Legyen az EU a Fenntartható Fejlődés élharcosa

"A patriarchális múlt (sajnos a világ nagy részén ma is uralkodik): az olasz parlament folyosóján csupa idős politikus férfi mellszobrok és fölöttük csupa csupasz női mellfestmények." - © 2017 Simonyi Gyula - ClimeNews

Legyen az EU a Fenntartható Fejlődés élharcosa – és a sikerhez a Fogamzásgátlás emberi joga a kulcs!

A civilizáció súlyos válságban van a túlnépesedés és a továbbra is robbanó népesség miatt. A népességrobbanás oka az évente százmilliónyi baleset-teherbeesés, amit a nő és/vagy a férfi nem akart. A fogamzásgátlási lehetőségek és a szexuális felvilágosítás hiánya, s főleg a nők elnyomása miatt az emberi nemzések közel fele baleset. A túlnépesedés következménye pedig a Föld eltartóképességének romlása, legfenyegetőbben a klíma megbolondulása és a fajok tömeges kihalása, az egész ökoszisztéma felborulása.

Ezt a diagnózist valószínűleg igen sokat nem értik, vagy nem értenek egyet vele. Évezredeken át mindenféle kultúrák, vallások, intézmények sulykolták a tömegek agyába és szívébe, hogy szaporodni jó, szaporodni kötelesség. A szaporodás ugyanis mindenféle politikai, gazdasági, katonai, vallási hatalmaknak érdeke volt. Ezért a túlnépesedés és a fogamzásgátlás még ma is tabu téma, meglehetősen hiányzik az oktatásból, médiából, közgondolkodásból, általános a tájékozatlanság és rengeteg a téveszme.

A fosszilis energiabőség (szén, olaj, gáz) által mozgatott gépkorszakban már régóta nem érdeke semmiféle hatalomnak a szaporodás. Ma már a negyedik ipari forradalom zajlik, robotok és mesterséges intelligencia veszi át egyre inkább az emberi munkát. Óriási ellentmondás, hogy épp ekkor folyik az “élőerő” mérhetetlen túltermelése: óránként tízezerrel vagyunk többen a Földön, s e növekmény fele olyan gyerek, akit a szülei nem akartak.

"A politika is és az emberi test is szebb és érdekesebb a nemek egyenlőségével!" - © 2017 Simonyi Gyula - ClimeNewsA civilizációs válság megoldására 2000-ben az ENSZ 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDG) tűzött ki másfél évtizedre, majd 2015-től újabb másfél évtizedig a több év egyeztetéssel kialakított 17 SDG (Fenntartható Fejlődés Cél) megvalósulásán dolgozik a nemzetközi közösség. Legyen az EU a Fenntartható Fejlődés élharcosa: ennek hangsúlyozására szervezte meg az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) Rómába az SDG Watch Europe szuperhálózat küldöttségét, amelyben Magyarországot a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnökeként képviseltem. A BOCS már 1975 óta nyújt globális képzést (ld. Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002) és a Millenniumi Fejlesztési Célok időszakában, 2000-től 2015-ig is a téma egyik vezető szakértőjeként dolgozott Európában és többfelé a világon.

Még a Colosseum és a Forum Romanum se nyitott ki 2017. márc. 25-én szombaton, amikor az EU országainak vezetői összegyűltek Rómában az EU-t elindító Római Szerződés 60. évfordulóján, hogy tanácskozzanak a Bizottság Fehér könyvében felvázolt 5 jövőképről. Ugyanis óriási demonstrációk zajlottak, a civil társadalom sok hálózata 4 nap alatt 38 eseményen fejezte ki elképzeléseit az EU jövőjéről. Maga az SDG Watch Europe több mint hetven nemzetközi szervezet és hálózat szuperhálózata, amely a 17 SDG 169 alcéljának megvalósulását figyeli 240 indikátor segítségével szerte a világon, s fókuszál Európa szerepére. A taghálózatok egyike az EuroNGOs, a Fogamzásgátlás Emberi Jogának (ENSZ, 1968) érvényesítéséért küzdő európai hálózat, amelynek a BOCS már 2006 óta tagja.

A globális célok hamar világossá tették, hogy a Fogamzásgátlás emberi jogának globális érvényesítése nélkül nem lehet megoldani a válságot.

At the international conference Europe Ambition 2030 Laura Boldrini and Pier Carlo Padoan remind us that the only possible model of development is one envisaged in the context of the UN’s 2030 Agenda and that the EU must have a leading role in advancing it.Már 2005-ben, az MDG-k haladásának első vizsgálatakor kiderült, hogy a családtervezési lehetőségek nélkülözése aláássa a célok megvalósulását (“Unmet need for family planning undermines achievement of several other goals.”). Ezért 2007-ben az ENSZ Közgyűlés egy további célt fogadott el és csatolt az 5. célhoz: 2015-re mindenkinek elérhetővé kell tenni a reproduktív egészség szolgáltatásokat! (MDG5b: “Achieve, by 2015, universal access to reproductive health!”)

Most Ton Coenen, az EuroNGOs elnöke ugyanezt hangsúlyozta: “A Fenntartható Fejlődés Célok nem érhetők el a szexuális és reproduktív egészség és jogok kihagyásával!”

Az SDG Watch Europe és hasonló szuperhálózatok a tagjaik közti tudáscserével elősegítik a multiszektorális gondolkodásmódot, ami nélkül a válság nem érthető meg. Az EuroNGOs ebben a folyamatban a fogamzásgátlás lehetőségek kulcsszerepét emeli ki. Ezek két célban is szerepelnek, a 3. (egészség) és az 5. (nők egyenlősége) főcélokhoz tartoznak:

3.7: By 2030, ensure universal access to sexual and reproductive health-care services, including for family planning, information and education, and the integration of reproductive health into national strategies and programmes.
5.6: Ensure universal access to sexual and reproductive health and reproductive rights as agreed in accordance with the Programme of Action of the International Conference on Population and Development and the Beijing Platform for Action and the outcome documents of their review conferences.

A nyitó konferencia az olasz Parlamentben volt 23-án, Európa ambíciója 2030-ra – Tegyük Európát a világ vezetőjévé a fenntartható fejlődésben: páratlan lehetőség egy erősebb EU építésére címmel.

http://www.asvis.it/public/asvis/files/EuropeAmbition2030_21032017.pdf ClimeNews szerverről letöltés .pdf doc

A civil összefogás nyílt levelet intézett az országok vezetőihez:
http://www.asvis.it/home/46-1491/europe-ambition-2030-sign-the-letter-to-the-heads-of-state-and-government
http://www.asvis.it/public/asvis/files/EuropeAmbition2030_OpenLetter_1_.pdf ClimeNews szerverről letöltés .pdf doc

Több más érdekes eseményen is aktívan részt vettem, pl. a Sapienza egyetem matematika tanszékén (“My future with YOUrope”), és a Center Roma Eventi konferenciaközpontban (“60 years from Rome – Europe calling”), valamint a szombati nagy felvonuláson (“Europeans March! Unite for Europe!”):
http://www.marchforeurope2017.eu/programme/

A fentiekről szívesen tartok beszámolót, adok interjút, elérhetőség: bocs.eu
Simonyi, Gyula I.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.