Sötét jövő elé nézünk azonnali és hatékony klímavédelem nélkül

Az Extinction Rebellion Magyarország a COP26 klímacsúcs elégtelenségére hívta fel a figyelmet a budapesti akciójával.

Sötét jövő elé nézünk azonnali és hatékony klímavédelem nélkül

Az Extinction Rebellion Magyarország a parlament mellett fejezte ki nemtetszését a döntéshozók tétlenségével kapcsolatban. Céljuk a figyelem felhívása arra, hogy azáltal, hogy a világ vezetői nem cselekednek időben és hatékonyan, a teljes ökológiai- és gazdasági összeomlás felé hajtják az emberiséget. A csoport tagjai a szakértőkkel és a legsérülékenyebb csoportokkal együttműködésben megvalósuló azonnali, radikális lépéseket várnak az országok vezetőitől.

2021.11.10. Budapest“A bolygó neve: halál?” – tették fel a kérdést az Extinction Rebellion magyarországi aktivistái 2021. október 10-én rendezett budapesti megmozdulásukon. A klímavédő csoport azonnali és hatékony lépéseket követel Magyarországtól, miután a glasgow-i COP26 klímacsúcson Áder János köztársasági elnök is a cselekvés fontosságáról és a helyzet súlyosságáról beszélt. Az Extinction Rebellion Magyarország szerint azonban az évről évre elhangzó ígéretek és figyelmeztetések kellő cselekvés nélkül maradnak. Az aktivisták úgy vélik, hogy miközben a kormány kommunikációja szerint Magyarország kiválóan teljesít a klímavédelmi és a fenntarthatósági intézkedésekben, a döntéshozók sorra vétózzák meg az uniós klímacélokat, és adnak teret a természetpusztításnak.

Az ENSZ első éghajlatváltozási konferenciáját (Conference of the Parties, COP) 1995-ben tartották, azonban az azóta lezajlott 25 találkozó egyikén sem sikerült olyan megállapodásra jutni, amellyel képesek lennénk megoldani az ökológiai- és klímaválságot, és amelyek segítségével a súlyos, emberéletek sokaságát követelő katasztrófa elkerülhető lenne. Az idén Glasgow-ban megrendezett huszonhatodik klímacsúcs is ebbe a sorba illeszkedik.

A tizenkét napos klímakonferencián a a világ országainak vezetői arról tanácskoznak, hogyan kellene visszatérni a 2015-ben Párizsban lefektetett éghajlatvédelmi célkitűzésekhez és vállalásokhoz, azaz 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét. A hat évvel ezelőtt megfogalmazott célokhoz nemcsak nem került közelebb a világ, de egyre elérhetetlenebbnek is tűnnek. Hiába tűznek ki újabb és újabb vállalásokat és célszámokat a döntéshozók, ezeket az országok nem teljesítik, cselekvés helyett ezek üres ígéretek maradnak.

A konferencia szervezésében nem érvényesültek az igazságosság elvei sem. A klímaválság hatásai által legsúlyosabban érintett közösségek nem tudták képviseltetni magukat a rendezvényen, ugyanis nem biztosították számukra az egyenlő esélyeket a részvételre, meggátolva ezzel, hogy beleszóljanak a döntéshozatalba.

A csoport magyarországi tagjai a parlament mellett tartott akciójukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy Magyarország kormányának is felelőssége van az ökológiai- és klímaválság megoldásában, a hazai klímavédelem elégtelensége is hozzájárul a bolygó pusztításához. A skót fővárosban demonstráló klímavédelmi csoportokhoz hasonlóan a  magyar aktivisták is rendszerszintű változás előmozdítását akarják elérni.

“Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a klímapolitika nem több a nagyhatalmak ünnepélyes deklarációinál. A cselekvés hiánya egyre közelebb visz minket a klímakatasztrófához. Magyarország ebben ugyanúgy bűnös, mint más országok. A kormány vállalásai nem elég ambíciózusak, és emellett környezetszennyező vállalatokat támogat, aktívan hozzájárul Magyarország természetének rombolásához. Ha hagyjuk, hogy minden a megszokott módon folyjon tovább, sötét jövő elé nézünk” – fogalmazott Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája.

Sötét jövő elé nézünk azonnali és hatékony klímavédelem nélkül

Az Extinction Rebellion (röviden XR, magyarul Kihalás Lázadás) egy nemzetközi mozgalom, amely erőszakmentes polgári engedetlenséggel kíván radikális változást elérni az ökológiai katasztrófa és az emberi faj kihalásának elkerülése érdekében. Az Extinction Rebellion 2018 májusában jött létre az Egyesült Királyságban, azóta csoportjai szerte a világon megjelentek. Magyarországon az első XR sejt Budapesten jött létre 2019 februárjában.

Az Extinction Rebellion Magyarország azzal a céllal jött létre, hogy nyomást gyakoroljon a politikai és gazdasági döntéshozókra, amit alulról szerveződő, erőszakmentes közös cselekvésen keresztül akar elérni. Egy olyan jövőért küzd, ahol a természetre és a környezetre értékként tekintünk, amelyben nincs természeti és társadalmi kizsákmányolás, és amelyben az elnyomást felváltja az önrendelkezés és a részvételi demokrácia gyakorlata. A szervezet szerint változás csak a társadalmi igazságosságot szem előtt tartó cselekvés által érhető el.

Pap Dániel – Extinction Rebellion Magyarország

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.