Svédország 200 éves semlegessége hatalmas érték

Svédország 200 éves semlegessége hatalmas érték az egész emberiség számára, ezért nem szabad NATO csatlakozással tönkretenni! – mondja a 108 éves IFOR vallási béke világszövetség (melynek már 6 tagja kapott Béke Nobel-díjat, s magyar csoportja a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, 1995 óta).

Svédország 200 éves semlegessége hatalmas érték

 

Kedves testvéreim és nővéreim a svédországi FOR,

Megszakad a szívünk értetek és az országotokért. Svédország várható NATO-csatlakozási kérelme megsemmisítő csapás a közös globális békemozgalmunk számára. Svédország 200 éve kinyilvánított semlegessége és katonai el nem kötelezettsége már régóta jelzi, hogy a nemzetállamok is játszhatnak kritikus szerepet.

Csatlakozunk a Svéd Megbékélési Szövetséghez, és felszólítjuk Svédországot (és Finnországot), hogy Ausztria, Ciprus, Írország és Málta mellett maradjon semleges. Az Orosz Föderáció ukrajnai inváziója illegitim és védhetetlen, de azt tárgyalásokkal és közvetítéssel kell ellensúlyozni és megoldani – amit Svédország akkor tud a legjobban támogatni, ha semleges marad. Vlagyimir Putyin elnök óriási hibát követett el, és az orosz hadigépezet túlterhelt, ostromlott és képtelen egy végtelen konfliktus kezelésére. Ha nem sikerül tárgyalásokat folytatni egy arculatmentő kiútról, akkor egyre valószínűbb, hogy Putyin Oroszország 6257 nukleáris robbanófejből álló arzenáljához folyamodik. Egy ilyen félelmetes esetben a NATO semmit sem tehet Svédország vagy Európa megmentéséért.

A SweFOR 1919-es megalakulásakor továbbvitte Svédország globális közösségre való hajlamát, amikor csatlakozott a Megbékélés Nemzetközi Szövetségéhez (IFOR), “hogy előmozdítsa a béke és az erőszakmentesség kultúráját a világban, miközben előmozdítja a konfliktusok békés kezelését, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását”. Bár látjuk, hogy az Önök nemzetének a háborúk megelőzésében vezető szerepet betöltő, hosszú ideje fennálló hírneve sérült azáltal, hogy a közelmúltban a fegyvergyártás és -értékesítés egyik fő nemzetközi forrásaként szerepelt, mindazonáltal a svéd kormány a globális emberi jogi nem kormányzati szervezetek, köztük a SweFOR jelentős finanszírozásával a folyamatos konstruktív vezető szerepéről tanúskodik. Úgy véljük, hogy ez visszafordíthatatlanul sérülne, ha Svédország csatlakozna a NATO-hoz.

Tiszteljük Svédország történelmi erőfeszítéseit a nemzetközi döntéshozó testületek megerősítésére, mint például Dag Hammarskjold 1953-as kinevezését az Egyesült Nemzetek második főtitkárává. A norvég Trygve Lie-t ebben a szerepben követő Hammarskjold hozzájárult a béketeremtő diplomácia modelljéhez, amely a közös tisztességben és a megbízhatóságban gyökerezik. Ezek az ikonikus vezetők kikövezték az utat a skandinávok nemzedékei számára, akiket világszerte számtalan tárgyalóasztalnál üdvözölhettek. Ma, amikor az ENSZ hírneve súlyosan megromlott (különösen a korrupt úgynevezett Biztonsági Tanács miatt), valamint Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának kilátása miatt, az a vészjósló érzésünk támad, hogy a multilateralizmus és a befogadás értékei megszűntek.

Elismerjük, hogy a FOR-USA nézőpontját egy korlátozott erkölcsi tekintéllyel rendelkező ország nézőpontjából kínáljuk fel. Nemzetünket az őslakos népek és a rabszolgasorba taszított afrikaiak kettős népirtására alapították, és az amerikai kormány kapitalista és imperialista politikája évszázadokon keresztül számtalan millió ember halálához, bebörtönzéséhez és kizsákmányolásához vezetett otthon és külföldön. Annak ellenére, hogy a legnagyobb magánkézben lévő pénzügyi vagyonnal és az emberiség történelmének valaha volt legdrágább hadseregével büszkélkedhet, nemzetünkben ma becslések szerint 140 millió szegény és alacsony bérű ember él. Mindazonáltal, miközben felismerjük és ellenállunk kormányunk könyörtelen háborús gépezetének, amelynek keretében az amerikai fegyveres erők legalább 750 katonai támaszpontot tartanak ellenőrzésük alatt 80 országban – köztük ötöt Európában, amelyek Oroszország ellen irányuló nukleáris fegyverekkel rendelkeznek a többi NATO-tag hasonló nukleáris csapásmérő képességei mellett -, arra kérjük Svédországot, hogy ellenálljon a NATO-hoz, a világ vitathatatlanul legnagyobb és legfenyegetőbb katonai egységéhez való csatlakozásnak.

Mai világunknak az erőszakmentes megoldásokat és a békét szolgáló szövetségeket kell előtérbe helyeznie, nem pedig a militarizmusba való nagyobb befektetést. A legjobb remény most az, ha arra összpontosítunk, ami a legfontosabb: az életek megmentésére. Ennek elérése érdekében arra kérjük Svédországot, hogy maradjon semleges, és tegye azt, amihez gyakran a legjobban ért: a diplomáciát, a tűzszünet szorgalmazásával és annak megtalálásával, hogy Putyin elnök kivonja magát ebből a megnyerhetetlen és tarthatatlan helyzetből és annak baljós végpontjából, a nukleáris holokausztból. Ennek a víziónak részét kell képeznie a NATO lebontásának a közös globális biztonsági rendszer és architektúra megvalósítására irányuló terv felé.
Mély békében, szolidaritásban és közösségben,

Ethan Vesely-Flad és Anthony Nicotera
Ideiglenes társügyvezető igazgatók
A Megbékélés Amerikai Szövetsége (FOR-USA)

Forrás: On Sweden Joining NATO: A Letter from FOR-USA to SweFOR


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.