Szén-dioxid semleges termékekkel a Holle baby food AG

A “Making soil good” mottóval vesznek részt a globális klímavédelemben. 2013 eleje óta a Soil & More biodinamikus komposztálási projektjeinek támogatásával Egyiptomban és Dél-Afrikában kompenzálják a bébi tejkészítményeik gyártása során keletkező CO2e kibocsátást. 2014 novemberétől a Holle babakása és az összes Holle tejpehely is CO2e-semleges.

Szén-dioxid semleges termékekkel a Holle baby food AG | ClimeNews

A CO2e-semlegesség a Holle-nál azt jelenti, hogy a termékek teljes gyártási folyamata a termelőtől a gyártáson át a nagykereskedőkhöz való szállításig CO2e-semleges. Elkötelezettségünk 2013 elején kezdődött, és azóta minden évben 35 hektár (350 000 négyzetméter) egyiptomi sivatagot alakítottak át biogazdálkodásra használt szántófölddé. Ez körülbelül 45 futballpályának felel meg (FIFA-szabvány szerint). Dél-Afrikában 2008 eleje óta nagyszabású tevékenység folyik a városi zöldhulladék újrahasznosítására, hogy kiváló minőségű virágföldet állítsanak elő, ezáltal évente kb. 60 000 tonnával csökkentve a CO2e-kibocsátást. A Holle 2013 közepe óta támogatja a projektet. (Karbonkreditek megvásárlásán keresztül – a szerk.)

A Holle csecsemőtápszerek, zabkásák és tejpépek karbonlábnyoma (CO2-mérleg).

A CO2-semleges tápszerhez vezető út első lépéseként a Soil & More International vállalat első körben kiszámította a gyártás (tejtermelők, gabonatermelők), a termelés (tejfeldolgozás, gabonafeldolgozás), a szállítás és logisztika, valamint az adminisztráció (Holle bébiétel GmbH) során keletkező üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét, hogy azt egy második lépésben úgynevezett kibocsátási tanúsítványok segítségével kiegyenlítse. A Holle csecsemőtápszerrel 2013 januárjában kezdtük el a tevékenységünket. 2014 novemberétől a Holle zabkása és az összes Holle tejpehely is CO2-semleges.

„A szén-dioxid-semleges csecsemőtápszerünk iránti nagy kereslet a bio szaküzletekben azt mutatja, hogy az újdonsült szülők értékelik a valóban fenntartható módon előállított bébiételeket. Ezt az igényt most újabb két termékkategóriával tudjuk kielégíteni” – állítja a Holle vezetősége. Tobias Bandel, a Soil & More International klímaszakértője és vezetője szerint a Holle elkötelezettsége rendkívüli: „A vállalat egyike azon nagyon keveseknek, akik fokozatosan és rendíthetetlenül áttérnek a szén-dioxid-semleges termelésre”. Emellett példát mutatott más kis- és középvállalkozásoknak is, és megmutatta, hogyan járulhatnak hozzá jobban az éghajlatvédelemhez.

A Soil & More többek között az organikus, fenntartható mezőgazdasággal is foglalkozik, és fejlődő és feltörekvő országokban partnerekkel együtt olyan létesítményeket üzemeltet, amelyek a szerves hulladékot, például növényi maradványokat, zöldhulladékot és trágyát aerob, oxigénnel dúsított komposztálási folyamat révén kiváló minőségű komposzttá alakítják. Ezekben az átalakítási folyamatokban a hagyományos égetéssel vagy ellenőrizetlen rothasztással történő ártalmatlanításhoz képest csak a töredéke keletkezik a hagyományos üvegházhatású gázkibocsátásnak. Ezt az üvegházhatás csökkentéséhez való hozzájárulást a forgalomképes kibocsátási tanúsítványok kompenzálják.

Mind a CO2-csökkentési projektet, mind a tanúsítványokat a TÜV Nord Cert GmbH tanúsítja, és megfelelnek az ENSZ követelményeinek. 2013 eleje óta használjuk a SEKEM, Egyiptom CO2-csökkentési projekt keretében kiállított kibocsátási tanúsítványokat, valamint 2013 közepe óta a dél-afrikai Reliance projektből származó kibocsátási tanúsítványokat is a Holle termékek előállítása során keletkező üvegházhatású gázok kompenzálására. Mindkét projektben biomasszát használnak fel, és azt ellenőrzött aerob komposztálással kiváló minőségű humuszt állítanak elő. Egyiptomban a Soil & More két komposztáló létesítményt üzemeltet egyiptomi partnerével, a Sekem Csoporttal közösen. Dél-Afrikában a Soil & More a Reliance vállalattal közösen fejlesztett ki egy komposztáló létesítményt, amelyet a Reliance most már önállóan üzemeltet. Az üzem a Fokváros térségében keletkező kommunális zöldhulladékot komposztálja.

Komposzt az éghajlatért
A talaj jót tesz – lépésről lépésre a humusz és a fenntartható talajgazdálkodás segítségével

A talaj a világ egyik legnagyobb természetes szénraktára. Sok millió mikroorganizmussal együtt így képes olyan fizikai szerkezetet kialakítani, amely hatékonyan hasznosítja a vizet és a tápanyagokat. Ezen túlmenően a talaj tulajdonságai miatt az éghajlati vitában is központi szerepet játszik, mivel a talaj hosszú távú védelme és fejlesztése alapvető tényező az éghajlatváltozás megállításában. A Holle támogatja a Soil & More komposztálási projektjeit, mivel azok nem kizárólag a kibocsátás csökkentésére irányulnak, hanem elsősorban a fenntartható, termékeny talaj fejlesztésére, ezáltal a termelékenység növelésére és megőrzésére, valamint a víztakarékosságra.

A komposztálással támogatott fenntartható gazdálkodásnak számos pozitív hatása van a termőföldekre. Helyesen végrehajtva nem csupán hosszú távon járul hozzá a több élelmiszer előállításához és a szűkös erőforrásokkal, például a vízzel való felelősségteljesebb gazdálkodáshoz. Emellett a hátrányos helyzetű vidéki régiókban számos gazdálkodó számára nyújt biztos megélhetést. Ami korábban hulladékként került a szemétbe, értékes nyersanyaggá válik, ami hozzájárul a jövedelmek növeléséhez, az élelmiszerellátás megbízhatóságának javításához és a mezőgazdasági környezet kezeléséhez. Úgy gondolják, hogy a kibocsátáskereskedelem így hozzájárulhat a fenntartható gazdálkodás támogatásához.

Rampasek, László A.
Forrás: www.holle.ch

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.