Visszaugrott a tavaly évi végi szintre a légszennyezettség Kínában

Ismét a tavaly év végi szinten van a légszennyezés mértéke Kínában, a koronavírus-járvány miatti februári, márciusi drasztikus visszaesés után.

Visszaugrott a tavaly évi végi szintre a légszennyezettség Kínában | ClimeNews

A Reuters egy finn tudományos tanulmányra hivatkozva arról számol be, hogy az emelkedés az ipari tevékenységek újraindulásának köszönhető.

A tanulmány készítői szerint több mint valószínű, hogy a hónapok óta szokatlanul alacsony szennyezettségi szint után most a gazdaság beindítása érdekében tett lépések azok, amelyek maguk után vonják a kibocsátások megugrását.

Kína úgy akar kilépni a világjárvány okozta krízisből, hogy nem vesz tudomást arról, hogy mindez drasztikusan visszájára fordítja a levegőminőség elmúlt hónapokban megindult javulását

– hangsúlyozzák a Helsinkiben működő Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air) szakemberei.

NO2, SO2 és finompor-részecskék

Az 1500 kínai levegőminőség-ellenőrző állomás adataira támaszkodó tanulmány szerint az ázsiai országban februárban számottevően csökkent a légszennyezettség, köszönhetően a kijárási tilalomnak, és az üzemek leállásának. Ez azonban már a múlt: azóta több szennyező anyag szintje számottevően emelkedett, sőt az elmúlt egy hónapban még magasabb is volt mint tavaly, ugyanebben az időintervallumban.

A megnövekedett mennyiségű károsanyagok, például a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid jelenléte alátámasztja, hogy a gyárak a felelősek a szennyezésért. A tanulmány kitér arra is, hogy az iparvidékeken jobban megugrott a nitrogén-dioxid-kibocsátás, míg azokon a helyeken ahol “csak” az autóforgalom szennyezi a levegőt (pedig ez sem elhanyagolandó faktor!), nem figyelhető meg akkora mértékű szennyezés.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy ha az élet visszatér a normális kerékvágásba – már ha egyáltalán lesz ilyen – annak nem lesznek azonos következményei azzal, mint amit a járvány előtt tapasztaltunk. A kérdés most már legfőképpen az, hogy mi lesz az új normális

– fogalmazott a CREA egyik szakértője.

Emberéletek ezreit viszont megmenthették a “tiszta hónapok”

A Connecticut állambeli Yale Egyetem kutatói épp a napokban tettek közzé egy értekezést, melyben azt írták, hogy a járványnak “köszönhető” levegőtisztulás több ezer halálozást akadályozott meg a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országának számító Kínában.

A The Lancet Planetary Health című szaklapban megjelent írásban álló becslés szerint több mint 12 ezer halálesetet lehetett elkerülni annak köszönhetően, hogy a levegő – ha egy időre is – megszabadult a mérgező anyagoktól.

Forrás: energyandcleanair.org + Reuters

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.