Éghajlatváltozás – Hogyan tudjuk megállítani? (frissítve)

ELŐADÁS 2019. február 7., Csütörtök - 18:00 Nádor u. 15.
Nagyelőadó: Ürge-Vorsatz Diána, Kőrösi Csaba, Nagy Réka


Kíváncsian vártuk volna a válaszokat, mely elmaradt. Továbbá előre jeleztük azt is, hogy mire is lennénk valójában kíváncsiak amikor, olyan témáról van szó ami az életünkbe kerülhet.

A következő kérdéseket fogalmaztuk meg az előadáshoz.

1) Mi az álláspontjuk Rupert Read Cambridge-i egyetemen 2018-ban tartott előadásában tett kijelentése kapcsán, miszerint az IPCC jelentések alábecsülik a jégolvadásból származó albedo-változásokból-, és a sarkvidéki metánszivárgásból fakadó pozitív visszacsatolás erejét a globális felmelegedésben?

2) Miért nem esett szó az előadásban a - tudományos eredmények alapján - leghatékonyabb klímavédelmi stratégiáról, és a Fenntartható Fejlődési Célok elérésének kulcsáról, vagyis a fogamzásgátlás emberi jogának támogatásáról? (Lásd: Starbird et al., 2016; Wynes & Nicholas, 2017; Project Drawdown, 2017;) (Megjegyzés: utóbbi szerint a fogamzásgátlás támogatása elválaszthatatlan a lányok okatatásától, és a két tevékenység így együtt a leghatékonyabb klímavédelmi módszernek számít)

3) Tudnak-e hatékonyabb, gyorsabb, és reálisabb módszert az emberiség teljes karbonlábnyomának csökkentésére az önkéntes karbonpiaci karbonkrediteknél?

Rampasek László