Klímaválság

Veszélyes hőhullámok, vészhelyzetek szerte a világban

A forróság: A leghalálosabb időjárás

A hő több embert öl meg az egész világon, mint bármely más időjárás! A forróság miatti autóhalálozások következetes problémát jelentenek…
De nem csak a hő, a forróság, hanem a páratartalom és a szél is befolyásol mindenkit. A hőindex, ami a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát ötvözi, lényegében azt jelzi, hogy milyen érzés lesz, amikor kilép a szabadba valaki. A növekvő hőmérséklet és páratartalom együttes hatása kivételesen veszélyes lehet. Arról van szó, hogy magasabb páratartalom esetén az emberi test párolgása megnehezül, lecsökken ami kevesebb hűtést eredményez a testnek.

A globális felmelegedés miatt, idén hatalmas területeken extrém forróság öli az embereket. Már most a nyár eleji hőhullámok meghaladták a 42 °C-ot Európában és az USA-ban az 50 °C-ot.

Figyelembe véve a hőhullámra vonatkozó magas hőmérséklet és páratartalom értékeket, fontos, hogy a hőindex értékek figyelembevételével jobb képet kapjunk a kívülről váró veszélyről.


Mindezek mögött az ember alapvető környezetszennyező magatartása áll, ami a fosszilis energiahordozókból nyert villamosenergia felhasználása okoz javarészt. Van még egy nem elhanyagolható veszély, amit szintén a hülye ember okoz saját magának.[1] Ez az úgynevezett hő-kupola ami veszélyes hőhullámokhoz vezethet. A nagy nyomású területhez tartozó, süllyedő levegő lényegében a felszín közelében lévő hőt csapja le. Amikor a hő csapdába esik, akkor fokozottan észnél kell legyünk nemcsak a hőkibocsátás, hanem a levegő minősége miatt is.
Ezek a (hőhullám) viszonyok, a légköri inverzióval párosulva lényegében a felszín közelében lévő szilárd szennyeződéseket süllyesztik le, ahelyett, hogy azok magasabbra emelkednének. Így ez a folyamat az emberekhez közelebb hozza a szennyező anyagokat addig ameddig ez a jelenség tart. Aggasztó az a tény is, hogy ez a veszély kiterjed a szokásosnál szélesebb területekre is már.
Amikor a szennyeződésréteg alacsony az emberek számára, akkor magasabb a légzőszervi problémák vagy más tüdőbetegségek irritációja. Javasolt ilyenkor, hogy korlátozzák a szabadtéri tevékenységüket (például), amikor futnak és játszanak a szabadban, amikor ilyen egészségtelen levegőminőséggel rendelkezünk.

Mire figyeljen ilyenkor?

  • Gyakrabban figyelje a meteorológiai jelentéseket, híreket.
  • Soha ne hagyja gyermeket vagy háziállatot zárt járművekben.
  • Maradjon hidratált, igyon sok folyadékot, még akkor is, ha nem érzi szomjasnak magát. Kerülje az italokat koffeinnel vagy alkohollal.
  • Egyen kevesebbet és gyakrabban.
  • Kerülje a szélsőséges hőmérsékleti változásokat. (Légkondicionált helyiségből ki-be…)
  • Viseljen laza, könnyű, világos ruhát. Kerülje el a sötét színeket, mert elnyeli a napsugarakat.
  • Lassítson le, maradjon zárt térben és elkerülje a fáradságos edzést a nap legforróbb részében.
  • Hagyja ott a szabadtéri játékokat és tevékenységeket.
  • Tartson gyakran szünetet, ha szabadban kell dolgoznia.
  • Ellenőrizze a családot, barátait és szomszédait, akiknek nincs légkondicionálója, akik egyedül vannak ebben az időben, vagy olyanokat akik nagyobb valószínűséggel érzik a hőt.
  • Gyakran ellenőrizze az állatokat, nehogy szenvedjenek a hőtől.
  • Nem utolsósorban karbonsemlegesítse magát és a környezetét! Ez tud hathatós eredményt elérni abban, hogy egy minőségi civilizáció megállítsa és túlélje a felmelegedést.

Rampasek, László A.

[1] Azért mondom, hogy a hülye ember, mert már a vízcsapból is a globális felmelegedés veszélyei folynak, és hathatós dekarbonizációs folyamatok nagyon csekély számban történnek.

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

10 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago