Háború

Svédország 200 éves semlegessége hatalmas érték

Svédország 200 éves semlegessége hatalmas érték az egész emberiség számára, ezért nem szabad NATO csatlakozással tönkretenni! – mondja a 108 éves IFOR vallási béke világszövetség (melynek már 6 tagja kapott Béke Nobel-díjat, s magyar csoportja a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, 1995 óta).

 

Kedves testvéreim és nővéreim a svédországi FOR,

Megszakad a szívünk értetek és az országotokért. Svédország várható NATO-csatlakozási kérelme megsemmisítő csapás a közös globális békemozgalmunk számára. Svédország 200 éve kinyilvánított semlegessége és katonai el nem kötelezettsége már régóta jelzi, hogy a nemzetállamok is játszhatnak kritikus szerepet.

Csatlakozunk a Svéd Megbékélési Szövetséghez, és felszólítjuk Svédországot (és Finnországot), hogy Ausztria, Ciprus, Írország és Málta mellett maradjon semleges. Az Orosz Föderáció ukrajnai inváziója illegitim és védhetetlen, de azt tárgyalásokkal és közvetítéssel kell ellensúlyozni és megoldani – amit Svédország akkor tud a legjobban támogatni, ha semleges marad. Vlagyimir Putyin elnök óriási hibát követett el, és az orosz hadigépezet túlterhelt, ostromlott és képtelen egy végtelen konfliktus kezelésére. Ha nem sikerül tárgyalásokat folytatni egy arculatmentő kiútról, akkor egyre valószínűbb, hogy Putyin Oroszország 6257 nukleáris robbanófejből álló arzenáljához folyamodik. Egy ilyen félelmetes esetben a NATO semmit sem tehet Svédország vagy Európa megmentéséért.

A SweFOR 1919-es megalakulásakor továbbvitte Svédország globális közösségre való hajlamát, amikor csatlakozott a Megbékélés Nemzetközi Szövetségéhez (IFOR), “hogy előmozdítsa a béke és az erőszakmentesség kultúráját a világban, miközben előmozdítja a konfliktusok békés kezelését, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását”. Bár látjuk, hogy az Önök nemzetének a háborúk megelőzésében vezető szerepet betöltő, hosszú ideje fennálló hírneve sérült azáltal, hogy a közelmúltban a fegyvergyártás és -értékesítés egyik fő nemzetközi forrásaként szerepelt, mindazonáltal a svéd kormány a globális emberi jogi nem kormányzati szervezetek, köztük a SweFOR jelentős finanszírozásával a folyamatos konstruktív vezető szerepéről tanúskodik. Úgy véljük, hogy ez visszafordíthatatlanul sérülne, ha Svédország csatlakozna a NATO-hoz.

Tiszteljük Svédország történelmi erőfeszítéseit a nemzetközi döntéshozó testületek megerősítésére, mint például Dag Hammarskjold 1953-as kinevezését az Egyesült Nemzetek második főtitkárává. A norvég Trygve Lie-t ebben a szerepben követő Hammarskjold hozzájárult a béketeremtő diplomácia modelljéhez, amely a közös tisztességben és a megbízhatóságban gyökerezik. Ezek az ikonikus vezetők kikövezték az utat a skandinávok nemzedékei számára, akiket világszerte számtalan tárgyalóasztalnál üdvözölhettek. Ma, amikor az ENSZ hírneve súlyosan megromlott (különösen a korrupt úgynevezett Biztonsági Tanács miatt), valamint Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának kilátása miatt, az a vészjósló érzésünk támad, hogy a multilateralizmus és a befogadás értékei megszűntek.

Elismerjük, hogy a FOR-USA nézőpontját egy korlátozott erkölcsi tekintéllyel rendelkező ország nézőpontjából kínáljuk fel. Nemzetünket az őslakos népek és a rabszolgasorba taszított afrikaiak kettős népirtására alapították, és az amerikai kormány kapitalista és imperialista politikája évszázadokon keresztül számtalan millió ember halálához, bebörtönzéséhez és kizsákmányolásához vezetett otthon és külföldön. Annak ellenére, hogy a legnagyobb magánkézben lévő pénzügyi vagyonnal és az emberiség történelmének valaha volt legdrágább hadseregével büszkélkedhet, nemzetünkben ma becslések szerint 140 millió szegény és alacsony bérű ember él. Mindazonáltal, miközben felismerjük és ellenállunk kormányunk könyörtelen háborús gépezetének, amelynek keretében az amerikai fegyveres erők legalább 750 katonai támaszpontot tartanak ellenőrzésük alatt 80 országban – köztük ötöt Európában, amelyek Oroszország ellen irányuló nukleáris fegyverekkel rendelkeznek a többi NATO-tag hasonló nukleáris csapásmérő képességei mellett -, arra kérjük Svédországot, hogy ellenálljon a NATO-hoz, a világ vitathatatlanul legnagyobb és legfenyegetőbb katonai egységéhez való csatlakozásnak.

Mai világunknak az erőszakmentes megoldásokat és a békét szolgáló szövetségeket kell előtérbe helyeznie, nem pedig a militarizmusba való nagyobb befektetést. A legjobb remény most az, ha arra összpontosítunk, ami a legfontosabb: az életek megmentésére. Ennek elérése érdekében arra kérjük Svédországot, hogy maradjon semleges, és tegye azt, amihez gyakran a legjobban ért: a diplomáciát, a tűzszünet szorgalmazásával és annak megtalálásával, hogy Putyin elnök kivonja magát ebből a megnyerhetetlen és tarthatatlan helyzetből és annak baljós végpontjából, a nukleáris holokausztból. Ennek a víziónak részét kell képeznie a NATO lebontásának a közös globális biztonsági rendszer és architektúra megvalósítására irányuló terv felé.
Mély békében, szolidaritásban és közösségben,

Ethan Vesely-Flad és Anthony Nicotera
Ideiglenes társügyvezető igazgatók
A Megbékélés Amerikai Szövetsége (FOR-USA)

Forrás: On Sweden Joining NATO: A Letter from FOR-USA to SweFOR


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

6 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago