatkozással a végén) bemutatja „Miért fog minden összeomlani?”

Ez a film nem pusztán kijelenti, hogy bajban vagyunk. Ehelyett összefoglalja, amit most tudunk a klímaváltozásról, és hogy ez hogyan fog hatni mindannyiunkra. De főleg azt magyarázza el, hogy miért elkerülhetetlen, ha minden menne tovább az emberi hülyeség útján.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.