Ha valaki klímabizniszt emleget

Ha valaki klímabizniszt emleget, az nincs tisztában a természettudományos tényekkel, az szemen-köpi a gyermekeit és unokáit, és minden felelősséget elhárít. Ezt nem kéne tenni, semmi értelme, ami a lényeg, hogy mindannyian bűnösök vagyunk.

 

– Az elmúlt 300 millió évben volt +12 és -10 fokos kilengés is a Föld átlaghőmérsékletében, de az elmúlt 1 millióban biztosan nem. Az utolsó jégkorszak 60 Millió évvel ezelőtt volt, amikor beesett a nagy meteor és minden elsötétült a sok hamutól, ezért lett hideg jópár évig. De itt nem az abszolút érték a lényeg, hanem a változási trend és annak sebessége, ami elképesztően magas a mai esetben. Tízezerszeres, vagy még-több…
– Akár egy gramm szén-dioxid kibocsájtás is bűn. Ez egy tétel, mindenki egyetemlegesen, visszavonhatatlanul ÉS EGYFORMÁN felelős, legyen az a legkisebb szennyező, vagy a legnagyobb. Így azt sem érdemes vizsgálni, ki mennyivel járul hozzá. e persze fontos adat, de a felelősség hárítása nem lehetséges ez alapján.
– A megoldás csak együttes fellépéssel, világ szinten lehetséges, de ha ez nem valósul meg, mindannyian meghalunk. Sajnos, a képlet ilyen egyszerű.
– Ha előbb lép a világ, több esélyünk van a túlélésre.
– Az atomháború kockázata a javak fogyásával egyre nő.
– A legfőbb baj az emberi faj túlszaporodása, ami olyan terhelést jelent a környezetre, ami már régóta elfogadhatatlan.
– A természeti erőforrások és szolgáltatások degradációja számolatlanul rendelkezésre bocsátott erőforrások célzott felhasználásával fordítható meg. Erre senki nem hajlandó, de legalább az ébredés elkezdődött.
– A legfontosabb, hogy az új generációkat ezzel a hittel, küldetéssel és technológiai-társadalmi szemlélettel kell felvértezni, amely képes a világméretű kooperációra és kérlelhetetlen a világ megmentésébe vetet hit és küldetés tekintetében. Az oktatásnak, a fiatalok tudatának formálása kiemelkedően fontos. Emellett holnaptól ki kellene szálljunk a mókuskerékből, hasonlóan a mostani vírushelyzethez, és abba kell hagyni az értelmetlen gazdasági versenyt, a szennyezést, a CO2 kibocsátást és csak és kizárólag fenntartható termelési technológiákat kell(ene) üzemeltetni. Ehhez pedig megszámlálhatatlan innovációra és műszaki fejlesztésre van szükség, tehát aki azt hiszi, hogy nincs feladat s munka, az téved.

Abban van a mai vezetés hibája, hogy rossz irányokat vesz a fejlesztés és túl megengedő a szennyezéssel szemben. MERT SENKI NEM HISZI, HOGY A BAJ MÁR MOST IS VÉGZETES. Ez is egy tétel, senki nem tudja megmondani ma (a “legnobeldíjasabb” tudós sem), hogy van-e még esély a fennmaradásra, illetve milyen veszteségekkel, milyen populáció lesz majd képes a túlélésre… Hát mindig elszomorodom, hogy ezeket kell írjam, de hát ez az én küldetésem, hogy megpróbálom “maszlag” nélkül, tisztán természettudományos és társadalomtudományos alapon levezetni, mi is a feladatunk, mi várhat ránk és milyen esélyeink vannak.

CIVILIZÁCIOFF | Teremtés vészhelyzet

A szkeptikusokból sosincs hiány, mert mindenki mindenkinél okosabb, azt meg egyetlen “tudós” ember sem szereti beismerni, hogy véges a tudása. Én mindig megteszem, sőt a publikációimban elég gyorsan le is fektetem, hogy sem igazolni, sem cáfolni nem tudom az állításaimat, de a többiek sem 🙂 Vagyis én mondtam valamit először, és továbbra is vállalom, hogy 2100-ban +8 fok lesz a Föld átlaghőmérséklet emelkedése (ezzel az a probléma, hogy közben átléptük a +4 C-fokos hőmérséklet emelkedést, ami a – jelenlegi tudásunk szerint – civilizáció kipusztulását eredményezi! – a szerk.), és hogy a bioszféra annyira komplex rendszer, hogy képtelenség modellezni, előrejelezni és bármit határozottan állítani innentől fogva a jövőről. Csak becsléseket és véleményeket lehet mondani. Megjegyzem, az is egy tudás, hogy tudjuk, hogy mit nem tudunk. És az is a mi felelősségünk, hogy olyat ne állítsunk, ne hitegessünk, hogy majd ilyen-olyan kedvező forgatókönyveink lesznek… Mert nem lesznek. A szkeptikusok ezért is otromba dolgot művelnek, mert ugyan bizonyítani nem tudják az állításaikat, csupán azt állítják, hogy az első állítás nem igaz és kész… Na ez az igazi áltudomány és felelőtlenség. Addig nem kéne megszólalni, amíg nincs bizonyíték, de a tudománynak mindenképpen meg kell szólalnia, ha veszélyt lát. Ezt teszik azok, akik klímaválságról, biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságról és környezetszennyezés miatti fenntarthatatlanságról beszélnek. És ezt nem lehet “csak úgy” megcáfolni, hiszen ezzel pont azt a veszélyérzetet lőjük ki az emberekből, pont azt a kételyt ültetjük el Bennük, ami ellehetetleníti az azonnali és hatékony együttes cselekvési lehetőségeket. Ezzel mindent elveszíthetünk.

Bár valamiért azt érzem, hogy az utolsó pont a legfontosabb, nem sokan értik, miről beszélek. Ezért nekem az a dolgom, hogy ezt a küldetést és szemléletet terjesszem a világban és minél több igaz TEREMTÉSŐR (fenntarthatósági Jedi lovagot) térítsek meg és képezzem őket. 🙂 🙂

Szabó István

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.