Akadályozza a túlnépesedés a biológiai sokféleség megőrzését?

A biológiai sokféleség megőrzése az emberiség számának korlátozását jelenti.

A Biological Conservation című szaklapban nemrégiben megjelent levélben a TOP (The Overpopulation Project) kutatóit bírálták, amiért arról írtak, hogy a több ember kevesebb teret jelent a vadon élő állatok számára. Mi azt válaszoltuk, hogy létszámunk korlátozása nélkül az emberek nem lesznek képesek megvédeni a természetet. Kinek van igaza? Kérjük, ossza meg gondolatait és ötleteit az alábbi online hozzászólásokkal.

Idén nyáron a TOP kutatói A túlnépesedés a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka, és kisebb emberi populációra van szükség ahhoz, hogy megőrizzük, ami megmaradt címmel cikket jelentettek meg a Biological Conservation című folyóiratban. Nyolc kutató válaszolt a cikkünket kritizáló levéllel, amelyben azzal vádoltak minket, hogy támogatjuk a gyarmatosítást, az eugenikát és az emberek kiirtását. Ezt a levelet korábbi blogunkban újra leközöltük, az olvasók válaszával együtt, amiért hálásak vagyunk.

Akadályozza a túlnépesedés a biológiai sokféleség megőrzését?

Az alábbiakban a levélre adott válaszunkat közöljük. Láthatják, hogy ellenzőinkkel ellentétben mi kerültük a személyes bírálatokat. Ezen a kevésbé hivatalos helyen azonban felvetjük a kérdést, hogy vajon a levél szerzői eléggé elkötelezettek-e a biológiai sokféleség megőrzése iránt ahhoz, hogy szembenézzenek az azt fenyegető veszélyekkel. Nem gondoljuk, hogy ilyen nyilvánvalóan gyenge érveket hoztak volna fel, ha a kérdés olyasvalaminek a védelméről szólna, ami valóban érdekli őket. Ismét várjuk észrevételeiket!

A biológiai sokféleség megőrzése azt jelenti, hogy korlátozzuk létszámunkat: Válasz a Green et al. 2022-re

Green et al. 2022 eredménytelen vitára hívja az olvasókat arról, hogy a túlfogyasztás vagy a túlnépesedés okozza-e a biológiai sokféleség globális csökkenését. A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó 2019-es Kormányközi Testület globális értékelése szerint mindkettő fontos. Ahogy Diaz et al. (2019) összefoglalja, “a Földön élő életre gyakorolt emberi hatás az 1970-es évek óta meredeken megnőtt, amit az egy főre jutó átlagjövedelemmel növekvő népesség igényei hajtanak”. “A világot egyre inkább úgy irányítják, hogy felgyorsítsák a természetből származó anyagi hozzájárulások áramlását, hogy lépést tartson a növekvő igényekkel” – írják, ahogy a növekvő emberi gazdaságok kiszorítják a vadon élő természetet. Hasonló elemzés érvényes az éghajlatváltozással kapcsolatban. Az IPCC 6. értékelő jelentése (2022) megállapítja, hogy “globálisan az egy főre jutó GDP és a népességnövekedés maradt a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó CO2-kibocsátás legerősebb mozgatórugója az elmúlt évtizedben”.

A mi írásunk (Cafaro et al., 2022) több tucat lektorált kutatási cikket idéz, hogy alátámassza azt az állításunkat, hogy a túlnépesedés a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka (nem pedig az oka, ahogyan Green et al. 2022 tévesen állítja). Dokumentáljuk, hogy a népességnövekedés hogyan gyorsítja fel a biológiai sokféleség csökkenésének közvetlen kiváltó okait, beleértve az élőhelyek átalakítását, a szennyezést és a túlhalászást. Példákat hozunk arra, hogy a népességcsökkenés elősegítette a sikeres ökológiai helyreállítási projekteket.

Green et al. 2022 figyelmen kívül hagyja mindezeket a bizonyítékokat, ehelyett egy nyilvánvalóan hibás “egyszerű számtani példával” érvelnek. Egy 10 milliós, 1 egység/fő fogyasztású népességet egyenlővé téve egy 5 milliós, 2 egység/fő fogyasztású népességgel, azt állítják, hogy ha mindkét népesség 5 millió fővel bővülne, a nagyobb népesség kevesebbet fogyasztana összesen. Szerintük ez azt mutatja, hogy “a fogyasztás mértéke többet számít, mint az emberi népesség száma”. De ha mindkét népesség 1 egység/fővel növelné az egy főre jutó fogyasztást, akkor a nagyobbik népesség növelné jobban az összfogyasztást, “megmutatva” a népesség nagyobb jelentőségét. Hasonló érveléssel bebizonyíthatjuk, hogy egy téglalap területének meghatározásában a hossza fontosabb, mint a szélessége, vagy fordítva.

Egy egyszerű modell azt mutatja, hogy az egy főre jutó átlagos fogyasztás (C) és a népesség nagysága (P) általában hasonló multiplikatív hatással van a teljes erőforrás-felhasználásra (T). T a következő egyenlet segítségével határozható meg. T = C × P, tehát ha akár a C, akár a P megduplázódik, akkor az erőforrás-felhasználás megduplázódik. Bármely konkrét erőforrás-felhasználás vagy környezeti hatás esetében ez a modell túlzottan leegyszerűsítő, de nagyjából igaz. Dolgozatunk arra ösztönzi a kutatókat, hogy részletesebb modelleket vizsgáljanak meg. Valószínűleg mind a C, mind a P fontos marad azokban az összetettebb és pontosabb modellekben, amelyeket reményeink szerint a természetvédelmi biológusok a biológiai sokféleség csökkenésének magyarázatára dolgoznak ki, ahogyan a Kaya Identity légköri tudósok is mindkettővel számolnak a CO2-kibocsátás változásainak magyarázatára.

A tanulmányunkban összefoglalt bizonyítékok azt sugallják, hogy egy 8 milliárd vagy több emberből álló világ olyan világ, amely elkötelezett az élet többi részének kiszorítása és a földi fajok nagy részének kipusztítása mellett. Ezért felszólítjuk a természetvédelmi biológusokat, hogy álljanak ki a kiscsaládos normák és a modern, megfizethető fogamzásgátláshoz való általános hozzáférés mellett. Nem az eugenikáért. Nem az erőszakért. Nem a gyarmatosítást vagy neokolonializmust. Nem támogatjuk bizonyos csoportok megcélzását, még kevésbé azok kiszorítását vagy kiirtását.

Írásunkban kifejezetten kisebb népességre szólítunk fel az egész világon, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban, és kisebb családokra a gazdagok és a szegények körében egyaránt. A kényszerítés elfogadhatatlan, akár arra kényszerítik a nőket, hogy kevesebb gyermeket vállaljanak, mint Kínában és Indiában az 1970-es években, akár arra, hogy többet vállaljanak, mint ma a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban. Fontos felismerni, hogy az önkéntes családtervezési programok az elmúlt fél évszázadban a világ számos régiójában javították a nők életét, csökkentették az éhezést, és százmilliókat emeltek ki a szegénységből (Engelman és Johnson, 2019). Sajnos egyesek, akik a szegények és marginalizáltak védelmezőinek tekintik magukat, nem ismerik ezt a történelmet, és tévesen ellenzik az ilyen programokat, akaratlanul is ártva azoknak, akiknek segíteni akarnak.

Hisszük, hogy a felnőtt embereknek joguk van szabadon és felelősségteljesen megválasztani a család méretét (ez a jog a modern fogamzásgátlás elérhetőségén alapul). Hiszünk abban is, hogy az embereknek joguk van a megfelelő élelemhez, vízhez és menedékhez; és hogy más fajoknak joguk van az idő előtti antropogén kihalás ellen (Cafaro, 2015). A bizonyítékok azt mutatják, hogy mindezek a jogok nem férnek meg egyszerre egy 8-12 milliárd fős világban.

Ahhoz, hogy bármilyen reményünk legyen arra, hogy minden embert kiemeljünk a szegénységből, miközben megőrizzük a természet sokszínűségét, csökkentenünk kell a létszámunkat. Tágabb értelemben fel kell váltanunk jelenlegi gazdaságainkat, amelyek célja, hogy egyre több embernek egyre több dolgot biztosítsanak, olyan fenntartható gazdaságokkal, amelyek célja, hogy korlátozott számú ember számára elegendő mennyiséget biztosítsanak. A természetvédelmi biológusoknak csatlakozniuk kell a környezetvédelem élharcosaihoz, hogy támogassák ezt a radikális változást, mivel a jelenlegi gazdasági status quo összeegyeztethetetlen a Föld megmaradt biológiai sokféleségének megőrzésével.

Ellentétben Green és társaival 2022, mi bízunk a természetvédelmi biológusokban és polgártársainkban, hogy megvitassák ezeket a kérdéseket. Az igazságos és fenntartható társadalom megteremtésére törekvő embereknek olyan népesedési politikákat kell választaniuk, amelyek a közjót szolgálják, ahelyett, hogy vallási fanatikusokra, vállalati lobbistákra vagy a véletlenre bíznák ezeket a politikákat. Reméljük, hogy a jövőben a nemzetek világszerte úgy határozzák meg a közjót, hogy az az embereken kívül más fajok virágzó populációit is magában foglalja. Ha nem vállalunk határozott, kifejezett kötelezettséget arra, hogy korlátozzuk az emberiség számát és gazdasági igényeit, és bőkezűbben osztozunk a Földön más fajokkal, sok faj kihalásra van ítélve.

Hivatkozások

  • Cafaro, P., 2015. Three ways to think about the sixth mass extinction. Biol. Conserv. 192, 387–393.
  • Cafaro, P., Hansson, P., Gotmark, F., 2022. Overpopulation is a major cause of biodiversity loss and smaller human populations are necessary to preserve what is left. Biol. Conserv. 272, 109646.
  • Diaz, S., et al., 2019. Pervasive human-driven decline of life on earth points to the need for transformative change. Science 366, 1327.
  • Engelman, R., Johnson, D., 2019. Removing Barriers to Family Planning, Empowering Sustainable Environmental Conservation: A Background Paper and Call for Action. Margaret Pyke Trust, London.
  • IPCC, 2022. Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

Forrás: The Overpopulation Project


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.