COP28

Levél a klímarendszer nevében a COP28 elnökének

Levél a klímarendszer nevében a COP28 elnökének, Sultan Al Jaber-nek írt levelünk.

A COP28-ra vonatkozó végső vörös vonalaim.

Az éghajlati rendszer nyílt levele Sultan Al Jaberhez, a COP28 elnökéhez
2023. december 3.

Kedves Sultan Al Jaber!

Klímatudósként üdvözöljük az Ön elkötelezettségét, hogy a COP28-on valódi tervet dolgoz ki a Párizsi Megállapodás céljainak elérésére. Tudjuk, hogy Ön az elmúlt évben a Párizsi Megállapodás számos különböző részes féllével találkozott, akiket gyakran kemény tárgyalópartnerek képviselnek.

Sajnálattal kell tájékoztatnunk Önöket, hogy a legnehezebb fél képviselői állnak Önök előtt. Ez egy olyan Fél, amely csak vörös vonalakkal rendelkezik, és egyáltalán nem rugalmas.

Ezt a felet éghajlati rendszernek hívják, és csak a természet (fizika, kémia és biológia) törvényeinek engedelmeskedik.

Ezt a rövid üzenetet az éghajlatváltozás mérséklésére összpontosítjuk.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlen a hatások súlyosságának csökkentéséhez. Ennek meg kell történnie, és megfelelő finanszírozást kell kapnia. Az alkalmazkodásnak azonban vannak kemény és puha korlátai, és 1,5°C-os felmelegedés felett rendkívül nehézzé és költségessé válna, amint azt az IPCC 1,5°C-os felmelegedésről szóló különjelentése is mutatja.

Már ma is növekvő veszteségeket és károkat tapasztalunk, még 1,2°C-os felmelegedés esetén is. A veszteségekről és károkról szóló vita nem vált volna ilyen nehézzé, ha a felmelegedést korábban megállították volna.

Az 1,5°C-os cél életben tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az alkalmazkodás egyszerűen lehetséges maradjon.

Az éghajlati rendszer viselkedésének lényegét ezek az animált CO2– és hőmérsékleti spirálok foglalják össze (lásd: https://openclimatedata.net/climate-spirals/concentration-temperature/). Ahogy a CO2-koncentráció nő, úgy nő a globális hőmérséklet is. A CO2-koncentráció a bolygót körülvevő, egyre vastagodó hőszigetelő réteg szerepét tölti be.

A CO2-koncentráció 50%-kal nőtt azóta, hogy a szén, az olaj és a gáz tömeges felhasználása megkezdődött, és ehhez az erdőirtás is hozzájárult. Ennek hatására a globális hőmérséklet közel 1,2°C-kal emelkedett, és tovább fog emelkedni, amíg a CO2-koncentráció növekszik. Önök nagyon jól tudják, hogy milyen hatások kísérik ezt a felmelegedést, és hogy miért fogadták el az 1,5°C-os célt: nem azért fogadták el, mert könnyű elérni, hanem azért, mert milyen súlyos károkat tudunk elkerülni, ha nem lépjük át ezt a felmelegedési szintet.

Ha az emberiség meg akarja akadályozni az 1,5°C-os cél túllépését, akkor gondoskodnia kell arról, hogy a CO2-koncentráció növekedése legkésőbb 2050-ig megálljon. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2050-ig el kell érni a globális nettó CO2-kibocsátás nulláját, más üvegházhatású gázok (metán stb.) kibocsátásának jelentős csökkentésével együtt.

A globális nettó nulla kibocsátás 2050-ig azt jelenti, hogy az EU-nak, az USA-nak és más fejlett országoknak méltányossági okokból 2050-nél jóval korábban kell elérniük a nettó nulla szintet.

Az éghajlati rendszer nem politizál. Nem játszik a szavakkal. Csak az üvegházhatású gázmolekulák valós kibocsátását vagy elnyelését érti. A nettó nulla pontosan azt jelenti, amit ezek a szavak jelentenek: egyetlen tonna CO2-t sem lehet kibocsátani, amely nem nyelődik el 100%-ban, biztonságosan és tartósan.

Ragaszkodunk hozzá: a szén-dioxid-tárolás állandó tárolást jelent, nem pedig tárolást egy kimerült olajkútban, hogy még több olajat nyerjünk ki belőle, sem tárolást egy erdőben vagy egy természetalapú megoldásban, amely a következő alkalommal elég vagy az éghajlatváltozás hatása alá kerül. Mivel az állandó és biztonságos tárolási kapacitás korlátozott, amint azt már 2005-ben az IPCC különjelentése a CO2 leválasztásáról és tárolásáról kimutatta, a nettó nulla nem sokban különbözik a nullától.

Ami azt jelenti, hogy az éghajlati rendszernek az 1,5°C-os cél életben tartásához nemcsak sokkal több megújuló energiaforrásra van szüksége, hanem a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére is, az összesre, szénre, olajra és gázra, valamint a nettó erdőirtás megállítására 2050-ig. A ma használt fosszilis tüzelőanyagok nagyon kis hányadát addigra még használhatnánk, azzal a feltétellel, hogy a kibocsátásukat 100%-ban megkötnénk és biztonságosan és tartósan tárolnánk.

Az éghajlati rendszer nevében szólva, ez a mi vörös vonalunk: az emberiségnek meg kell állapodnia a fosszilis tüzelőanyagok 2050-ig történő fokozatos kivezetéséről, és ezzel egyidejűleg a nettó erdőirtás leállításáról.

Köszönöm figyelmüket, megértésüket és a bátorságot, amelyre szükségük lesz ahhoz, hogy a COP28-on segítsék a nemzetközi közösséget e vörös vonal, a mi végső vörös vonalunk tiszteletben tartásában, ha azt akarják, hogy bolygónk lakható maradjon, és senki se maradjon hátra.

Az éghajlati rendszer nevében, aláírva: Prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain, az IPCC korábbi alelnöke) és Prof. Michael E. Mann, a Pennsylvaniai Egyetem Föld- és Környezettudományok Elnöki Kiváló Professzora.

Forrás: MICHAEL E. MANN


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago