Brazil katonáknak kell megvédeniük az őslakosokat a fakitermelőktől

A szövetségi kormánytól kért védelmet őslakosai számára az északkelet-brazíliai Maranhao állam, miután egyre több támadás éri az őserdőket védő törzseket. Legutóbb szombaton lőttek fejbe egy Guajajara népcsoporthoz tartozó férfit. Az elkövető feltehetőleg egy illegális fakitermelő csoporthoz tartozott.

Brazil katonáknak kell megvédeniük az őslakosokat a fakitermelőktől | ClimeNewsBrazil Amazon Crossroads   –   Szerzői jogok  Leo Correa/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Néhány nappal korábban nem messze innen egy másik holttestet is találtak. Zezico Guajajara azért hagyta el a tanári pályát, hogy felemelje szavát az erdőirtások ellen. Számtalan akciót szervezett és a médiában is feltűnt. Egy hete látták utoljára. A gyanú szerint őt is a helyi bűnszervezet hallgattatta el. Ezzel fél év alatt hatra nőtt a meggyilkolt aktivisták száma.

Ezért Maranhao állam emberi jogi képviselője, Francisco Concalves a szövetségi igazságügyi miniszterhez, Sérgio Moróhoz intézett levelében azt kérte, hogy vessék be a Nemzeti Gárdát, ezzel elejét véve a további vérontásnak. A dokumentumban beszámolt a régióban elharapódzó szervezett bűnözésről és az egyre súlyosabb etnikai forrongásokról.

Brazil katonáknak kell megvédeniük az őslakosokat a fakitermelőktől | ClimeNewsFrance Brazil AmazonCopyright 2019 The Associated Press. All rights reservedThibault Camus

Egy populista, klímatagadó elnök

Az őslakosok viszont semmi jóra nem számíthatnak egy olyan elnöktől, aki tagadja a klímaváltozást és inkább az ipari szereplők érdekeit képviseli.

Jair Bolsonaro az ENSZ szeptemberi New York-i klímacsúcsán ahelyett, hogy megvédte volna hazája természeti értékeit, inkább marginalizálta a problémát. Szerinte ugyanis tévedés, hogy az Amazonas az emberiség közös öröksége és a bolygó tüdeje lenne. Ez ugyanis csak egy brazil erdő, amely a brazil kormány fennhatósága alá tartozik.

Ezekre a tévedésekre építve sok ország a segítségnyújtás helyett tiszteletlenül, és gyarmatosító szellemben viselkedett. Megkérdőjelezték a legszentebb értékünket, a szuverenitásunkat.

Jair Bolsonarobrazil elnök

Arról nem is beszélve, hogy Bolsonaro egy 1998-as beszédében követendő példának nevezte, hogy Észak-Amerikában javarészt kiirtották az őslakosokat. Azóta finomított szóhasználatán, de azért az ENSZ-ben sem hagyta ki a lehetőséget, hogy megmutassa meddig tartanak a rezervátum üvegfalai. Ahogy mondta: sok helyen úgy bánnak az indiánokkal, mint az ősemberekkel, így Brazíliában igazán nincsen miért panaszkodniuk.

Márpedig Bolsonaro volt az, aki megválasztása után egyből az ősközösségeket vette célba. Egyik első rendeletével az igazságügyi minisztérium helyett a mezőgazdasági tárca hatáskörébe utalta a bennszülöttek és a hajdani rabszolgák leszármazottai számára fenntartott területek kijelölését, ezzel gyakorlatilag az agrárgazdaság kezére játszva a földeket.

Brazil katonáknak kell megvédeniük az őslakosokat a fakitermelőktől | ClimeNewsBrazil Amazon Daily Tembe LifeCopyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.Rodrigo Abd

Az ember a legnagyobb természeti csapás

A nyári erdőtüzek Magyarországnyi területen pusztították el a növényzetet. Bár a természeti katasztrófát nem lehet kizárólag az elnök számlájára írni – hiszen az utóbbi években az átlaghőmérséklet is növekedett – az biztos, hogy Bolsonaro nagyban hozzájárult a tragédiához. Főként azzal, hogy szemet hunyta a brazil farmerek erdőirtásai felett, hiszen ők képezték legfőbb szavazóbázisát. A szarvasmarhatartók egyik kedvelt megoldása az illegális földrablásra az égetés, ami után minden további nélkül legeltetésre lehet fogni a korábbi dzsungelt. A műholdfelvételek alapján egyértelmű, hogy a tavalyi tüzek utak, települések és a közelmúltban mezőgazdaságra fogott területek mentén gyúltak. Ez egyértelmű bizonyíték, hogy nem természetes okból ugrott meg az erdőtüzek száma.

Brazil katonáknak kell megvédeniük az őslakosokat a fakitermelőktől | ClimeNewsAPTOPIX Brazil Amazon Tembe Daily LifeCopyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.Rodrigo Abd

A pusztítás pedig mind a mai napig nem állt le. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE adatai szerint idén januárban kétszer annyi esőerdőt vágtak ki Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi dzsungel tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonas-vidéken.

Forrás: Euronews | Írta: Zoltan Siposhegyi

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.