A globális éghajlati fordulópont közelében!

A tudósok a háztetőkről kiabálnak arról, hogy előzzük meg azt, hogy 2°C-kal nőjön a bolygó átlaghőmérséklete.

A globális éghajlati fordulópont közelében! | ClimeNews - Hírportál

A globális éghajlati fordulópont alatt (tipping point, turning point, deadline) azt az időpontot értjük, mely után már nem lehet megállítani a globális felmelegedést.

Miért aggódnak annyira emiatt?

Ha túllépjük a melegedésnek ezt a mértékét, pozitív visszacsatolási folyamatok indulnak el. Fordulópontok, amiken túl a klímaváltozás elszabadul. Nem arról van szó, hogy kicsit több szárazság vagy vihar lesz, hanem katasztrofális változások várhatóak ebben a törékeny egyensúlyú bioszférában, ami mindent fenyeget, amit szeretünk. Olyan fizikai változások történnek a világban, hogy később a szén-dioxidot és a többi üvegházhatású gázt a levegőből történő kivonása esetén sem tudjuk az ökológiai katasztrófákat elkerülni. Továbbá az ember és a civilizációi is az ökológia része.

Hogyan lehet elkerülni?

Bármiféle okos híresztelésekkel ellentétben, mindennek az alapja a környezet, és benne a társadalom, és azon belül a gazdaság. Félrevezetés környezetvédelemről beszélni a társadalmi szemléletmód és a növekedéskényszerre épülő jelenlegi gazdaság gyökeres átalakítása nélkül. A két egymással összefüggésben álló legfontosabb beavatkozási terület, ami világszinten ordít a megoldásért, a legtöbb természeti problémánk oka a népességrobbanás, és a legnagyobb légszennyezés és ÜHG kibocsátás a fosszilis égetése. Előbbit csökkentésbe kell fordítani, az utóbbit be kell szüntetni, az átmeneti rövid időszakban a karbonkiegyenlítésekkel lehet időt nyerni.

Rampasek László
Fordítás: Kántor Sztella Nóra