Categories: Klímavédelem

21 év után még mindig emelkedik!

21 évvel ezelőtt ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményt (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC, rövidebben FCCC) kötöttek, melynek végleges formája New Yorkban készült 1992. május 9-én.

A Magyar Köztársaság megerősítő okiratát 1994. február 24-én helyezték letétbe az ENSZ Főtitkáránál. 2006-ban már 188 ország vett részt a keretegyezményben.

Az aláírók elismerték, hogy az üvegházhatású gázok a Föld ökoszisztémáját megbontják. Célkitűzésükben meghatározzák ezen gázok légköri koncentrációinak stabilizálását, hogy minimálisra csökkentsék a további veszélyhelyzetek kialakulását. Kötelezettséget vállaltak a felek a közvélemény tájékoztatására, a kutatásra és a rendszeres megfigyelésre. Megalakították a Felek Konferenciáját, amelyen a globális felmelegedés problémáit kívánják megoldani.

A következő országok írták alá az egyezményt 1992-ben:
Ausztrália, Ausztria, Fehéroroszország, Belgium, Bulgária, Kanada, Csehszlovákia, Dánia, Európai Közösség, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Amerikai Egyesült Államok.

CO2 koncentráció az atmoszférában ppm*



A fenti publikus információk alapján, még az ilyen világméretű látszólagos összefogás ellenére is tovább emelkedik a probléma gyökerét okozó CO2 koncentráció ami a felmelegedést és a klímaváltozást okozza!
Ebben az elkorcsosult világban valaki(k) nem veszi(k) igazán komolyan ezt a kérdést és a probléma tovább fokozza a katasztrófa várható következményeit. Pedig itt van, elkészült a kézzelfogható megoldás és a klubban már ott vannak az új szereplők.

Ami nem karbon neutrális az nem tartható fenn!

Léteznek már karbon ellentételezéssel foglalkozó cégek a magyar piacon is, sőt olyanok is vannak, akik ellentételezésre is képesek, tehát nem csak tanácsokat osztogatnak, hanem valódi megoldást tudnak adni a hosszútávú működés érdekében a vállalkozásoknak. Ebből adódóan, lehet egy vállalkozás és lehet a terméke is sőt a rendezvénye és bárki autója is karbon neutralizált.  Minden felelős emberre szükség van a társadalmakban annak érdekében, hogy ez a fenti számsor végre elkezdjen visszafelé számolni!

* téli nyári adatsor átlagából képezve, ugyanis tél végére jóval magasabb a koncentráció érték mint nyár végére.
Earth Systems Research Laboratory.
További információk a karbon lábnyom csökkentéssel és ellentételezéssel kapcsolatban.

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago