Drasztikus enyhülés után ismét a halálba?

A kibocsátások visszapattannak, amikor az országok és államok újból megnyílnak.

A tavaszi drasztikus visszaesés után a globális üvegházhatású gázok kibocsátása hirtelen újjáéled – jelentették a tudósok, mivel az országok enyhítik a koronavírus miatti leállást és a forgalom növekedik az utakon. Ez nyomatékos emlékeztető arra, hogy a járvány hatása ellenére, a világ még mindig messze van attól, hogy a globális felmelegedés ellenőrzés alá kerüljön.

Drasztikus visszaesés után ismét a halálba? | ClimeNews Hírportál

Április elején a napi fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás világszerte durván 17 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019-ben, mivel a kormányok az embereket otthon maradásra utasították, a munkavállalók abbahagyták a gépkocsival történő munkába járást, a gyárak tétlenek voltak és a légitársaságok földön tartották a járataikat
– egy a Természeti Éghajlatváltozás által májusban közzétett tanulmány szerint.

Azonban június közepére, amikor az országok könnyítettek a megszorításokon, a kibocsátások megemelkedtek mindössze 5 százalékkal a 2019-es átlag alatti értékre, állítják a szerzők a legújabb frissített felmérés alapján. A kínai káros anyag kibocsátás, amely a világ szén-dioxid szennyezettségének egynegyedét teszi ki, úgy tűnik, hogy visszatért a pandémiát megelőző szintre.

Drasztikus visszaesés után ismét a halálba? | ClimeNews Hírportál

A tanulmány szerzői meglepődtek, hogy a kibocsátás milyen gyorsan visszapattant. De hozzátették, hogy a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás bármilyen csökkenése a koronavírussal kapcsolatosan valószínűsíthetően mindig is átmenetinek volt tekinthető, kivéve ha az országok összehangolt lépéseket tennének energiarendszereik és járműparkjaik megtisztítása érdekében, amikor elindulnak a nehéz helyzetben lévő gazdaságuk újjáépítésével.

Még mindig ugyanazok az autók, ugyanazok az erőművek, ugyanazok az iparágak, mint a pandémia előtt

– mondta Corinne Le Quéré, az angliai Kelet-anglia egyetem klímatudósa és az elemzés vezető szerzője.

Nagy szerkezeti változások nélkül a kibocsátások valószínűleg visszatérnek.

A leállások csúcsán a járműforgalom nagyjából felére csökkent olyan helyeken, mint Európa és az Egyesült Államok, ami a legnagyobb oka annak, hogy a kibocsátások olyan gyorsan csökkentek. De sok városban az autók és teherautók már visszatérnek az utakra, még ha az összforgalom továbbra is a pandémiát megelőző szint alatt marad. Noha sok ember továbbra is otthonról dolgozik, vannak korai jelek arra is, hogy az emberek elkerülik a tömegközlekedést, mert attól tartanak, hogy a vírustól megfertőződnek és inkább autót vezetnek.

Drasztikus visszaesés után ismét a halálba? | ClimeNews Hírportál

Az Egyesült Államokban a tavaszi hirtelen visszaesés után a villamosenergia-igény júniusra közelebb került a 2019-es szinthez. De ez nem azt jelentette, hogy a gazdaság teljes mértékben helyreállt – mondta Steve Cicala, a Chicagói Egyetem közgazdasági professzora, aki nyomon követi az elektromossági adatokat.
Az egyik tényező az, hogy az emberek gyakrabban működtetik személyes légkondicionálóikat forró időben, miközben otthon maradnak.

Drasztikus visszaesés után ismét a halálba? | ClimeNews HírportálKép: A globális CO2-kibocsátás változása ágazatonként (Közúti szállítás és szállíttatás, Ipar, Energia, Repülés, Középületek és kereskedelem, Lakosság

Még a közelmúltbeli kibocsátások újbóli növekedése ellenére is egyértelmű, hogy a globális gazdaság még mindig nem heverte ki a vírus hatását. A felszíni szállítás, a légi közlekedés és az ipari tevékenységek továbbra is le vannak épülve, és a világ kevesebb olajat, gázt és szenet fogyaszt, mint egy évvel ezelőtt. És a világjárvány még messze nem ért véget: Az esetek világszerte továbbra is növekednek, és néhány ország végül szigorúbb zárolási intézkedéseket hozhat. Hétfőn a kínai tisztviselők sürgették a pekingi lakosokat, hogy maradjanak otthon, miután fertőzöttek egy új csoportja bukkant fel a helyi piacon.

Drasztikus visszaesés után ismét a halálba? | ClimeNews Hírportál

A kutatók becslései szerint a fosszilis tüzelőanyagok globális kibocsátása 2020-ra valószínűleg 4–7 százalékkal alacsonyabb lesz, mint 2019-ben. Ha ez az előrejelzés megáll, többszöröse lenne a globális pénzügyi válság utáni 2009-es visszaesésnek.

A globális kibocsátás 5 százalékos változása óriási, ilyen mértékű csökkenést nem láthattunk, legalábbis a második világháború óta

– mondta Rob Jackson, a Stanfordi földtudós és a tanulmány társszerzője. De tette hozzá, hogy még mindig csak egy része a csökkenésnek, amely a globális felmelegedés megállításához szükséges, ez pedig megköveteli, hogy a globális kibocsátást egészen majdnem nullára csökkentsék.

Végső soron, az éghajlati szakértők szerint, a globális kibocsátás pályáját az elkövetkező években valószínűleg nagymértékben befolyásolják azok az ösztönző intézkedések, amelyeket az országok hajtanak majd végre, amikor újra fel akarják lendíteni a gazdaságukat. A környezetvédők felszólították a kormányokat, hogy fektessenek be a tisztább energiaforrásokba annak érdekében, hogy megakadályozzák a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának jelentős visszatérését.

Eddig az üvegházhatású gázok három legnagyobb kibocsátójának tervei vegyesek voltak. Májusban az Európai Unió politikai döntéshozói 826 milliárd dolláros helyreállítási csomagot javasoltak, amelynek célja a kontinensnek a fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulása, a szélenergia és a napenergia bővítése, a régi épületek modernizálása és a tisztább üzemanyagok irányába, például a hidrogénbe történő befektetés révén. Kína azonban ellentmondó jeleket küldött, zöld lámpát adva az új szénüzemek építésére, miközben növelte az elektromos járművek ösztönzését is. És az Egyesült Államokban a Trump kormány visszaszorította a környezetvédelmi szabályokat a kitörés alatt.

Egyes városok megpróbálják elkerülni a járműforgalom összeomlását, amikor a leállások véget érnek. Párizs és Milánó mérföldekkel bővítik az új kerékpárutak számát. London megemelte a dugó díjakat a városba csúcsidőben belépő autók számára. A berlini tisztviselők megvitatták, hogy a lakosoktól megkövetelik a buszbérletek megvásárlását annak érdekében, hogy az autóutazás kevésbé vonzó legyen. De ezek az erőfeszítések még mindig messze vannak az egyetemes erőfeszítéstől.

„Európa eddig a legfőbb kivételnek tűnik” – mondta David Victor, a Kaliforniai Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora. „Sok kormány arra törekszik, hogy gazdaságilag helyreálljon, és nem fordít annyira figyelmet a környezetre.”

Dr. Victor társszerzője volt a Nature egyik nemrégiben készült elemzésének, amelynek becslése szerint, a világ kormányai által a „zöld” helyreállítás felé tett nagy lendület, a század közepére a légkörben a szén-dioxid szintet akár 19 rész per millióval csökkentheti, szemben a fosszilis tüzelőanyagokat hangsúlyozó helyreállítással.
A szén-dioxid mennyisége a légkörben már több mint 127 rész per millióval nőtt az ipar előtti idők óta, az átlagos globális hőmérsékletet körülbelül 1 Celsius fokkal vagy 1,8 Celsius fokkal megemelve.

A tudósoknak még mindig nincs megbízható rendszere az emberi szén-dioxid-kibocsátás napi változásainak mérésére, amely a globális felmelegedés fő mozgatórugója.
A Nature-ban megjelent Klímaváltozás tanulmányához a kutatók különféle mutatókat vizsgáltak, mint például az Egyesült Államokban és Európában az áramszükséglet, az ipari tevékenység Kínában és a világméretű városok forgalmi mérései és megmérték, hogyan változtak válaszul a leállásokra. Ezután ezeket az elmozdulásokat kisebb országokba extrapolálta, ahol az adatok ritkábbak, és feltételezéseket tettek arról, hogy a kibocsátások hogyan változhatnak.

A szerzők arra figyelmeztettek, hogy ezekben a becslésekben továbbra is nagy a bizonytalanság, bár megállapításaik nagyjából összhangban állnak a Nemzetközi Energiaügynökség különálló elemzésével, amely szintén megkísérelte kiszámítani a pandémia ideje alatti kibocsátás csökkenését a szén, olaj és földgáz felhasználásának csökkenése alapján.

Írta: Brad Plumer és Nadja Popovich The New York Times Company
Fordította: Rasid Said – Emissions Are Surging Back as Countries and States Reopen

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.