Klímaválság

Világszerte most van a legmelegebb az elmúlt 2000 évben

Az átlaghőmérsékletek magasabbak most, mint bármikor voltak az elmúlt 2000 évben.

Az éghajlatváltozás most egyidejűleg hatással van az egész világra – erre jutott három, a héten megjelent tanulmány is. Egyet a Nature-ben publikáltak, a másik kettő pedig a Nature Geoscience-ban jelent meg.

A kutatásban elemezték a Föld klímatörténelmét az elmúlt 2000 évben. A régmúlt hőmérsékleteit olyan 700 különböző, közvetett forrás segítségével rekonstruálták, mint például a fák évgyűrűi, a jégmagok, a korallok és a tavak üledékrétege. Ez alapján állapították meg azt is, hogy az elmúlt két évezred egyik éghajlati eseménye sem volt globális kiterjedésű.

A „Középkori Meleg Időszak” ( 700-1400-ig) és a „Kis Jégkorszak” (körülbelül 1300-1850-ig) ábrázolásaiból Európában és Észak-Amerikában ezelőtt arra jutottak a tudósok, hogy ezek az éghajlati események egyidejűleg hatottak a világra.

De a Berni Egyetem kutatója, Raphael Neukom csapatával arra a megállapításra jutott (a közvetett források adatai alapján), hogy ez nem így volt.

„Az igaz, hogy az Kis Jégkorszak alatt általánosságban hűvösebb volt, de nem mindenhol ugyanabban az időben” – írta közleményévben Neukom.

„A csúcsidőszakai az iparosodás előtti meleg és hideg időszakoknak különböző időben történek a különböző helyeken” – tette hozzá.

A Kis Jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb.

A mostani meleg időszak eközben a világ 98 százalékát érinti

– ilyen most először fordul elő.

„Amit eddig nem tudtunk az nemcsak az, hogy a huszadik századi átlaghőmérsékletek magasabbak, mint az elmúlt kétezer évben bármikor, hanem az is, hogy a felmelegedés most az egész bolygót egyszerre éri, most először – áll a közleményben.

Egy másik kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap, ahogy eddig gondolták, hanem a vulkánok alakították a klímát az emberiség, az iparosodás előtt, és arra, hogy a jelenlegi felmelegedési időszak túlmutat a természetes változékonyságon.

Ez erős bizonyíték arra, hogy az antropogén (emberiség okozta) globális felmelegedés nemcsak az abszolút hőmérsékletek szempontjából páratlan, hanem a térbeli kiterjedése miatt is az elmúlt kétezer év kontextusában – áll a tanulmányban.

A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá.

A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmánynak végre meg kéne győznie a klímaváltozás tagadóit, akik szerint a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

Forrás: Euronews | Pálfi Rita

 


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

6 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago