Klímavédelem

A szénerőművek nem férnek bele!

Április 22-én, a Föld Napján több ország magasrangú képviselője írja alá a tavaly decemberben elfogadott Párizsi Megállapodást. Az új nemzetközi éghajlatvédelmi egyezmény célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést a még biztonságos 2 Celsius-fokos határon belül tartsa, lehetőleg minél közelebb az 1,5 Celsius-fokos küszöbértékhez. Miközben az aláírási ceremóniára való előkészületek zajlanak, az Ecofys tanácsadó vállalat frissen kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy még a leghatékonyabb szénerőművek csatasorba állítása is szembemegy az új éghajlatvédelmi megállapodásban foglalt elvekkel.

„A napjainkban épülő és a jövőben megépíteni tervezett szénerőművek, beleértve a leghatékonyabbakat is, működésük során olyan jelentős szén-dioxid kibocsátást okoznak, amely lehetetlenné teszi a Párizsban elfogadott elvek megvalósítását” – mondta David de Janger, az Ecofys vezető tanácsadója.
.
„Az Ecofys által készített jelentés cáfolja a szénbányászati és a szén alapú villamosenergia szektor állításait, melyek szerint a hatékony szénerőművek megoldást jelentenek a kibocsátás-csökkentésben. Világos, hogy a Párizs utáni korszakban már nincs helye a szénnek, akármilyen hatékony szénerőművekben is tervezik elégetni” jelentette ki Sebastien Godinot, a WWF Európai Irodájának (European Policy Office) vezető közgazdásza, a jelentés megrendelője.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint 2050-re a villamosenergia szektor kibocsátását közel nullára kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tudjuk tartani.

Az ágazat kibocsátása akkor is kiugróan magas maradna, ha azt feltételeznénk, hogy az összes szénerőmű a jelenleg ismert legjobb hatásfokú és legalacsonyabb kibocsátású technológia (HELE) alapján épülne meg.

A WWF álláspontja szerint az OECD országokban, amelynek Magyarország is tagja, nem megengedhető szénerőmű-projektek elindítása és megvalósítása.

Az Ecofys jelentésében található elemzések a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és azÉghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzéseit és forgatókönyveit vették alapul. Jelenleg globálisan 2300 új szénerőmű van tervezés alatt, amelyek összesített teljesítménye 1400 GW.

Magyarországon jelenleg a Mátrai Erőmű új szuperkritikus, 500MW teljesítményű blokkja van tervezés alatt, amelynek azonban az Ecofys jelentéséből következően nem volna szabad megépülnie. A Mátrai Erőmű évente több százezer tonna lignitet ad el a lakosságnak, ami a legrosszabb hatékonyságú fosszilis tüzelőanyag, égetése pedig komoly egészségügyi kockázatokat jelent a lakosság számára

– nyilatkozta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője.

A szénbányászat és a szénerőművek egyébként világszerte rendkívül nehéz helyzetben vannak. A világ legnagyobb magánkézben lévő szénbányászati vállalata, a Peabody Energy néhány napja csődvédelemért folyamodott az illetékes bírósághoz, de az ágazat több szereplője is komoly gondokkal küzd.

A szénbányászati vállalatok Csehországban és Lengyelországban is az állam segítségét kérték, miközben Romániában a szénbányászok tüntetnek.

Ezzel együtt pedig a nagy pénzintézetek is folyamatosan hátrálnak ki az ágazat mögül. A Bank of America, a Citigroup és a JP Morgan is bejelentette, hogy a jövőben nem kíván szénerőmű-projekteket finanszírozni.

Forrás: WWF

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago