Felelős társaságok

Szén-dioxid semleges termékekkel a Holle baby food AG

A “Making soil good” mottóval vesznek részt a globális klímavédelemben. 2013 eleje óta a Soil & More biodinamikus komposztálási projektjeinek támogatásával Egyiptomban és Dél-Afrikában kompenzálják a bébi tejkészítményeik gyártása során keletkező CO2e kibocsátást. 2014 novemberétől a Holle babakása és az összes Holle tejpehely is CO2e-semleges.

A CO2e-semlegesség a Holle-nál azt jelenti, hogy a termékek teljes gyártási folyamata a termelőtől a gyártáson át a nagykereskedőkhöz való szállításig CO2e-semleges. Elkötelezettségünk 2013 elején kezdődött, és azóta minden évben 35 hektár (350 000 négyzetméter) egyiptomi sivatagot alakítottak át biogazdálkodásra használt szántófölddé. Ez körülbelül 45 futballpályának felel meg (FIFA-szabvány szerint). Dél-Afrikában 2008 eleje óta nagyszabású tevékenység folyik a városi zöldhulladék újrahasznosítására, hogy kiváló minőségű virágföldet állítsanak elő, ezáltal évente kb. 60 000 tonnával csökkentve a CO2e-kibocsátást. A Holle 2013 közepe óta támogatja a projektet. (Karbonkreditek megvásárlásán keresztül – a szerk.)

A Holle csecsemőtápszerek, zabkásák és tejpépek karbonlábnyoma (CO2-mérleg).

A CO2-semleges tápszerhez vezető út első lépéseként a Soil & More International vállalat első körben kiszámította a gyártás (tejtermelők, gabonatermelők), a termelés (tejfeldolgozás, gabonafeldolgozás), a szállítás és logisztika, valamint az adminisztráció (Holle bébiétel GmbH) során keletkező üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét, hogy azt egy második lépésben úgynevezett kibocsátási tanúsítványok segítségével kiegyenlítse. A Holle csecsemőtápszerrel 2013 januárjában kezdtük el a tevékenységünket. 2014 novemberétől a Holle zabkása és az összes Holle tejpehely is CO2-semleges.

„A szén-dioxid-semleges csecsemőtápszerünk iránti nagy kereslet a bio szaküzletekben azt mutatja, hogy az újdonsült szülők értékelik a valóban fenntartható módon előállított bébiételeket. Ezt az igényt most újabb két termékkategóriával tudjuk kielégíteni” – állítja a Holle vezetősége. Tobias Bandel, a Soil & More International klímaszakértője és vezetője szerint a Holle elkötelezettsége rendkívüli: „A vállalat egyike azon nagyon keveseknek, akik fokozatosan és rendíthetetlenül áttérnek a szén-dioxid-semleges termelésre”. Emellett példát mutatott más kis- és középvállalkozásoknak is, és megmutatta, hogyan járulhatnak hozzá jobban az éghajlatvédelemhez.

A Soil & More többek között az organikus, fenntartható mezőgazdasággal is foglalkozik, és fejlődő és feltörekvő országokban partnerekkel együtt olyan létesítményeket üzemeltet, amelyek a szerves hulladékot, például növényi maradványokat, zöldhulladékot és trágyát aerob, oxigénnel dúsított komposztálási folyamat révén kiváló minőségű komposzttá alakítják. Ezekben az átalakítási folyamatokban a hagyományos égetéssel vagy ellenőrizetlen rothasztással történő ártalmatlanításhoz képest csak a töredéke keletkezik a hagyományos üvegházhatású gázkibocsátásnak. Ezt az üvegházhatás csökkentéséhez való hozzájárulást a forgalomképes kibocsátási tanúsítványok kompenzálják.

Mind a CO2-csökkentési projektet, mind a tanúsítványokat a TÜV Nord Cert GmbH tanúsítja, és megfelelnek az ENSZ követelményeinek. 2013 eleje óta használjuk a SEKEM, Egyiptom CO2-csökkentési projekt keretében kiállított kibocsátási tanúsítványokat, valamint 2013 közepe óta a dél-afrikai Reliance projektből származó kibocsátási tanúsítványokat is a Holle termékek előállítása során keletkező üvegházhatású gázok kompenzálására. Mindkét projektben biomasszát használnak fel, és azt ellenőrzött aerob komposztálással kiváló minőségű humuszt állítanak elő. Egyiptomban a Soil & More két komposztáló létesítményt üzemeltet egyiptomi partnerével, a Sekem Csoporttal közösen. Dél-Afrikában a Soil & More a Reliance vállalattal közösen fejlesztett ki egy komposztáló létesítményt, amelyet a Reliance most már önállóan üzemeltet. Az üzem a Fokváros térségében keletkező kommunális zöldhulladékot komposztálja.

Komposzt az éghajlatért
A talaj jót tesz – lépésről lépésre a humusz és a fenntartható talajgazdálkodás segítségével

A talaj a világ egyik legnagyobb természetes szénraktára. Sok millió mikroorganizmussal együtt így képes olyan fizikai szerkezetet kialakítani, amely hatékonyan hasznosítja a vizet és a tápanyagokat. Ezen túlmenően a talaj tulajdonságai miatt az éghajlati vitában is központi szerepet játszik, mivel a talaj hosszú távú védelme és fejlesztése alapvető tényező az éghajlatváltozás megállításában. A Holle támogatja a Soil & More komposztálási projektjeit, mivel azok nem kizárólag a kibocsátás csökkentésére irányulnak, hanem elsősorban a fenntartható, termékeny talaj fejlesztésére, ezáltal a termelékenység növelésére és megőrzésére, valamint a víztakarékosságra.

A komposztálással támogatott fenntartható gazdálkodásnak számos pozitív hatása van a termőföldekre. Helyesen végrehajtva nem csupán hosszú távon járul hozzá a több élelmiszer előállításához és a szűkös erőforrásokkal, például a vízzel való felelősségteljesebb gazdálkodáshoz. Emellett a hátrányos helyzetű vidéki régiókban számos gazdálkodó számára nyújt biztos megélhetést. Ami korábban hulladékként került a szemétbe, értékes nyersanyaggá válik, ami hozzájárul a jövedelmek növeléséhez, az élelmiszerellátás megbízhatóságának javításához és a mezőgazdasági környezet kezeléséhez. Úgy gondolják, hogy a kibocsátáskereskedelem így hozzájárulhat a fenntartható gazdálkodás támogatásához.

Rampasek, László A.
Forrás: www.holle.ch

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago