Intézkedésekre van szükség a téli katasztrófa megelőzéséhez

Azonnali drasztikus intézkedésekre van szükség a téli katasztrófa megelőzéséhez!

Az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívüli mértékben sújtja az egész lakosságot, megfelelő intézkedésekkel azonban jelentősen enyhíthetők a következményei. Erre hívta fel a figyelmet az a levél (.pdf), amelyet a Habitat for Humanity Magyarország, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete küldött minden önkormányzatnak.

Rendkívül súlyos helyzet alakulhat ki, amennyiben a kormány és az önkormányzatok nem hoznak azonnali intézkedéseket annak érdekében, hogy a lakosság meleg otthonokban és viszonylag tiszta levegőben vészelje át az idei telet. Ezek híján a hideg épületek és az égetés következtében fokozottan szennyezett levegő miatt – amit tetézhet a koronavírus– és influenzajárvány – minden eddiginél sokkal több megbetegedés és korai halálozás fordulhat elő.

A civil szervezetek szerint mindenekelőtt elengedhetetlen a széles körű felvilágosító tevékenység arról, hogy miként lehet csökkenteni a fűtésszámlát. Lehetőség szerint konkrét segítséget is kell nyújtani szakemberek közreműködésével. Ugyanakkor határozott fellépés szükséges az illegális égetések ellen, mert ez sokkal nagyobb károkat okozhat, mint amennyi haszna van. Nem szabad támogatni a lignit lakossági égetését sem, mert az is rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt és a tüzelőberendezést is tönkreteheti.

„Idén előre láthatóan a korábbinál is sokkal többen fűtenek majd szilárd anyagokkal – gyakran elavult tüzelőberendezésekben, rossz tüzelőanyagokkal, hibás tüzelési módszerekkel. A legjobb esetben a fűtés száraz fával történik, ami szintén szennyezi a levegőt, azonban nem ritka, hogy az ennél sokkal nagyobb szennyezést okozó nedves fát vagy szenet (többnyire az égetéskor rendkívül szennyező lignitet) használják. Nagyon sokan égetnek bontott ablakkeretet, bálás ruhát, műanyagot és egyéb hulladékot is, amivel szó szerint halálos mérgeket engednek nagy mennyiségben a levegőbe. A Levegő Munkacsoport 12 pontos javaslatot (.pdf) készített az önkormányzatok részére arról, mit tehetnek a lakossági hulladékégetés visszaszorítására” – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

„Most minden lehetséges erőforrást a lakosság fűtési gondjainak a megoldására kell fordítani, akár úgy is, hogy felfüggesztik a folyamatban lévő és tervezett építkezéseket, átcsoportosítva a pénzt és a szakembereket. A nemzeti katasztrófa megelőzése érdekében szinte olyan mozgósítást kell elrendelni, mint háborús helyzetben” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Forrás: Levegő Munkacsoport


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.